Ana içeriğe atla

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır?


Dolma içi nasıl hazırlanır? sorusunun cevabını öğrenerek yaptığınız dolmaları daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Bazı sebzelerin içine pirinç, kuru soğan, bazı yeşillikler ve baharatlarla hazırlanan iç harcı doldurularak yapılan yemek dolma olarak adlandırılmaktadır. Dolma yaş ya da kurutulmuş sebzelerden yapılabilir. Sade, kıymalı ve zeytinyağlı olmak üzere birçok farklı dolma çeşidi bulunmaktadır. Patlıcan, biber, kabak, domates ve patates gibi birçok sebzenin dolması yapılmaktadır. Geleneksel yemeklerimizden olan dolmayı yapmak için önce iç harcını hazırlamanız, daha sonra da bunu dolmalık malzemenin içine doldurarak pişirmeniz gerekmektedir. Bu yazımızda dolma içi hazırlarken kullanılan malzemeler ve dolma içi çeşitleri hakkında bilgiler bulabilirsiniz. 

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma İçi Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde sade dolma içinin yanı sıra kıymalı ve zeytinyağlı dolma içi çeşitleri de bulunmaktadır. Dolma içinin ana malzemesi pirinçtir. Bunun dışında kuru soğan, sıvı yağ, bazı yeşillikler ve baharatlar da koyulur. Kullanılacak malzemeler damak tadına göre değişebilir. Bunun dışında bazı dolma çeşitleri kıymalı ya da zeytinyağlı olarak yapılabilir. Dolma iç harcı çiğ ya da kavrulmuş olarak kullanılabilir. Bu konudaki tercih size bağlı. Evde lezzetli bir dolma yapmak isterseniz aşağıda vereceğimiz dolma içi tarifi bu konuda işinize yarayabilir.

Zeytinyağlı Dolma İçi İçin Gerekli Malzemeler


  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 2 tane kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım tatlı kaşığı karabiber
  • Yarım tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • Tuz
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 tane taze sıkılmış limon suyu
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü

Dolma için iç harcı hazırlarken kullanacağınız baharat çeşidini ve bunların miktarını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. 

Zeytinyağlı Dolma içi Yapılışı

İlk olarak pirinçleri ayıklayın ve bunları suyun altında güzelce yıkayın. Yıkanmış pirinçleri çukur bir kabın içine alın. Daha sonra kuru soğan ve sarımsakların kabuklarını soyun. Soğanı yemeklik olarak doğrayın. Sarımsağı da küçük olarak doğrayın ya da rendeleyin. Bunları pirincin üzerine ilave edin. Maydanoz ve dereotunu da güzelce yıkadıktan sonra bunları bıçak ile ince bir şekilde doğrayın ve kabın içine ekleyin. Diğer malzemeleri de kabın içine aldıktan sonra bunları güzelce karıştırarak dolma içini hazırlayın. 
Hazırlamış olduğunuz iç harcını sebzelerin içine doldurduktan sonra bunları pişirerek sevdiklerinizle birlikte ağız tadı ile tüketebilirsiniz. İsterseniz dolma harcını sebzelerin içine kavrulmuş olarak da katabilirsiniz. Bu durumda pirinç ve diğer malzemeleri tavada yumuşayana kadar kavurduktan sonra sebzelerin içine doldurmanız gerekiyor. 

