Ana içeriğe atla

Çay Demlemenin Püf Noktaları


Çay demlemenin püf noktaları bu içeceği ağız tadı ile içmek için son derece önemlidir. Toplum olarak büyük küçük hepimiz çayı severiz ve bu içeceği her mevsim tüketiriz. Kahvaltıda, akşam yemekten sonra ya da misafir geldiğinde sıklıkla çay tüketilir. Çay demlemek kolaydır fakat dikkat gerektirir. Herkes çay demler fakat lezzetli çay demlemenin püf noktalarını bilenler daha demli ve lezzetli çay yapabilirler. Bu yazımızda paylaşacağımız pratik bilgileri uygulayarak siz de çayı sevdiklerinizle birlikte ağız tadı ile tüketebilirsiniz. 

Çay Demlemenin Püf Noktaları

Çay Demlemek için Gerekli Olan Malzemeler

Çay demlemek için öncelikle kaliteli bir çaya ihtiyaç vardır. Piyasadaki bazı çaylar ucuz olsa da bunlardan dem ve lezzet yönünden beklenen sonuç alınamamaktadır. Çayı tadını çıkararak içmek isterseniz bu konuda kaliteden ödün vermemelisiniz. Çaydan sonra gerekli olan bir diğer malzeme de su olmaktadır. Çay demlemek için temiz bir su lazımdır. Su kireçli ya da klorlu olmamalıdır. En ideali çeşme suyu yerine damacana suyu kullanmaktır. Çayın lezzeti açısından kullanılan demlik de oldukça önemlidir. Çayı metal demlik yerine porselen demlikte demlemelisiniz. 

Çay Kaç Dakikada Demlenir?

Çay demlemenin püf noktaları dediğimizde çoğu kişinin aklına, çay kaç dakikada demlenir? sorusu gelebilir. Çayın demlenme süresi kullanılan çaya göre farklılık gösterebilir. Çayın demli ve lezzetli olması için ortalama 20 ile 25 dakika arası demlenmesi yeterlidir.

Çay Nasıl Demlenir?

Çay yapmak için kullandığınız bir ölçü yoksa, 1 bardak çay için 2 çay kaşığı çay ölçüsünü uygulayabilirsiniz. Çay demlemek için ilk olarak çaydanlığa suyu koyun ve demliği de içi boş olarak çaydanlığın üzerine yerleştirin. Çay demleyeceğiniz suyu uzun süre kaynatmayın. 

Çünkü su uzun süre kaynadığında oksijen kaybı meydana gelir ve bu da çayın lezzetini olumsuz etkiler. Çaydanlıktaki su kaynama noktasına geldiğinde ocağın altını kapatın ve 3 dakika kadar suyun fokurdamasının bitmesi için bekleyin. Bunu yapmamızın sebebi kaynar suyun çayı haşlamasını önlemektir. Demlenme esnasında haşlanan çay aromasını yitirebilir. 

Böyle bir durumla karşılaşmamak için yazdığımız püf noktasını aklınızda bulundurmanızda fayda var. Çayı demledikten sonra demliği çaydanlığın üzerine alın ve kısık ateşte 15 dakika kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın. Demlenen çay 25 dakika boyunca tazeliğini koruyacağı için bu süre içinde tüketmeniz gerekiyor. 

Çayın Demlenirken Haşlanmaması için Ne yapılmalı?

Çay yaparken en sık karşılaşılan sorunlardan birisi de çayın haşlanmasıdır. Demleme esnasında haşlanan çayın tadı ve kokusu rahatsızlık verici olabilir. Bunu önlemek için çayı demleyeceğiniz zaman demliği ocağın üzerinden alın ve bu şekilde içine suyu ilave edin. 

Çayın demlenirken haşlanmasını önlemek için sıcak suyu demliğin üzerinde gezdirmeden tek bir noktadan dökün ve suyu demliğe yüksek mesafeden dökmeye özen gösterin. Bu şekilde hem kaynayarak oksijen kaybetmiş olan suya tekrar oksijen kazandırabilir, hem de çayın haşlanmasını önleyebilirsiniz. 

