Ana içeriğe atla

Yumurta Haşlama Yöntemleri Nelerdir?


Yumurta haşlama yöntemleri nelerdir? sorusunun cevabını bilirsek, sabah kahvaltılarında istediğimiz kıvamda yumurta yiyebiliriz. Hepimizin farklı bir damak tadı olduğu için haşlanmış yumurta seçimimiz de farklı olabilir. Kimi haşlanmış yumurtayı az pişmiş olarak severken, kimimiz de çok pişmiş halini severiz. Yumurta haşlama yöntemlerini ve yumurtanın istenen kıvamda pişmesi için kaç dakika kaynatılması gerektiğini bilmek oldukça önemlidir. Yumurta haşlama yöntemlerinin isimlerini ve konu hakkındaki püf noktalarını aşağıda bulabilirsiniz. 
Yumurta Haşlama Yöntemleri
Yumurtanın sarısının kıvamına göre rafadan, kayısı ve top yumurta haşlama yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemlerden rafadan yumurta sulu, top yumurta katı ve kayısı yumurta da bu ikisinin ortası bir kıvamdadır. Bu haşlama yöntemlerinden en sağlıklı olanı rafadan olsa da herkes yumurtayı bu şekilde sevmeyebilir. Haşlanmış yumurta suda kaynatarak pişirildiği için yağda yumurtaya oranla daha sağlıklıdır. 
1- Rafadan Yumurta

Rafadan yumurta, yumurtanın en az pişmiş halidir. Çoğumuz rafadan yumurta yapmak isterken pişirme süresine dikkat etmediğimiz için bazen rafadan yerine katı yumurta yemek zorunda kalırız. Böyle bir sorun yaşamamak için yumurtayı tencereye koyduktan sonra orta ateşte 3 dakika pişirin ve ocağın altını kapatın. Ocağın altını kapattıktan sonra yumurtayı suyun içinden hemen almalısınız. Aksi halde sıcak suyun etkisi nedeni ile yumurta katı bir kıvam alabilir.
2- Kayısı Yumurta

Yumurtayı kayısı kıvamında yemek istiyorsanız bunu bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ilave edin. Biraz da tuz ekin ve orta ateşte 6 dakika kaynatın. Sürenin sonunda ocağın altını kapatın ve yumurtayı bir kaşık yardımı ile sıcak suyun içinden alarak soğuk su dolu bir kaseye alın. 
3- Top Yumurta

Yumurta sarısının katı halde pişirildiği yönteme top yumurta denir. Yumurtayı tencerenin içine alın. Üzerini geçecek kadar su biraz da tuz ilave edin. Daha sonra orta ateşte 12 dakika kaynatın ve ocağın altını kapatın. Yumurtayı bu şekilde haşladıktan sonra suyun içinde bekletmeden hemen çıkarın ve biraz ılıdıktan sonra kabuğunu soyun.
Yumurtayı fazla haşlamanız halinde sarısının etrafı yeşilimsi bir renk alabilir. Böyle bir durumda yumurta bozulduğu için bunu tüketmek sağlık yönünden sakıncalı olabilir. Bu konuda risk almamak için yumurtayı 15 dakikadan fazla haşlamamalısınız. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayarlanabilir Bileklik Nasıl Yapılır

Ayarlanabilir kolay bileklik yapımı ile sizde kendiniz, arkadaşlarınız ve sevdikleriniz için kendi el emeğiniz ile harika bileklikler hazırlayabilirsiniz. Uygun malzemeler kullanarak ve yazı sonunda verdiğimiz videomuzu izleyerek ilk denemenizde bile muntazam bir bileklik hazırlayabilirsiniz. Kapama yeri ayarlanabilir şekilde olan bu bilekliği kendi bileğinize göre kolaylıkla ayarlayabilir, rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan ayarlanabilir bileklik nasıl yapılır sorusunun cevabına geçmek istiyoruz. Ayarlanabilir Kolay Bileklik Nasıl Yapılır Ayarlanabilir  kolay bileklik yapımı  düğüm atma tekniğinin uygulanmasıdır. Bilekliğin yapım aşamasında ve ayarlanma kısmında aynı teknik kullanılmıştır. Bu tekniği uygulamak için paraşüt ipi, makrome ip ya da yün ipleri kullanabilirsiniz. Örnek çalışmamızda ince paraşüt iplerinden kullanılmıştır. Verilen ölçüler de bu iplere göredir. Gerekli Malzemeler İstediğiniz renkte bir ya da iki adet 0.8 mm paraşü...

Et Kaç Dakikada Haşlanır?

Et kaç dakikada haşlanır ? sorusunun cevabı hem ağız tadı hem de sağlık açısından oldukça önemlidir. Haşlanmış et, kızarmış ete oranla daha sağlıklı olduğu için çoğunluğun tercihi haşlanmış etten yanadır. Et haşlamak uzun sürse de, bazı püf noktalarına dikkat ederek bu süreyi biraz daha kısaltmak mümkündür. Etin haşlama süresi etin çeşidine ve haşlama yapmak için kullanılacak yönteme göre değişebilir. Etin gereğinden az haşlanması içindeki zararlı bakterileri yok etmeyeceği gibi fazla haşlamak da bu gıdanın besin değerini azaltacaktır. Etin sert olmaması ya da dağılmaması için de haşlanma süresine dikkat edilmelidir. Bu yazımızda vereceğimiz püf noktalarını uygulayarak siz de eti yumuşacık haşlayarak, ağız tadı ile tüketebilirsiniz.  Et Haşlaması Yapmak için Hangi Çeşidini Tercih Etmeliyiz? Dana ya da koyun etini haşlayarak tüketmek mümkündür. Koyun eti dana etine oranla daha yumuşak olsa da kendine has bir kokusu olduğu için haşlama yapımında fazla tercih edilmez. Haşlama yap...

Eva Nedir?

Eva nedir ? diye merak ediyorsanız bu yazımızda sorunun cevabını ve ürünün özellikleri hakkındaki gerekli bilgileri bulabilirsiniz.  Eva ; kelime açılımı Etil Vinil Asetat olan ve çeşitli el işi çalışmalarında kullanılan bir üründür. Yumuşak ve esnek bir yapıya sahip olan eva, el işi ve fon kartonundan sonra okul öncesi etkinliklerde de en sık kullanılan malzemeler arasındadır. Evde farklı hobilerle uğraşanlar da eva kağıdı ile çok güzel tasarımlar yapmaktalar. Eva kağıdı süngerimsi yapısı ve pürüzsüz yüzeyi ile şekillendirmesi kolay bir malzemedir. Piyasada bu ürünün her rengini bulmak mümkündür. Eva kağıdı düz renk olabileceği gibi farklı desenlerde de olabilir. Simli ve kendinden yapışkanlı eva kağıdı çeşitleri de bulunmaktadır. Yapacağınız çalışmaya göre ihtiyacınız olan her türlü evayı rahatlıkla bulabilirsiniz.  Eva ile Neler Yapılır? Eva nasıl bir üründür bunu öğrendikten sonra, eva ile neler yapılır ? diye merak edenler olabilir.  Evayı kesmek ve şekil ...