Ana içeriğe atla

Karışık Turşu Nasıl Yapılır?

Karışık turşu nasıl yapılır? sorusunun cevabını öğrenerek siz de evde kendi damak tadınıza uygun lezzeti bir turşu yapabilirsiniz. Turşu, bazı gıdaların sirke, tuz ve su ile yapılan salamura suda bekletilerek saklanması yöntemidir. Eskiden bazı sebzeleri sağlıklı bir şekilde, uzun süre saklamak için turşu yönteminden faydalanılırken günümüzde turşu yemeklerin yanında tüketilen bir garnitür olarak da kullanılmaktadır. Farklı malzemeler kullanılarak yapılan öyle çok turşu çeşidi var ki, bunlar arasında bir seçim yapmak oldukça zor. Dışarıdan aldığımız hazır turşuların içinde katkı maddesi bulunduğu için günümüzde çoğu bayan turşuyu evde kendi kurmaktadır. Siz de evde kendi turşunuzu hazırlamak isterseniz turşu yapmanın püf noktalarını bu yazımızda bulabilirsiniz. 
 Turşu Yapımında Hangi Malzemeler Kullanılır?
Turşu yapımında kullanılan temel malzemeler su, üzüm sirkesi ve sudur. Bunlardan yapılan salamura suyun içine istenen sebze ve meyveler konularak damak tadına uygun bir turşu yapılabilir. Turşu yapımında en çok kullanılan sebzeler arasında; yeşil domates, salatalık, havuç, beyaz lahana, biber, taze fasulye, kelek ve acur gelmektedir. Damak tadına göre bu sebzelerle ayrı ayrı turşu yapılabileceği gibi hepsinden bir miktar kullanarak karışık turşu da yapılabilir. Son dönemlerde kiraz, armut ve ayva gibi meyvelerden de turşu yapılmaktadır. Malzeme konusundaki tercih damak tadına göre değişebilir. Bu konudaki en önemli nokta turşu yapımında taze sebze ve meyvelerin kullanılmasıdır.
En çok tercih edilen turşu türlerinden birisi de karışık turşudur. Adından da anlaşılacağı gibi bu çeşit turşularda birden çok sebze bir arada kullanılarak turşu yapılmaktadır. Siz de evde kendi turşunuzu kurmak isterseniz aşağıda vereceğimiz ev yapımı karışık turşu tarifi bu konuda işinize yarayabilir.
Karışık Turşu Tarifi
Gerekli  Malzemeler
* 500 gram havuç
* 500 gram yeşil domates
* 1 kilo acur
* 1 küçük boy beyaz lahana
* 2 diş sarımsak
* Yarım su bardağı kaya tuzu
* Yarım su bardağı üzüm sirkesi
* 1 avuç nohut
* İçme suyu ya da kaynatılmış çeşme suyu
* 5 litrelik cam kavanoz
* Turşunun tuz oranını test etmek için 1 tane yumurta
Turşu kurarken kavanozun yarısı sirkeli, tuzlu salamura suyu diğer yarısı da kullanılacak diğer malzemelerden oluşmalıdır.
Karışık Turşu Yapılışı
İlk olarak turşunun salamura suyunu hazırlamakla işe başlayın. Bunun için büyük bir cam kavanozun içine yarım su bardağı üzüm sirkesi ve yarım su bardağı kaya tuzu alın. Bunların üzerine kavanozu dolduracak kadar su ilave edin. Tuz eriyinceye kadar güzelce karıştırın. Bu aşamada turşu suyundaki tuz oranının yeterli olup olmadığını anlamak için yumurta testi yapabilirsiniz. Hazırladığınız tuzlu, sirkeli su karışımın içine yumurta koyun. Eğer yumurta suya batmıyorsa tuz oranı yeterli demektir.
Turşu suyunu bu şekilde hazırladıktan sonra sıra sebzeleri hazırlamaya geldi. İlk olarak sebzelerin hepsini güzelce yıkayın. Bu aşamada sebzeleri bütün olarak kullanabileceğiniz gibi bıçakla iri parçalar halin de doğrayabilirsiniz. Turşunun daha çabuk olması için sebzeleri iri parçalar halinde doğramanızı tavsiye ediyoruz. Sebzeleri bütün olarak kullanacaksanız o zaman bunların üzerine bir iğne ile delik açmayı unutmayın.
