Ana içeriğe atla

Yumurta Haşlama Yöntemleri Nelerdir?


Yumurta haşlama yöntemleri nelerdir? sorusunun cevabını bilirsek, sabah kahvaltılarında istediğimiz kıvamda yumurta yiyebiliriz. Hepimizin farklı bir damak tadı olduğu için haşlanmış yumurta seçimimiz de farklı olabilir. Kimi haşlanmış yumurtayı az pişmiş olarak severken, kimimiz de çok pişmiş halini severiz. Yumurta haşlama yöntemlerini ve yumurtanın istenen kıvamda pişmesi için kaç dakika kaynatılması gerektiğini bilmek oldukça önemlidir. Yumurta haşlama yöntemlerinin isimlerini ve konu hakkındaki püf noktalarını aşağıda bulabilirsiniz. 
Yumurta Haşlama Yöntemleri
Yumurtanın sarısının kıvamına göre rafadan, kayısı ve top yumurta haşlama yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemlerden rafadan yumurta sulu, top yumurta katı ve kayısı yumurta da bu ikisinin ortası bir kıvamdadır. Bu haşlama yöntemlerinden en sağlıklı olanı rafadan olsa da herkes yumurtayı bu şekilde sevmeyebilir. Haşlanmış yumurta suda kaynatarak pişirildiği için yağda yumurtaya oranla daha sağlıklıdır. 
1- Rafadan Yumurta

Rafadan yumurta, yumurtanın en az pişmiş halidir. Çoğumuz rafadan yumurta yapmak isterken pişirme süresine dikkat etmediğimiz için bazen rafadan yerine katı yumurta yemek zorunda kalırız. Böyle bir sorun yaşamamak için yumurtayı tencereye koyduktan sonra orta ateşte 3 dakika pişirin ve ocağın altını kapatın. Ocağın altını kapattıktan sonra yumurtayı suyun içinden hemen almalısınız. Aksi halde sıcak suyun etkisi nedeni ile yumurta katı bir kıvam alabilir.
2- Kayısı Yumurta

Yumurtayı kayısı kıvamında yemek istiyorsanız bunu bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ilave edin. Biraz da tuz ekin ve orta ateşte 6 dakika kaynatın. Sürenin sonunda ocağın altını kapatın ve yumurtayı bir kaşık yardımı ile sıcak suyun içinden alarak soğuk su dolu bir kaseye alın. 
3- Top Yumurta

Yumurta sarısının katı halde pişirildiği yönteme top yumurta denir. Yumurtayı tencerenin içine alın. Üzerini geçecek kadar su biraz da tuz ilave edin. Daha sonra orta ateşte 12 dakika kaynatın ve ocağın altını kapatın. Yumurtayı bu şekilde haşladıktan sonra suyun içinde bekletmeden hemen çıkarın ve biraz ılıdıktan sonra kabuğunu soyun.
Yumurtayı fazla haşlamanız halinde sarısının etrafı yeşilimsi bir renk alabilir. Böyle bir durumda yumurta bozulduğu için bunu tüketmek sağlık yönünden sakıncalı olabilir. Bu konuda risk almamak için yumurtayı 15 dakikadan fazla haşlamamalısınız. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayarlanabilir Bileklik Nasıl Yapılır

Ayarlanabilir kolay bileklik yapımı ile sizde kendiniz, arkadaşlarınız ve sevdikleriniz için kendi el emeğiniz ile harika bileklikler hazırlayabilirsiniz. Uygun malzemeler kullanarak ve yazı sonunda verdiğimiz videomuzu izleyerek ilk denemenizde bile muntazam bir bileklik hazırlayabilirsiniz. Kapama yeri ayarlanabilir şekilde olan bu bilekliği kendi bileğinize göre kolaylıkla ayarlayabilir, rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan ayarlanabilir bileklik nasıl yapılır sorusunun cevabına geçmek istiyoruz. Ayarlanabilir Kolay Bileklik Nasıl Yapılır Ayarlanabilir  kolay bileklik yapımı  düğüm atma tekniğinin uygulanmasıdır. Bilekliğin yapım aşamasında ve ayarlanma kısmında aynı teknik kullanılmıştır. Bu tekniği uygulamak için paraşüt ipi, makrome ip ya da yün ipleri kullanabilirsiniz. Örnek çalışmamızda ince paraşüt iplerinden kullanılmıştır. Verilen ölçüler de bu iplere göredir. Gerekli Malzemeler İstediğiniz renkte bir ya da iki adet 0.8 mm paraşüt ipi Ma

Saçtaki Sarımsak Kokusu Nasıl Çıkar?

Saçtaki sarımsak kokusu nasıl çıkar ? sorusunun cevabı saçlarınıza sarımsak ile saç bakımı yaptığınız zaman çok işinize yarayabilir. Sarımsak ve sarımsak yağı saç bakımında sıkça kullanılmaktadır. Saçlara çok faydalı olan sarımsağın o rahatsızlık veren kokusu nedeni ile sarımsak içeren bakım ürünlerinden uzak duran kişi sayısı oldukça fazladır. Siz de saçlarınıza sarımsak ile bakım yapmak istiyorsanız, saçlardaki sarımsak kokusundan kurtulmak için vereceğimiz bilgiler çok işinize yarayacaktır.  Saçlardaki Sarımsak Kokusundan Kurtulma Yöntemleri Sarımsak yendiği zaman ağızda günlerce rahatsızlık veren bir koku oluştuğu gibi saçlara sarımsak sürüldüğünde de kötü bir koku meydana gelir. Bu tür durumlarda sarımsak kokusunu bastıracak pratik yöntemler sorunu çözmeye yardımcı olabilir. Bu yöntemlerden en etkili olanlarını aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.  Süt Sarımsak kokusuna karşı en etkili çözümlerden birisi süttür. Bu nedenle saçlara sarımsak ile bakım yapılacağı zamanda kullanılabi

Tavuk Kaç Dakikada Haşlanır?

Tavuk kaç dakikada haşlanır ? diye merak ediyorsanız bu konu hakkındaki detayları ve tavuk haşlamanın püf noktalarını bu yazımızda bulabilirsiniz. Haşlanmış tavuk, kızarmış tavuğa oranla daha sağlıklı olduğu için çoğumuz haşlamasını tercih ederiz. Tavuğu yağda kızartacağımız zaman da önden haşlamak gerekmektedir. Tavuk haşlandıktan sonra sade olarak tüketilebileceği gibi sebze ve bakliyat yemeklerinde de kullanılabilir. Tavuğun besin değerini kaybetmeden yumuşacık ve lezzetli olması için pişirme süresine dikkat edilmelidir.  Tavuk Haşlama Süresi Mutfakla arası çok iyi olmayanlar  tavuk haşlama süresi hakkında yeterli bilgiye sahip olmayabilirler. Bu konuda vereceğimiz cevap haşlama süresinin tavuğun büyüklüğüne ve kullanılan yönteme göre değişebileceğidir. Tavuğun bütün ya da parçalara ayrılmış olarak haşlanması bu süreyi etkiler. Tavuk haşlanırken kullanılan su miktarı da süreye etki eder. Ayrıca tavuğu düdüklü ya da tencerede haşlamak da pişme süresinde farklılığa neden olabilir