Ana içeriğe atla

Patates Kaç Dakikada Haşlanır?



 Patates kaç dakikada haşlanır? sorusunun cevabını ve patates haşlaması yapmanın püf noktalarını bu yazımızda bulabilirsiniz. Patates haşlaması, salata ve hamur işi için iç harcının yanı sıra püre yapmak için de kullanılır. Haşlanmış patates, kızartmasına oranla daha sağlıklı olduğu için sıkça tercih edilir. Patates haşlaması yapmak kolaydır fakat haşlanma süresinin biraz uzun olması acil durumlarda sorun olabilir. Patatesi doğru yöntemi uygulayarak haşladığınızda bu süreyi kısaltmanız mümkün. Bu şekilde hem zamandan hem de ocakta harcadığınız enerjiden tasarruf edebilirsiniz. Sebzelerin kısa sürede haşlanması vitaminlerini kaybetmemesi bakımından da önemlidir. 
Patates Nasıl Haşlanır?
Patatesin nasıl haşlanır derseniz bunun için kullanılan farklı yöntemler olduğunu söyleyebiliriz. Yapacağınız haşlamanın kullanım amacına göre patates haşlama yöntemi de farklılık gösterebilir. Patates haşlaması yapmak için ilk olarak bu sebzelerin güzelce yıkanması gerekmektedir. Daha sonra kabuklarını soyarak ya da kabuklu olarak bir tencereye aldığınız patateslerin üzerini geçecek kadar su koyun. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ilave ettikten sonra orta ateşte patatesler yumuşayana kadar kaynatın. Temelde yapılması gereken işlem bu şekildedir. Fakat patateslerin daha çabuk haşlanması, kabuklarının kolay soyulması ve lezzetini korumak için bazı ekstra uygulamalar da yapılabilir. 


Patates Haşlamanın Püf Noktaları
Patatesin lezzetini ve vitaminini kaybetmeden kısa sürede haşlanması için bazı püf noktalarını bilmekte fayda var. 
* Bu konudaki en önemli nokta haşlamalık patates tercih etmektir. Haşlama yapılacak patatesler küçük olmalıdır. Patatesin küçük olması kısa sürede pişmesi bakımından oldukça önemlidir. 
* Haşlayacağınız patatesler büyükse bunları bıçakla birkaç parçaya böldükten sonra haşlayın.
* Haşlama süresini kısaltmak için patateslerin kabuklarını soyarak bunları iri küpler halinde doğradıktan sonra haşlayabilirsiniz. 
* Patatesleri haşlamak için uygun büyüklükte tencere kullanmalısınız. Tencerenin içinde çok fazla patates olduğunda bunlardan bazıları haşlanırken arada diri kalanlar olabilir. 
* Patatesleri yıkadıktan sonra bunların üzerine çatal ile birkaç delik açın. Bu şekilde patateslerin içine işleyen buhar sayesinde kısa sürede içleri de tamamen pişecektir.
* Patatesi haşladığınız suyun içine tuz ilave edin. Bu şekilde patatesler daha iyi haşlanır ve lezzetli olur. 
* Patatesleri bütün ve kabuklu olarak haşlayacaksanız bunları tencereye atmadan önce bıçakla ortadan ikiye kesebilirsiniz. Bunu yaptığınızda haşlanmış patatesleri soymak daha kolay olacaktır. 
* Patatesin daha kısa sürede haşlanmasını istiyorsanız bunları düdüklüde haşlayabilirsiniz.
Patates haşlamanın püf noktaları sayesinde siz de bu sebzeyi kısa sürede, sağlıklı bir şekilde haşlayarak sevdiklerinizle birlikte afiyetle tüketebilirsiniz. 


Patates Kaç Dakikada Haşlanır?
İlk kez mutfağa girenler patates kaç dakikada haşlanır? diye merak ediyor olabilirler. Patatesi haşlama süresi uygulanan yönteme göre değişir. Eğer patates tencerede haşlanacaksa ortalama 25 dakikada pişecektir. Eğer patateslerin kabuğunu soyup bunları parçalar halinde doğrarsanız bu süre 15 dakikaya kadar inebilir. Eğer haşlanacak patatesler büyükse bu süre biraz daha uzayabilir. Patatesi daha kısa sürede haşlamak isterseniz düdüklüde pişirebilirsiniz. Bu şekilde haşlama süresini 5 dakikaya kadar düşürmeniz mümkün.
Patates Haşlama Yöntemleri
Patates haşlama yöntemleri dediğimizde ilk aklımıza gelen tencere ya da düdüklüde pişirmektir. Bu yöntemler patatesin pişirme süresi bakımından son derece önemlidir. 
Tencerede Patates Haşlaması Nasıl Yapılır?
Patatesleri tencerede haşlamak istiyorsanız ilk olarak bunları çeşmenin altında güzelce yıkayın. Daha sonra kabuklarını soyun ya da kabuklu olarak bırakın. Haşlama yapacağınız patatesleri bütün ya da parçalara bölünmüş şekilde geniş bir tencerenin içine alın. Daha sonra içine 1 tatlı kaşığı tuz ekin ve üzerini geçecek kadar su ilave edin. Arada bir patatesleri çatal ile çevirerek 25 dakika kadar kaynatın. Sürenin sonuna doğru çatal batırarak patateslerin yeterince haşlanıp haşlanmadığını kontrol edebilirsiniz. Ocağın altını kapattıktan sonra patatesleri süzgece alın ve biraz ılıdıktan sonra kabuklarını soyun. 