Cam kavanozun içine 1 avuç nohut, domates, beyaz lahana, havuç ve acuru aralarında boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin. Bunların arasına kabuklarını soyduğunuz sarımsakları yerleştirin. Sebzeleri bu şekilde yerleştirdikten sonra kavanozun üzerini su ile boşluk bırakmadan tamamlayın. Cam kavanozun ağzını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın.
Tüm bu aşamalardan sonra serin ve karanlık bir yerde bekletin. Bu şekilde yaklaşık 15 gün içinde turşu hazır olacaktır. Afiyet olsun. Evde turşu yaparken işinizi kolaylaştıracak bazı püf noktalarını aşağıda bulabilirsiniz.
Turşu Yapmanın Püf Noktaları
* Turşunun güzel görünmesi ve lezzetli olması için kullanacağınız meyve ve sebzelerin taze, sert ve diri olmasına dikkat etmelisiniz.
* Turşu yapımında kullanacağınız sebze ve meyveleri çok iyi yıkamanız gerekiyor.
* Turşu yapımında meye ve sebzeleri bütün olarak kullanacaksanız bunlara iğne ile birkaç tane delik açmalısınız. 
* Sağlık ve hijyen yönünden turşuyu plastik kap ya da pet şişe yerine cam kavanozda kurmalısınız. Ayrıca kavanozun kapağı sıkı kapanmalı.
* Turşu yaparken içine ilave edeceğiniz defne yaprağı, dere otu ya da kereviz yaprakları sayesinde hoş bir koku ve aromatik bir lezzet elde edebilirsiniz.
* Turşu kavanozlarının kapağı hava almayacak şekilde sıkıca kapatıldıktan sonra bunlar serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilmelidir.
* Turşu kavanozunu açtıktan sonra bunu buzdolabında saklamalısınız.
* Turşunun suyunu içme suyu ya da kaynatılmış çeşme suyu ile yapmalısınız.
* Turşu yapımında normal sofra tuzu yerine kaya tuzu ( iri tuz ) kullanılır.
* Turşu yaparken sirke kullanmak istemiyorsanız bunun yerine limon suyu da kullanabilirsiniz.
* Turşunun daha çabuk mayalanması için kavanozun dibine 1 avuç nohut atabilirsiniz.
* Turşu kavanozuna koyacağınız nohut, sirke ve sarımsak gibi malzemeler turşunun çabuk olması, taze kalması ve bozulmaması için gereklidir. Bu sayede herhangi bir katkı maddesi kullanmadan turşu kurabilir ve bunu uzun süre taze bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
* Sebze ya da meyveleri kavanoza koyarken aralarında boşluk kalmayacak şekilde yerleştirmeye dikkat etmelisiniz.
Turşu Kaç Günde Hazır Hale Gelir?
Evde ilk defa turşu yapacak olanlar, turşu kaç günde hazır hale gelir? diye merak edebilirler. Bu konuda tam olarak bir süre vermek yanlış olur. Turşu yapımında kullanılacak olan malzemelere, bunların tazeliğine, bütün ya da parçalar halinde kullanılmalarına göre turşunun olgunlaşma süresi değişebilir. Turşunun daha çabuk hazır hale gelmesi için kullanacağınız meyve ya da sebzeleri küçük parçalar halinde doğrayabilirsiniz. Tüm bu özelliklere bağlı olarak turşu yaklaşık olarak 15 gün ile 25 gün arasında hazır hale gelir.
Bu yazımızda sizlerle turşu yapmanın püf noktaları hakkında bilgiler paylaştık. Evde turşu yaparken bu püf noktalarını uygulayarak kısa sürede lezzetli bir ev turşusu yapabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayarlanabilir Bileklik Nasıl Yapılır

