Ana içeriğe atla

Mor Lahana Faydaları


Mor lahana ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde yetiştirilip tüketilen bir sebzedir. Kimi yörelerde kırmızı lahana olarak da bilinen mor lahana, insan sağlığı için çok faydalı bir sebze türüdür.  Düşük kalorili olmasından dolayı kilo vermek isteyenler tarafından diyet listelerine de eklenen mor lahananın faydaları nelerdir sorusundan yola çıkarak sizler için bu mucizevi besini araştırdık. 

Mor Lahananın Faydaları 

Mor lahana düşük kalori değerine sahip olmasına karşılık yüksek besin değerlerine sahiptir. Özellikle C vitamini ve sülfür mineralleri bakımından zengin olan mor lahananın bilinmeyen faydaları saymakla bitmiyor. Bilimsel çalışmalar ile de desteklenen bu faydalardan bazılarını aşağıdaki şekilde maddelendirebiliriz.
  • Mor lahana yüksek lif oranına sahiptir. Bu özelliği uzun süreli tok kalmaya yardımcı olur. 
  • Kalori değeri düşüktür. Bu nedenle diyet listelerinde yer alabilir. Ancak çok fazla tüketilmemesi gerekir.
  • Mor lahananın içeriğinde bulunan K vitamini, beyin fonksiyonlarını güçlendirir. Konsantre eksikliği gibi sorunların hafiflemesine yardımcı olur. 
  • Mor lahana damar duvarlarının sertleşmesini önler. Bu da kalp ve damar hastalıklarının oluşmasını önlemede yardımcı olur. 
  • Yapılan bilimsel araştırmalara göre düzenli olarak kırmızı ya da diğer bir deyiş ile mor lahana tüketen kişilerin deri, mide, karaciğer ve akciğer kanserine yakalanma oranı tüketmeyenlere göre daha düşüktür. 
  • Lahana suyu mide ülserinin tedavisinde tüketilebilir. 
  • İçeriğinde bulunan sülfür nedeni ile derideki dermis tabakası yenilenir. Bu da sivilce ve aknelerin oluşmasını önlemede etkilidir. 
  • Kış ayları ile birlikte daha fazla görülen üst solunum yolu hastalıkları sonucu oluşan boğaz ve burun tıkanıklığında balgamı sökmede etkilidir. 
Kırmızı lahananın faydaları ve etkili olduğu hastalıkları kısaca maddeler halinde sizlerle paylaştık. Hafif sert yapılı bir sebze olduğu için turşusu kurulup tüketilmesi daha kolaydır. Kırmızı lahana turşusu pratik şekilde kurulan ve kısa sürede hazır olan bir turşudur. Kurulduktan sonra kendisi tek başına kullanılabileceği gibi salataların içine de eklenip lezzetlendirilebilir. Kırmızı lahananın faydalarından yararlanmak için isterseniz suyunu da tüketebilirsiniz. Sindirim sistemi sorunlarının çözümü için de etkili olan kırmızı lahana suyu, kabızlık ya da hazımsızlık problemlerinin de üstesinden gelmek için etkilidir. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayarlanabilir Bileklik Nasıl Yapılır

Ayarlanabilir kolay bileklik yapımı ile sizde kendiniz, arkadaşlarınız ve sevdikleriniz için kendi el emeğiniz ile harika bileklikler hazırlayabilirsiniz. Uygun malzemeler kullanarak ve yazı sonunda verdiğimiz videomuzu izleyerek ilk denemenizde bile muntazam bir bileklik hazırlayabilirsiniz. Kapama yeri ayarlanabilir şekilde olan bu bilekliği kendi bileğinize göre kolaylıkla ayarlayabilir, rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan ayarlanabilir bileklik nasıl yapılır sorusunun cevabına geçmek istiyoruz. Ayarlanabilir Kolay Bileklik Nasıl Yapılır Ayarlanabilir  kolay bileklik yapımı  düğüm atma tekniğinin uygulanmasıdır. Bilekliğin yapım aşamasında ve ayarlanma kısmında aynı teknik kullanılmıştır. Bu tekniği uygulamak için paraşüt ipi, makrome ip ya da yün ipleri kullanabilirsiniz. Örnek çalışmamızda ince paraşüt iplerinden kullanılmıştır. Verilen ölçüler de bu iplere göredir. Gerekli Malzemeler İstediğiniz renkte bir ya da iki adet 0.8 mm paraşü...

Et Kaç Dakikada Haşlanır?

Et kaç dakikada haşlanır ? sorusunun cevabı hem ağız tadı hem de sağlık açısından oldukça önemlidir. Haşlanmış et, kızarmış ete oranla daha sağlıklı olduğu için çoğunluğun tercihi haşlanmış etten yanadır. Et haşlamak uzun sürse de, bazı püf noktalarına dikkat ederek bu süreyi biraz daha kısaltmak mümkündür. Etin haşlama süresi etin çeşidine ve haşlama yapmak için kullanılacak yönteme göre değişebilir. Etin gereğinden az haşlanması içindeki zararlı bakterileri yok etmeyeceği gibi fazla haşlamak da bu gıdanın besin değerini azaltacaktır. Etin sert olmaması ya da dağılmaması için de haşlanma süresine dikkat edilmelidir. Bu yazımızda vereceğimiz püf noktalarını uygulayarak siz de eti yumuşacık haşlayarak, ağız tadı ile tüketebilirsiniz.  Et Haşlaması Yapmak için Hangi Çeşidini Tercih Etmeliyiz? Dana ya da koyun etini haşlayarak tüketmek mümkündür. Koyun eti dana etine oranla daha yumuşak olsa da kendine has bir kokusu olduğu için haşlama yapımında fazla tercih edilmez. Haşlama yap...

Eva Nedir?

Eva nedir ? diye merak ediyorsanız bu yazımızda sorunun cevabını ve ürünün özellikleri hakkındaki gerekli bilgileri bulabilirsiniz.  Eva ; kelime açılımı Etil Vinil Asetat olan ve çeşitli el işi çalışmalarında kullanılan bir üründür. Yumuşak ve esnek bir yapıya sahip olan eva, el işi ve fon kartonundan sonra okul öncesi etkinliklerde de en sık kullanılan malzemeler arasındadır. Evde farklı hobilerle uğraşanlar da eva kağıdı ile çok güzel tasarımlar yapmaktalar. Eva kağıdı süngerimsi yapısı ve pürüzsüz yüzeyi ile şekillendirmesi kolay bir malzemedir. Piyasada bu ürünün her rengini bulmak mümkündür. Eva kağıdı düz renk olabileceği gibi farklı desenlerde de olabilir. Simli ve kendinden yapışkanlı eva kağıdı çeşitleri de bulunmaktadır. Yapacağınız çalışmaya göre ihtiyacınız olan her türlü evayı rahatlıkla bulabilirsiniz.  Eva ile Neler Yapılır? Eva nasıl bir üründür bunu öğrendikten sonra, eva ile neler yapılır ? diye merak edenler olabilir.  Evayı kesmek ve şekil ...