Düdüklü Tencerede Patates Haşlaması Nasıl Yapılır?
Patatesi kısa sürede haşlamak isterseniz düdüklü kullanabilirsiniz. İlk olarak patatesleri güzelce yıkayın. Daha sonra bunların kabuklarını soyun ve bıçakla iri küpler halinde doğrayın. Patatesleri düdüklüye aldıktan sonra biraz tuz ekin ve üzerini kaplayacak kadar su ilave ettikten sonra 5 dakika kaynatın. Sürenin sonunda ocağın altını kapatıp, patatesleri bir süzgece alarak hemen kullanabilirsiniz. Bu yöntem patates püresi ve börek için iç harcı hazırlarken çok işinize yarayabilir. 
Bu yazımızda patates nasıl haşlanır? sorusunun cevabı olabilecek püf noktalarını sizlerle paylaştık. Siz de patates haşlarken bu püf noktalarını uygulayarak mutfaktaki işinizi daha kolay hale getirebilirsiniz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayarlanabilir Bileklik Nasıl Yapılır

Ayarlanabilir kolay bileklik yapımı ile sizde kendiniz, arkadaşlarınız ve sevdikleriniz için kendi el emeğiniz ile harika bileklikler hazırlayabilirsiniz. Uygun malzemeler kullanarak ve yazı sonunda verdiğimiz videomuzu izleyerek ilk denemenizde bile muntazam bir bileklik hazırlayabilirsiniz. Kapama yeri ayarlanabilir şekilde olan bu bilekliği kendi bileğinize göre kolaylıkla ayarlayabilir, rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan ayarlanabilir bileklik nasıl yapılır sorusunun cevabına geçmek istiyoruz. Ayarlanabilir Kolay Bileklik Nasıl Yapılır Ayarlanabilir  kolay bileklik yapımı  düğüm atma tekniğinin uygulanmasıdır. Bilekliğin yapım aşamasında ve ayarlanma kısmında aynı teknik kullanılmıştır. Bu tekniği uygulamak için paraşüt ipi, makrome ip ya da yün ipleri kullanabilirsiniz. Örnek çalışmamızda ince paraşüt iplerinden kullanılmıştır. Verilen ölçüler de bu iplere göredir. Gerekli Malzemeler İstediğiniz renkte bir ya da iki adet 0.8 mm paraşü...

Et Kaç Dakikada Haşlanır?

Et kaç dakikada haşlanır ? sorusunun cevabı hem ağız tadı hem de sağlık açısından oldukça önemlidir. Haşlanmış et, kızarmış ete oranla daha sağlıklı olduğu için çoğunluğun tercihi haşlanmış etten yanadır. Et haşlamak uzun sürse de, bazı püf noktalarına dikkat ederek bu süreyi biraz daha kısaltmak mümkündür. Etin haşlama süresi etin çeşidine ve haşlama yapmak için kullanılacak yönteme göre değişebilir. Etin gereğinden az haşlanması içindeki zararlı bakterileri yok etmeyeceği gibi fazla haşlamak da bu gıdanın besin değerini azaltacaktır. Etin sert olmaması ya da dağılmaması için de haşlanma süresine dikkat edilmelidir. Bu yazımızda vereceğimiz püf noktalarını uygulayarak siz de eti yumuşacık haşlayarak, ağız tadı ile tüketebilirsiniz.  Et Haşlaması Yapmak için Hangi Çeşidini Tercih Etmeliyiz? Dana ya da koyun etini haşlayarak tüketmek mümkündür. Koyun eti dana etine oranla daha yumuşak olsa da kendine has bir kokusu olduğu için haşlama yapımında fazla tercih edilmez. Haşlama yap...

Eva Nedir?

Eva nedir ? diye merak ediyorsanız bu yazımızda sorunun cevabını ve ürünün özellikleri hakkındaki gerekli bilgileri bulabilirsiniz.  Eva ; kelime açılımı Etil Vinil Asetat olan ve çeşitli el işi çalışmalarında kullanılan bir üründür. Yumuşak ve esnek bir yapıya sahip olan eva, el işi ve fon kartonundan sonra okul öncesi etkinliklerde de en sık kullanılan malzemeler arasındadır. Evde farklı hobilerle uğraşanlar da eva kağıdı ile çok güzel tasarımlar yapmaktalar. Eva kağıdı süngerimsi yapısı ve pürüzsüz yüzeyi ile şekillendirmesi kolay bir malzemedir. Piyasada bu ürünün her rengini bulmak mümkündür. Eva kağıdı düz renk olabileceği gibi farklı desenlerde de olabilir. Simli ve kendinden yapışkanlı eva kağıdı çeşitleri de bulunmaktadır. Yapacağınız çalışmaya göre ihtiyacınız olan her türlü evayı rahatlıkla bulabilirsiniz.  Eva ile Neler Yapılır? Eva nasıl bir üründür bunu öğrendikten sonra, eva ile neler yapılır ? diye merak edenler olabilir.  Evayı kesmek ve şekil ...