Bu yazımızda çay nasıl demlenir? sorusunun cevabı olabilecek püf noktalarını sizlerle paylaştık. Lezzetli çay yapmak için bu püf noktalarının yanı sıra çayı taze bir şekilde muhafaza etmek de önemlidir. Çayı ağzı kapalı bir kabın içinde güneş ve nemden uzak bir ortamda saklamalısınız. Ayrıca çay demlediğiniz çaydanlıkta başka bitki çayları demlememelisiniz. Aksi halde çaya bu kokular sinebilir. Çaydanlığı her demlemeden sonra güzelce yıkamayı ihmal etmemelisiniz. Demlikte kalan çay artıkları da bir sonraki demleyeceğiniz çayın kötü kokmasına neden olabilir. Demliği deterjan ile yıkadıktan sonra çok iyi durulamanız gerektiğini de unutmayın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayarlanabilir Bileklik Nasıl Yapılır

Ayarlanabilir kolay bileklik yapımı ile sizde kendiniz, arkadaşlarınız ve sevdikleriniz için kendi el emeğiniz ile harika bileklikler hazırlayabilirsiniz. Uygun malzemeler kullanarak ve yazı sonunda verdiğimiz videomuzu izleyerek ilk denemenizde bile muntazam bir bileklik hazırlayabilirsiniz. Kapama yeri ayarlanabilir şekilde olan bu bilekliği kendi bileğinize göre kolaylıkla ayarlayabilir, rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan ayarlanabilir bileklik nasıl yapılır sorusunun cevabına geçmek istiyoruz. Ayarlanabilir Kolay Bileklik Nasıl Yapılır Ayarlanabilir  kolay bileklik yapımı  düğüm atma tekniğinin uygulanmasıdır. Bilekliğin yapım aşamasında ve ayarlanma kısmında aynı teknik kullanılmıştır. Bu tekniği uygulamak için paraşüt ipi, makrome ip ya da yün ipleri kullanabilirsiniz. Örnek çalışmamızda ince paraşüt iplerinden kullanılmıştır. Verilen ölçüler de bu iplere göredir. Gerekli Malzemeler İstediğiniz renkte bir ya da iki adet 0.8 mm paraşü...

Et Kaç Dakikada Haşlanır?

Et kaç dakikada haşlanır ? sorusunun cevabı hem ağız tadı hem de sağlık açısından oldukça önemlidir. Haşlanmış et, kızarmış ete oranla daha sağlıklı olduğu için çoğunluğun tercihi haşlanmış etten yanadır. Et haşlamak uzun sürse de, bazı püf noktalarına dikkat ederek bu süreyi biraz daha kısaltmak mümkündür. Etin haşlama süresi etin çeşidine ve haşlama yapmak için kullanılacak yönteme göre değişebilir. Etin gereğinden az haşlanması içindeki zararlı bakterileri yok etmeyeceği gibi fazla haşlamak da bu gıdanın besin değerini azaltacaktır. Etin sert olmaması ya da dağılmaması için de haşlanma süresine dikkat edilmelidir. Bu yazımızda vereceğimiz püf noktalarını uygulayarak siz de eti yumuşacık haşlayarak, ağız tadı ile tüketebilirsiniz.  Et Haşlaması Yapmak için Hangi Çeşidini Tercih Etmeliyiz? Dana ya da koyun etini haşlayarak tüketmek mümkündür. Koyun eti dana etine oranla daha yumuşak olsa da kendine has bir kokusu olduğu için haşlama yapımında fazla tercih edilmez. Haşlama yap...

Eva Nedir?

Eva nedir ? diye merak ediyorsanız bu yazımızda sorunun cevabını ve ürünün özellikleri hakkındaki gerekli bilgileri bulabilirsiniz.  Eva ; kelime açılımı Etil Vinil Asetat olan ve çeşitli el işi çalışmalarında kullanılan bir üründür. Yumuşak ve esnek bir yapıya sahip olan eva, el işi ve fon kartonundan sonra okul öncesi etkinliklerde de en sık kullanılan malzemeler arasındadır. Evde farklı hobilerle uğraşanlar da eva kağıdı ile çok güzel tasarımlar yapmaktalar. Eva kağıdı süngerimsi yapısı ve pürüzsüz yüzeyi ile şekillendirmesi kolay bir malzemedir. Piyasada bu ürünün her rengini bulmak mümkündür. Eva kağıdı düz renk olabileceği gibi farklı desenlerde de olabilir. Simli ve kendinden yapışkanlı eva kağıdı çeşitleri de bulunmaktadır. Yapacağınız çalışmaya göre ihtiyacınız olan her türlü evayı rahatlıkla bulabilirsiniz.  Eva ile Neler Yapılır? Eva nasıl bir üründür bunu öğrendikten sonra, eva ile neler yapılır ? diye merak edenler olabilir.  Evayı kesmek ve şekil ...