Ana içeriğe atla

Çay Demlemenin Püf Noktaları


Çay demlemenin püf noktaları bu içeceği ağız tadı ile içmek için son derece önemlidir. Toplum olarak büyük küçük hepimiz çayı severiz ve bu içeceği her mevsim tüketiriz. Kahvaltıda, akşam yemekten sonra ya da misafir geldiğinde sıklıkla çay tüketilir. Çay demlemek kolaydır fakat dikkat gerektirir. Herkes çay demler fakat lezzetli çay demlemenin püf noktalarını bilenler daha demli ve lezzetli çay yapabilirler. Bu yazımızda paylaşacağımız pratik bilgileri uygulayarak siz de çayı sevdiklerinizle birlikte ağız tadı ile tüketebilirsiniz. 

Çay Demlemenin Püf Noktaları

Çay Demlemek için Gerekli Olan Malzemeler

Çay demlemek için öncelikle kaliteli bir çaya ihtiyaç vardır. Piyasadaki bazı çaylar ucuz olsa da bunlardan dem ve lezzet yönünden beklenen sonuç alınamamaktadır. Çayı tadını çıkararak içmek isterseniz bu konuda kaliteden ödün vermemelisiniz. Çaydan sonra gerekli olan bir diğer malzeme de su olmaktadır. Çay demlemek için temiz bir su lazımdır. Su kireçli ya da klorlu olmamalıdır. En ideali çeşme suyu yerine damacana suyu kullanmaktır. Çayın lezzeti açısından kullanılan demlik de oldukça önemlidir. Çayı metal demlik yerine porselen demlikte demlemelisiniz. 

Çay Kaç Dakikada Demlenir?

Çay demlemenin püf noktaları dediğimizde çoğu kişinin aklına, çay kaç dakikada demlenir? sorusu gelebilir. Çayın demlenme süresi kullanılan çaya göre farklılık gösterebilir. Çayın demli ve lezzetli olması için ortalama 20 ile 25 dakika arası demlenmesi yeterlidir.

Çay Nasıl Demlenir?

Çay yapmak için kullandığınız bir ölçü yoksa, 1 bardak çay için 2 çay kaşığı çay ölçüsünü uygulayabilirsiniz. Çay demlemek için ilk olarak çaydanlığa suyu koyun ve demliği de içi boş olarak çaydanlığın üzerine yerleştirin. Çay demleyeceğiniz suyu uzun süre kaynatmayın. 

Çünkü su uzun süre kaynadığında oksijen kaybı meydana gelir ve bu da çayın lezzetini olumsuz etkiler. Çaydanlıktaki su kaynama noktasına geldiğinde ocağın altını kapatın ve 3 dakika kadar suyun fokurdamasının bitmesi için bekleyin. Bunu yapmamızın sebebi kaynar suyun çayı haşlamasını önlemektir. Demlenme esnasında haşlanan çay aromasını yitirebilir. 

Böyle bir durumla karşılaşmamak için yazdığımız püf noktasını aklınızda bulundurmanızda fayda var. Çayı demledikten sonra demliği çaydanlığın üzerine alın ve kısık ateşte 15 dakika kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın. Demlenen çay 25 dakika boyunca tazeliğini koruyacağı için bu süre içinde tüketmeniz gerekiyor. 

Çayın Demlenirken Haşlanmaması için Ne yapılmalı?

Çay yaparken en sık karşılaşılan sorunlardan birisi de çayın haşlanmasıdır. Demleme esnasında haşlanan çayın tadı ve kokusu rahatsızlık verici olabilir. Bunu önlemek için çayı demleyeceğiniz zaman demliği ocağın üzerinden alın ve bu şekilde içine suyu ilave edin. 

Çayın demlenirken haşlanmasını önlemek için sıcak suyu demliğin üzerinde gezdirmeden tek bir noktadan dökün ve suyu demliğe yüksek mesafeden dökmeye özen gösterin. Bu şekilde hem kaynayarak oksijen kaybetmiş olan suya tekrar oksijen kazandırabilir, hem de çayın haşlanmasını önleyebilirsiniz. 

