Ana içeriğe atla

Mayalı Pişi Nasıl Yapılır?


Sabah kahvaltılarının sevilen lezzetlerinden birisi olan pişi, mayalı ve mayasız olarak iki şekilde hazırlanıyor. Hamur kızartması olarak da bilinen bu lezzet, bazı yörelerde üzerine şeker serpilerek tatlı olarak da hazırlanıyor. Adaklarda, kandillerde de komşulara dağıtmak için hazırlanan pişinin üzerine susam, çörekotu serpilerek daha renkli bir görüntü elde edilebiliyor. Mayalı pişi nasıl yapılır sorusundan yola çıkarak tam ölçüsü ile bu sevilen tarifi sizlerle paylaşıyoruz. 
Mayalı Pişi Nasıl Yapılır?
Mayalı pişi tarifi hamur kızartması olarak da biliniyor. Pişiyi hazırlarken kullanılacak unun miktarı çok önemlidir. kızartma aşamasında yağın iyice kızması, hamurun kabarması içinse yoğurmaktan sonra bekletilmesi gerekir.
Gerekli Malzemeler
  • 2 su bardağı ılık su (400 ml)
  • 1 paket instant maya veya yarım paket yaş maya
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 4 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı
Derin bir yoğurma kabı içine maya ile ılık suyu alıp karıştırın. Maya iyice karışınca tuzu ekleyip eritin. Malzemelerin üzerine 1 su bardağı un ekleyip topakları yok olana kadar karıştırın. Homojen kıvam alınca üzerine bir bardak daha un ekleyin. Ardından yeniden karıştırın. Karışımda un topağı kalmayınca üçüncü bardak unu da ekleyip parmak uçlarınız ile karıştırın. En son bardak unu yavaş yavaş hamuru yoğurarak ekleyin. Hamur tamamen karışınca bir süre daha kıvam alması için yoğurun. Ardından 2 yemek kaşığı sıvı yağ döküp hamura yedirin. Hamur kabının üzerini kapatıp mayalanması için 1 saat kadar bekletin. Mayalanan hamuru kaptan çıkarıp havasını döndürmeden küçük parçalara ayırın. Elinizle fazla bastırmadan açın. Bir tava içinde sıvı yağı kızdırın. Kızgın yağda hamurları pişirip sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Hazırladığınız bu mayalı pişi hamuru içine peynir, çökelek, lor ekleyerek de hazırlayabilirsiniz. Bunun için hamuru yuvarlak şekilde açıp ortasına iç harcını koyup D şeklinde kapatmanız yeterli olacaktır. Yine aynı şekilde kızgın yağda pişileri pişirebilirsiniz. İsterseniz pişileri pişirmeden önce üzerine susam ekerek daha farklı bir tat yaratabilirsiniz. İsterseniz yağına biraz daha tuz ekleyebilirsiniz. Daha az ya da daha fazla miktarda pişi hazırlamak için ölçüleri aynı miktarda artırıp azaltabilirsiniz. Hamurun kabarması, mayalanması için ortamın sıcaklığının önemli olduğunu unutmayın. Bazen yarım saatte bazen 1 saat içinde hamur kabarıp mayalanabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayarlanabilir Bileklik Nasıl Yapılır

Ayarlanabilir kolay bileklik yapımı ile sizde kendiniz, arkadaşlarınız ve sevdikleriniz için kendi el emeğiniz ile harika bileklikler hazırlayabilirsiniz. Uygun malzemeler kullanarak ve yazı sonunda verdiğimiz videomuzu izleyerek ilk denemenizde bile muntazam bir bileklik hazırlayabilirsiniz. Kapama yeri ayarlanabilir şekilde olan bu bilekliği kendi bileğinize göre kolaylıkla ayarlayabilir, rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan ayarlanabilir bileklik nasıl yapılır sorusunun cevabına geçmek istiyoruz. Ayarlanabilir Kolay Bileklik Nasıl Yapılır Ayarlanabilir  kolay bileklik yapımı  düğüm atma tekniğinin uygulanmasıdır. Bilekliğin yapım aşamasında ve ayarlanma kısmında aynı teknik kullanılmıştır. Bu tekniği uygulamak için paraşüt ipi, makrome ip ya da yün ipleri kullanabilirsiniz. Örnek çalışmamızda ince paraşüt iplerinden kullanılmıştır. Verilen ölçüler de bu iplere göredir. Gerekli Malzemeler İstediğiniz renkte bir ya da iki adet 0.8 mm paraşü...

Et Kaç Dakikada Haşlanır?

Et kaç dakikada haşlanır ? sorusunun cevabı hem ağız tadı hem de sağlık açısından oldukça önemlidir. Haşlanmış et, kızarmış ete oranla daha sağlıklı olduğu için çoğunluğun tercihi haşlanmış etten yanadır. Et haşlamak uzun sürse de, bazı püf noktalarına dikkat ederek bu süreyi biraz daha kısaltmak mümkündür. Etin haşlama süresi etin çeşidine ve haşlama yapmak için kullanılacak yönteme göre değişebilir. Etin gereğinden az haşlanması içindeki zararlı bakterileri yok etmeyeceği gibi fazla haşlamak da bu gıdanın besin değerini azaltacaktır. Etin sert olmaması ya da dağılmaması için de haşlanma süresine dikkat edilmelidir. Bu yazımızda vereceğimiz püf noktalarını uygulayarak siz de eti yumuşacık haşlayarak, ağız tadı ile tüketebilirsiniz.  Et Haşlaması Yapmak için Hangi Çeşidini Tercih Etmeliyiz? Dana ya da koyun etini haşlayarak tüketmek mümkündür. Koyun eti dana etine oranla daha yumuşak olsa da kendine has bir kokusu olduğu için haşlama yapımında fazla tercih edilmez. Haşlama yap...

Eva Nedir?

Eva nedir ? diye merak ediyorsanız bu yazımızda sorunun cevabını ve ürünün özellikleri hakkındaki gerekli bilgileri bulabilirsiniz.  Eva ; kelime açılımı Etil Vinil Asetat olan ve çeşitli el işi çalışmalarında kullanılan bir üründür. Yumuşak ve esnek bir yapıya sahip olan eva, el işi ve fon kartonundan sonra okul öncesi etkinliklerde de en sık kullanılan malzemeler arasındadır. Evde farklı hobilerle uğraşanlar da eva kağıdı ile çok güzel tasarımlar yapmaktalar. Eva kağıdı süngerimsi yapısı ve pürüzsüz yüzeyi ile şekillendirmesi kolay bir malzemedir. Piyasada bu ürünün her rengini bulmak mümkündür. Eva kağıdı düz renk olabileceği gibi farklı desenlerde de olabilir. Simli ve kendinden yapışkanlı eva kağıdı çeşitleri de bulunmaktadır. Yapacağınız çalışmaya göre ihtiyacınız olan her türlü evayı rahatlıkla bulabilirsiniz.  Eva ile Neler Yapılır? Eva nasıl bir üründür bunu öğrendikten sonra, eva ile neler yapılır ? diye merak edenler olabilir.  Evayı kesmek ve şekil ...