Ana içeriğe atla

Mayalı Pişi Nasıl Yapılır?


Sabah kahvaltılarının sevilen lezzetlerinden birisi olan pişi, mayalı ve mayasız olarak iki şekilde hazırlanıyor. Hamur kızartması olarak da bilinen bu lezzet, bazı yörelerde üzerine şeker serpilerek tatlı olarak da hazırlanıyor. Adaklarda, kandillerde de komşulara dağıtmak için hazırlanan pişinin üzerine susam, çörekotu serpilerek daha renkli bir görüntü elde edilebiliyor. Mayalı pişi nasıl yapılır sorusundan yola çıkarak tam ölçüsü ile bu sevilen tarifi sizlerle paylaşıyoruz. 
Mayalı Pişi Nasıl Yapılır?
Mayalı pişi tarifi hamur kızartması olarak da biliniyor. Pişiyi hazırlarken kullanılacak unun miktarı çok önemlidir. kızartma aşamasında yağın iyice kızması, hamurun kabarması içinse yoğurmaktan sonra bekletilmesi gerekir.
Gerekli Malzemeler
  • 2 su bardağı ılık su (400 ml)
  • 1 paket instant maya veya yarım paket yaş maya
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 4 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı
Derin bir yoğurma kabı içine maya ile ılık suyu alıp karıştırın. Maya iyice karışınca tuzu ekleyip eritin. Malzemelerin üzerine 1 su bardağı un ekleyip topakları yok olana kadar karıştırın. Homojen kıvam alınca üzerine bir bardak daha un ekleyin. Ardından yeniden karıştırın. Karışımda un topağı kalmayınca üçüncü bardak unu da ekleyip parmak uçlarınız ile karıştırın. En son bardak unu yavaş yavaş hamuru yoğurarak ekleyin. Hamur tamamen karışınca bir süre daha kıvam alması için yoğurun. Ardından 2 yemek kaşığı sıvı yağ döküp hamura yedirin. Hamur kabının üzerini kapatıp mayalanması için 1 saat kadar bekletin. Mayalanan hamuru kaptan çıkarıp havasını döndürmeden küçük parçalara ayırın. Elinizle fazla bastırmadan açın. Bir tava içinde sıvı yağı kızdırın. Kızgın yağda hamurları pişirip sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Hazırladığınız bu mayalı pişi hamuru içine peynir, çökelek, lor ekleyerek de hazırlayabilirsiniz. Bunun için hamuru yuvarlak şekilde açıp ortasına iç harcını koyup D şeklinde kapatmanız yeterli olacaktır. Yine aynı şekilde kızgın yağda pişileri pişirebilirsiniz. İsterseniz pişileri pişirmeden önce üzerine susam ekerek daha farklı bir tat yaratabilirsiniz. İsterseniz yağına biraz daha tuz ekleyebilirsiniz. Daha az ya da daha fazla miktarda pişi hazırlamak için ölçüleri aynı miktarda artırıp azaltabilirsiniz. Hamurun kabarması, mayalanması için ortamın sıcaklığının önemli olduğunu unutmayın. Bazen yarım saatte bazen 1 saat içinde hamur kabarıp mayalanabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayarlanabilir Bileklik Nasıl Yapılır

Ayarlanabilir kolay bileklik yapımı ile sizde kendiniz, arkadaşlarınız ve sevdikleriniz için kendi el emeğiniz ile harika bileklikler hazırlayabilirsiniz. Uygun malzemeler kullanarak ve yazı sonunda verdiğimiz videomuzu izleyerek ilk denemenizde bile muntazam bir bileklik hazırlayabilirsiniz. Kapama yeri ayarlanabilir şekilde olan bu bilekliği kendi bileğinize göre kolaylıkla ayarlayabilir, rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan ayarlanabilir bileklik nasıl yapılır sorusunun cevabına geçmek istiyoruz. Ayarlanabilir Kolay Bileklik Nasıl Yapılır Ayarlanabilir  kolay bileklik yapımı  düğüm atma tekniğinin uygulanmasıdır. Bilekliğin yapım aşamasında ve ayarlanma kısmında aynı teknik kullanılmıştır. Bu tekniği uygulamak için paraşüt ipi, makrome ip ya da yün ipleri kullanabilirsiniz. Örnek çalışmamızda ince paraşüt iplerinden kullanılmıştır. Verilen ölçüler de bu iplere göredir. Gerekli Malzemeler İstediğiniz renkte bir ya da iki adet 0.8 mm paraşüt ipi Ma

Saçtaki Sarımsak Kokusu Nasıl Çıkar?

Saçtaki sarımsak kokusu nasıl çıkar ? sorusunun cevabı saçlarınıza sarımsak ile saç bakımı yaptığınız zaman çok işinize yarayabilir. Sarımsak ve sarımsak yağı saç bakımında sıkça kullanılmaktadır. Saçlara çok faydalı olan sarımsağın o rahatsızlık veren kokusu nedeni ile sarımsak içeren bakım ürünlerinden uzak duran kişi sayısı oldukça fazladır. Siz de saçlarınıza sarımsak ile bakım yapmak istiyorsanız, saçlardaki sarımsak kokusundan kurtulmak için vereceğimiz bilgiler çok işinize yarayacaktır.  Saçlardaki Sarımsak Kokusundan Kurtulma Yöntemleri Sarımsak yendiği zaman ağızda günlerce rahatsızlık veren bir koku oluştuğu gibi saçlara sarımsak sürüldüğünde de kötü bir koku meydana gelir. Bu tür durumlarda sarımsak kokusunu bastıracak pratik yöntemler sorunu çözmeye yardımcı olabilir. Bu yöntemlerden en etkili olanlarını aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.  Süt Sarımsak kokusuna karşı en etkili çözümlerden birisi süttür. Bu nedenle saçlara sarımsak ile bakım yapılacağı zamanda kullanılabi

Tavuk Kaç Dakikada Haşlanır?

Tavuk kaç dakikada haşlanır ? diye merak ediyorsanız bu konu hakkındaki detayları ve tavuk haşlamanın püf noktalarını bu yazımızda bulabilirsiniz. Haşlanmış tavuk, kızarmış tavuğa oranla daha sağlıklı olduğu için çoğumuz haşlamasını tercih ederiz. Tavuğu yağda kızartacağımız zaman da önden haşlamak gerekmektedir. Tavuk haşlandıktan sonra sade olarak tüketilebileceği gibi sebze ve bakliyat yemeklerinde de kullanılabilir. Tavuğun besin değerini kaybetmeden yumuşacık ve lezzetli olması için pişirme süresine dikkat edilmelidir.  Tavuk Haşlama Süresi Mutfakla arası çok iyi olmayanlar  tavuk haşlama süresi hakkında yeterli bilgiye sahip olmayabilirler. Bu konuda vereceğimiz cevap haşlama süresinin tavuğun büyüklüğüne ve kullanılan yönteme göre değişebileceğidir. Tavuğun bütün ya da parçalara ayrılmış olarak haşlanması bu süreyi etkiler. Tavuk haşlanırken kullanılan su miktarı da süreye etki eder. Ayrıca tavuğu düdüklü ya da tencerede haşlamak da pişme süresinde farklılığa neden olabilir