Süt sadece bebekler ve çocuklar için değil tüm bireyler için faydalıdır. Sütün bu faydalarını yok etmemek için çiğ olarak tüketilmemesi gerekmektedir. Çiğ süt bakteri ve mikrop barındırdığı için kullanmadan önce mutlaka kaynatmak gerekir. Bunu yaparken doğru yöntemi uygulamak ve süt kaç dakikada kaynar? sorusunun cevabını bilmek sütün besin değerini korumak açısından oldukça önemlidir. Bazılarımız sütü çok kaynatmanın faydalı olduğunu düşünsek de aslında gereğinden fazla kaynayan süt içindeki faydalı vitaminleri kaybeder. Bu nedenle sütü bakteri ve mikroplardan arındırmaya yetecek kadar kaynatmak gerekir. Bu yazımızda sütün kaynama süresi ve süt kaynatmanın püf noktaları hakkındaki bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.
Süt Nasıl Kaynatılır?
Süt bir tencerenin içine alınarak ocakta kaynatılır. Tencereye aldığınız sütü orta ateşte 10 dakika kaynatmanız onun bakteri ve mikroplardan arınması için yeterli bir süredir. Bu süreden daha fazla kaynatırsanız hem sütün içindeki vitaminler hem de tenceredeki süt miktarı azalır. Sütü fazla kaynatmak dibinin tutmasına da neden olur. Bu da sütün tadını bozacağı gibi tencereyi temizlerken de işinizi epey zorlaştırabilir. Tüm bu aksilikleri yaşamamak adına sütü gerektiği kadar kaynatmaya dikkat etmelisiniz. Bu şekilde sevdiklerinizle birlikte sağlıklı bir süt içmenin tadını çıkarabilirsiniz.
Süt Kaynatmanın Püf Noktaları
Süt kaynatırken yaşanan bazı sorunlardan da bahsetmek istiyoruz. Bunlardan en sık yaşananı sütün taşması ya da dibinin tutmasıdır. Bu tür aksilikler yaşamak istemiyorsanız sizlerle paylaşacağımız süt kaynatmanın püf noktaları işinize yarayabilir.
* Sütün hijyenik bir hale gelirken içindeki vitaminleri de kaybetmemesi için 10 dakika kaynatılması gerekmektedir.
* Sütün taşmaması için kullanılacak olan tencerenin yeterli büyüklükte olmasına dikkat edilmelidir. Tencere çok dolu olursa kaynama esnasında kabaran süt taşabilir.
* Sütü kaynatırken ocağın altını fazla açmak da taşmasına neden olabileceği için sütü orta ateşte kaynatmalısınız.
* Süt kaynamaya başladığında kabarır ve bu da taşmasına neden olabilir. Bunun önlemek için sütü kaynattığınız tencerenin ağzını tahta bir kaşıkla kapatabilirsiniz.
* Süt kaynatırken tencerenin dibinin tutmaması için tencereye sütü boşaltmadan önce bunu su ile çalkalayabilirsiniz. Ocağın altını orta ateşten kısığa çevirmek de tencerenin dibinin tutmaması için alınabilecek önlemlerden birisi olarak aklınızda bulunsun.
Bu yazımızda paylaştığımız püf noktaları ve sütün kaynama süresi dikkate alınarak, dışarıdan aldığınız açık sütü hijyenik bir hale getirebilirsiniz.
3 litre süt kaç dakikada kaynar
YanıtlaSil30
Sil5 litre süt kaç dakikada kaynar
YanıtlaSil