Bu yazımızda dolma içi nasıl yapılır? sorusunun cevabını verdik ve sizlerle zeytinyağlı dolma içi yapılışını paylaştık. Siz de yapacağınız dolmalarda bu iç harcı tarifini uygulayarak lezzetli yemekler pişirebilirsiniz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayarlanabilir Bileklik Nasıl Yapılır

Ayarlanabilir kolay bileklik yapımı ile sizde kendiniz, arkadaşlarınız ve sevdikleriniz için kendi el emeğiniz ile harika bileklikler hazırlayabilirsiniz. Uygun malzemeler kullanarak ve yazı sonunda verdiğimiz videomuzu izleyerek ilk denemenizde bile muntazam bir bileklik hazırlayabilirsiniz. Kapama yeri ayarlanabilir şekilde olan bu bilekliği kendi bileğinize göre kolaylıkla ayarlayabilir, rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan ayarlanabilir bileklik nasıl yapılır sorusunun cevabına geçmek istiyoruz. Ayarlanabilir Kolay Bileklik Nasıl Yapılır Ayarlanabilir  kolay bileklik yapımı  düğüm atma tekniğinin uygulanmasıdır. Bilekliğin yapım aşamasında ve ayarlanma kısmında aynı teknik kullanılmıştır. Bu tekniği uygulamak için paraşüt ipi, makrome ip ya da yün ipleri kullanabilirsiniz. Örnek çalışmamızda ince paraşüt iplerinden kullanılmıştır. Verilen ölçüler de bu iplere göredir. Gerekli Malzemeler İstediğiniz renkte bir ya da iki adet 0.8 mm paraşüt ipi Ma

Saçtaki Sarımsak Kokusu Nasıl Çıkar?

Saçtaki sarımsak kokusu nasıl çıkar ? sorusunun cevabı saçlarınıza sarımsak ile saç bakımı yaptığınız zaman çok işinize yarayabilir. Sarımsak ve sarımsak yağı saç bakımında sıkça kullanılmaktadır. Saçlara çok faydalı olan sarımsağın o rahatsızlık veren kokusu nedeni ile sarımsak içeren bakım ürünlerinden uzak duran kişi sayısı oldukça fazladır. Siz de saçlarınıza sarımsak ile bakım yapmak istiyorsanız, saçlardaki sarımsak kokusundan kurtulmak için vereceğimiz bilgiler çok işinize yarayacaktır.  Saçlardaki Sarımsak Kokusundan Kurtulma Yöntemleri Sarımsak yendiği zaman ağızda günlerce rahatsızlık veren bir koku oluştuğu gibi saçlara sarımsak sürüldüğünde de kötü bir koku meydana gelir. Bu tür durumlarda sarımsak kokusunu bastıracak pratik yöntemler sorunu çözmeye yardımcı olabilir. Bu yöntemlerden en etkili olanlarını aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.  Süt Sarımsak kokusuna karşı en etkili çözümlerden birisi süttür. Bu nedenle saçlara sarımsak ile bakım yapılacağı zamanda kullanılabi

Tavuk Kaç Dakikada Haşlanır?

Tavuk kaç dakikada haşlanır ? diye merak ediyorsanız bu konu hakkındaki detayları ve tavuk haşlamanın püf noktalarını bu yazımızda bulabilirsiniz. Haşlanmış tavuk, kızarmış tavuğa oranla daha sağlıklı olduğu için çoğumuz haşlamasını tercih ederiz. Tavuğu yağda kızartacağımız zaman da önden haşlamak gerekmektedir. Tavuk haşlandıktan sonra sade olarak tüketilebileceği gibi sebze ve bakliyat yemeklerinde de kullanılabilir. Tavuğun besin değerini kaybetmeden yumuşacık ve lezzetli olması için pişirme süresine dikkat edilmelidir.  Tavuk Haşlama Süresi Mutfakla arası çok iyi olmayanlar  tavuk haşlama süresi hakkında yeterli bilgiye sahip olmayabilirler. Bu konuda vereceğimiz cevap haşlama süresinin tavuğun büyüklüğüne ve kullanılan yönteme göre değişebileceğidir. Tavuğun bütün ya da parçalara ayrılmış olarak haşlanması bu süreyi etkiler. Tavuk haşlanırken kullanılan su miktarı da süreye etki eder. Ayrıca tavuğu düdüklü ya da tencerede haşlamak da pişme süresinde farklılığa neden olabilir