Ayarlanabilir kolay bileklik yapımı ile sizde kendiniz, arkadaşlarınız ve sevdikleriniz için kendi el emeğiniz ile harika bileklikler hazırlayabilirsiniz. Uygun malzemeler kullanarak ve yazı sonunda verdiğimiz videomuzu izleyerek ilk denemenizde bile muntazam bir bileklik hazırlayabilirsiniz. Kapama yeri ayarlanabilir şekilde olan bu bilekliği kendi bileğinize göre kolaylıkla ayarlayabilir, rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan ayarlanabilir bileklik nasıl yapılır sorusunun cevabına geçmek istiyoruz. Ayarlanabilir Kolay Bileklik Nasıl Yapılır Ayarlanabilir  kolay bileklik yapımı  düğüm atma tekniğinin uygulanmasıdır. Bilekliğin yapım aşamasında ve ayarlanma kısmında aynı teknik kullanılmıştır. Bu tekniği uygulamak için paraşüt ipi, makrome ip ya da yün ipleri kullanabilirsiniz. Örnek çalışmamızda ince paraşüt iplerinden kullanılmıştır. Verilen ölçüler de bu iplere göredir. Gerekli Malzemeler İstediğiniz renkte bir ya da iki adet 0.8 mm paraşüt ipi Ma

Saçtaki Sarımsak Kokusu Nasıl Çıkar?

Saçtaki sarımsak kokusu nasıl çıkar ? sorusunun cevabı saçlarınıza sarımsak ile saç bakımı yaptığınız zaman çok işinize yarayabilir. Sarımsak ve sarımsak yağı saç bakımında sıkça kullanılmaktadır. Saçlara çok faydalı olan sarımsağın o rahatsızlık veren kokusu nedeni ile sarımsak içeren bakım ürünlerinden uzak duran kişi sayısı oldukça fazladır. Siz de saçlarınıza sarımsak ile bakım yapmak istiyorsanız, saçlardaki sarımsak kokusundan kurtulmak için vereceğimiz bilgiler çok işinize yarayacaktır.  Saçlardaki Sarımsak Kokusundan Kurtulma Yöntemleri Sarımsak yendiği zaman ağızda günlerce rahatsızlık veren bir koku oluştuğu gibi saçlara sarımsak sürüldüğünde de kötü bir koku meydana gelir. Bu tür durumlarda sarımsak kokusunu bastıracak pratik yöntemler sorunu çözmeye yardımcı olabilir. Bu yöntemlerden en etkili olanlarını aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.  Süt Sarımsak kokusuna karşı en etkili çözümlerden birisi süttür. Bu nedenle saçlara sarımsak ile bakım yapılacağı zamanda kullanılabi

Tavuk Kaç Dakikada Haşlanır?

Tavuk kaç dakikada haşlanır ? diye merak ediyorsanız bu konu hakkındaki detayları ve tavuk haşlamanın püf noktalarını bu yazımızda bulabilirsiniz. Haşlanmış tavuk, kızarmış tavuğa oranla daha sağlıklı olduğu için çoğumuz haşlamasını tercih ederiz. Tavuğu yağda kızartacağımız zaman da önden haşlamak gerekmektedir. Tavuk haşlandıktan sonra sade olarak tüketilebileceği gibi sebze ve bakliyat yemeklerinde de kullanılabilir. Tavuğun besin değerini kaybetmeden yumuşacık ve lezzetli olması için pişirme süresine dikkat edilmelidir.  Tavuk Haşlama Süresi Mutfakla arası çok iyi olmayanlar  tavuk haşlama süresi hakkında yeterli bilgiye sahip olmayabilirler. Bu konuda vereceğimiz cevap haşlama süresinin tavuğun büyüklüğüne ve kullanılan yönteme göre değişebileceğidir. Tavuğun bütün ya da parçalara ayrılmış olarak haşlanması bu süreyi etkiler. Tavuk haşlanırken kullanılan su miktarı da süreye etki eder. Ayrıca tavuğu düdüklü ya da tencerede haşlamak da pişme süresinde farklılığa neden olabilir