Bu yazımızda çay nasıl demlenir? sorusunun cevabı olabilecek püf noktalarını sizlerle paylaştık. Lezzetli çay yapmak için bu püf noktalarının yanı sıra çayı taze bir şekilde muhafaza etmek de önemlidir. Çayı ağzı kapalı bir kabın içinde güneş ve nemden uzak bir ortamda saklamalısınız. Ayrıca çay demlediğiniz çaydanlıkta başka bitki çayları demlememelisiniz. Aksi halde çaya bu kokular sinebilir. Çaydanlığı her demlemeden sonra güzelce yıkamayı ihmal etmemelisiniz. Demlikte kalan çay artıkları da bir sonraki demleyeceğiniz çayın kötü kokmasına neden olabilir. Demliği deterjan ile yıkadıktan sonra çok iyi durulamanız gerektiğini de unutmayın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayarlanabilir Bileklik Nasıl Yapılır

Ayarlanabilir kolay bileklik yapımı ile sizde kendiniz, arkadaşlarınız ve sevdikleriniz için kendi el emeğiniz ile harika bileklikler hazırlayabilirsiniz. Uygun malzemeler kullanarak ve yazı sonunda verdiğimiz videomuzu izleyerek ilk denemenizde bile muntazam bir bileklik hazırlayabilirsiniz. Kapama yeri ayarlanabilir şekilde olan bu bilekliği kendi bileğinize göre kolaylıkla ayarlayabilir, rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan ayarlanabilir bileklik nasıl yapılır sorusunun cevabına geçmek istiyoruz. Ayarlanabilir Kolay Bileklik Nasıl Yapılır Ayarlanabilir  kolay bileklik yapımı  düğüm atma tekniğinin uygulanmasıdır. Bilekliğin yapım aşamasında ve ayarlanma kısmında aynı teknik kullanılmıştır. Bu tekniği uygulamak için paraşüt ipi, makrome ip ya da yün ipleri kullanabilirsiniz. Örnek çalışmamızda ince paraşüt iplerinden kullanılmıştır. Verilen ölçüler de bu iplere göredir. Gerekli Malzemeler İstediğiniz renkte bir ya da iki adet 0.8 mm paraşüt ipi Ma

Saçtaki Sarımsak Kokusu Nasıl Çıkar?

Saçtaki sarımsak kokusu nasıl çıkar ? sorusunun cevabı saçlarınıza sarımsak ile saç bakımı yaptığınız zaman çok işinize yarayabilir. Sarımsak ve sarımsak yağı saç bakımında sıkça kullanılmaktadır. Saçlara çok faydalı olan sarımsağın o rahatsızlık veren kokusu nedeni ile sarımsak içeren bakım ürünlerinden uzak duran kişi sayısı oldukça fazladır. Siz de saçlarınıza sarımsak ile bakım yapmak istiyorsanız, saçlardaki sarımsak kokusundan kurtulmak için vereceğimiz bilgiler çok işinize yarayacaktır.  Saçlardaki Sarımsak Kokusundan Kurtulma Yöntemleri Sarımsak yendiği zaman ağızda günlerce rahatsızlık veren bir koku oluştuğu gibi saçlara sarımsak sürüldüğünde de kötü bir koku meydana gelir. Bu tür durumlarda sarımsak kokusunu bastıracak pratik yöntemler sorunu çözmeye yardımcı olabilir. Bu yöntemlerden en etkili olanlarını aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.  Süt Sarımsak kokusuna karşı en etkili çözümlerden birisi süttür. Bu nedenle saçlara sarımsak ile bakım yapılacağı zamanda kullanılabi

Tavuk Kaç Dakikada Haşlanır?

Tavuk kaç dakikada haşlanır ? diye merak ediyorsanız bu konu hakkındaki detayları ve tavuk haşlamanın püf noktalarını bu yazımızda bulabilirsiniz. Haşlanmış tavuk, kızarmış tavuğa oranla daha sağlıklı olduğu için çoğumuz haşlamasını tercih ederiz. Tavuğu yağda kızartacağımız zaman da önden haşlamak gerekmektedir. Tavuk haşlandıktan sonra sade olarak tüketilebileceği gibi sebze ve bakliyat yemeklerinde de kullanılabilir. Tavuğun besin değerini kaybetmeden yumuşacık ve lezzetli olması için pişirme süresine dikkat edilmelidir.  Tavuk Haşlama Süresi Mutfakla arası çok iyi olmayanlar  tavuk haşlama süresi hakkında yeterli bilgiye sahip olmayabilirler. Bu konuda vereceğimiz cevap haşlama süresinin tavuğun büyüklüğüne ve kullanılan yönteme göre değişebileceğidir. Tavuğun bütün ya da parçalara ayrılmış olarak haşlanması bu süreyi etkiler. Tavuk haşlanırken kullanılan su miktarı da süreye etki eder. Ayrıca tavuğu düdüklü ya da tencerede haşlamak da pişme süresinde farklılığa neden olabilir