Ana içeriğe atla

Salep Nedir?


Salep nedir? sorusunun cevabını ve enfes salep tarifini bu yazımızda bulabilirsiniz. Sahlep, çayırotu ve çamçiçeği gibi isimlerle bilinen tel köklü otsu bir bitki türüdür. Kökünde iki tane yumru bulunan bitkinin gövdesi dik ve silimdirimsi bir yapıdadır. Salkım veya başak şeklinde çiçekleri bulunan salep bitkisinin kullanılan kısmı köklerindeki yumrularıdır. Ülkemizin batı Akdeniz, Marmara, Ege ve batı Karadeniz bölgelerinde yetişen bu bitki dondurma yapımında kullanılmasının yanı sıra sıcak içecek olarak tüketilmektedir. 
Koyu kıvamı ve hoş kokusu ile bilinen salep kış aylarının sevilen içeceklerinden birisidir. Sıcak su ya da süt ile yapılan bu içeceğin üzerine tarçın ekilerek harika bir tat elde edilmektedir. İçimizi ısıtan bir içecek olmasının yanı sıra öksürüğe iyi gelir, göğsü yumuşatır, kabızlığı gidermeye yardımcı olur, adet kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Bağırsak solucanlarını düşürmeye de yardımcı olan salep cinsel gücü arttırıcı etkisi ile de bilinmektedir. Siz de bu harika içeceği evde yapmak isterseniz aşağıda vereceğimiz salep tarifi bu konuda işinize yarayabilir. 
Gerekli Malzemeler
* 1 su bardağı soğuk süt
* Yarım tatlı kaşığı salep
* 1 tatlı kaşığı toz şeker
* Serviste kullanmak için 1 tatlı kaşığı tarçın
Verdiğimiz malzeme listesi tek kişilik salep yapmak içindir. Bu listeye göre malzeme oranını kişi sayısına uygun şekilde ayarlayabilirsiniz. Kullanacağınız toz şeker ve tarçın oranını kendi damak tadınıza göre ayarlamanız mümkün.
Salep Nasıl Yapılır?
Küçük bir tencerenin içine toz şeker, salep ve sütü alın. Orta ateşte metal bir çırpıcı ile sürekli karıştırarak koyulaşana kadar kaynatın. Tenceredeki salep yeteri kadar koyulaştıktan sonra ocağın altını kapatın. Hazırladığınız salebi fincana boşaltın ve üzerine tarçın serperek servis yapın. Afiyet olsun.
Salep yapımında su da kullanılabilir fakat içeceğin daha faydalı ve lezzetli olması için sütle yapılanı makbuldür. Yapımı kolay ve sağlığa bunca faydası olan salebi soğuk kış aylarında sevdiklerinizle birlikte ağız tadı ile tüketebilirsiniz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayarlanabilir Bileklik Nasıl Yapılır

Ayarlanabilir kolay bileklik yapımı ile sizde kendiniz, arkadaşlarınız ve sevdikleriniz için kendi el emeğiniz ile harika bileklikler hazırlayabilirsiniz. Uygun malzemeler kullanarak ve yazı sonunda verdiğimiz videomuzu izleyerek ilk denemenizde bile muntazam bir bileklik hazırlayabilirsiniz. Kapama yeri ayarlanabilir şekilde olan bu bilekliği kendi bileğinize göre kolaylıkla ayarlayabilir, rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan ayarlanabilir bileklik nasıl yapılır sorusunun cevabına geçmek istiyoruz. Ayarlanabilir Kolay Bileklik Nasıl Yapılır Ayarlanabilir  kolay bileklik yapımı  düğüm atma tekniğinin uygulanmasıdır. Bilekliğin yapım aşamasında ve ayarlanma kısmında aynı teknik kullanılmıştır. Bu tekniği uygulamak için paraşüt ipi, makrome ip ya da yün ipleri kullanabilirsiniz. Örnek çalışmamızda ince paraşüt iplerinden kullanılmıştır. Verilen ölçüler de bu iplere göredir. Gerekli Malzemeler İstediğiniz renkte bir ya da iki adet 0.8 mm paraşü...

Et Kaç Dakikada Haşlanır?

Et kaç dakikada haşlanır ? sorusunun cevabı hem ağız tadı hem de sağlık açısından oldukça önemlidir. Haşlanmış et, kızarmış ete oranla daha sağlıklı olduğu için çoğunluğun tercihi haşlanmış etten yanadır. Et haşlamak uzun sürse de, bazı püf noktalarına dikkat ederek bu süreyi biraz daha kısaltmak mümkündür. Etin haşlama süresi etin çeşidine ve haşlama yapmak için kullanılacak yönteme göre değişebilir. Etin gereğinden az haşlanması içindeki zararlı bakterileri yok etmeyeceği gibi fazla haşlamak da bu gıdanın besin değerini azaltacaktır. Etin sert olmaması ya da dağılmaması için de haşlanma süresine dikkat edilmelidir. Bu yazımızda vereceğimiz püf noktalarını uygulayarak siz de eti yumuşacık haşlayarak, ağız tadı ile tüketebilirsiniz.  Et Haşlaması Yapmak için Hangi Çeşidini Tercih Etmeliyiz? Dana ya da koyun etini haşlayarak tüketmek mümkündür. Koyun eti dana etine oranla daha yumuşak olsa da kendine has bir kokusu olduğu için haşlama yapımında fazla tercih edilmez. Haşlama yap...

Eva Nedir?

Eva nedir ? diye merak ediyorsanız bu yazımızda sorunun cevabını ve ürünün özellikleri hakkındaki gerekli bilgileri bulabilirsiniz.  Eva ; kelime açılımı Etil Vinil Asetat olan ve çeşitli el işi çalışmalarında kullanılan bir üründür. Yumuşak ve esnek bir yapıya sahip olan eva, el işi ve fon kartonundan sonra okul öncesi etkinliklerde de en sık kullanılan malzemeler arasındadır. Evde farklı hobilerle uğraşanlar da eva kağıdı ile çok güzel tasarımlar yapmaktalar. Eva kağıdı süngerimsi yapısı ve pürüzsüz yüzeyi ile şekillendirmesi kolay bir malzemedir. Piyasada bu ürünün her rengini bulmak mümkündür. Eva kağıdı düz renk olabileceği gibi farklı desenlerde de olabilir. Simli ve kendinden yapışkanlı eva kağıdı çeşitleri de bulunmaktadır. Yapacağınız çalışmaya göre ihtiyacınız olan her türlü evayı rahatlıkla bulabilirsiniz.  Eva ile Neler Yapılır? Eva nasıl bir üründür bunu öğrendikten sonra, eva ile neler yapılır ? diye merak edenler olabilir.  Evayı kesmek ve şekil ...