Ana içeriğe atla

Salep Nedir?


Salep nedir? sorusunun cevabını ve enfes salep tarifini bu yazımızda bulabilirsiniz. Sahlep, çayırotu ve çamçiçeği gibi isimlerle bilinen tel köklü otsu bir bitki türüdür. Kökünde iki tane yumru bulunan bitkinin gövdesi dik ve silimdirimsi bir yapıdadır. Salkım veya başak şeklinde çiçekleri bulunan salep bitkisinin kullanılan kısmı köklerindeki yumrularıdır. Ülkemizin batı Akdeniz, Marmara, Ege ve batı Karadeniz bölgelerinde yetişen bu bitki dondurma yapımında kullanılmasının yanı sıra sıcak içecek olarak tüketilmektedir. 
Koyu kıvamı ve hoş kokusu ile bilinen salep kış aylarının sevilen içeceklerinden birisidir. Sıcak su ya da süt ile yapılan bu içeceğin üzerine tarçın ekilerek harika bir tat elde edilmektedir. İçimizi ısıtan bir içecek olmasının yanı sıra öksürüğe iyi gelir, göğsü yumuşatır, kabızlığı gidermeye yardımcı olur, adet kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Bağırsak solucanlarını düşürmeye de yardımcı olan salep cinsel gücü arttırıcı etkisi ile de bilinmektedir. Siz de bu harika içeceği evde yapmak isterseniz aşağıda vereceğimiz salep tarifi bu konuda işinize yarayabilir. 
Gerekli Malzemeler
* 1 su bardağı soğuk süt
* Yarım tatlı kaşığı salep
* 1 tatlı kaşığı toz şeker
* Serviste kullanmak için 1 tatlı kaşığı tarçın
Verdiğimiz malzeme listesi tek kişilik salep yapmak içindir. Bu listeye göre malzeme oranını kişi sayısına uygun şekilde ayarlayabilirsiniz. Kullanacağınız toz şeker ve tarçın oranını kendi damak tadınıza göre ayarlamanız mümkün.
Salep Nasıl Yapılır?
Küçük bir tencerenin içine toz şeker, salep ve sütü alın. Orta ateşte metal bir çırpıcı ile sürekli karıştırarak koyulaşana kadar kaynatın. Tenceredeki salep yeteri kadar koyulaştıktan sonra ocağın altını kapatın. Hazırladığınız salebi fincana boşaltın ve üzerine tarçın serperek servis yapın. Afiyet olsun.
Salep yapımında su da kullanılabilir fakat içeceğin daha faydalı ve lezzetli olması için sütle yapılanı makbuldür. Yapımı kolay ve sağlığa bunca faydası olan salebi soğuk kış aylarında sevdiklerinizle birlikte ağız tadı ile tüketebilirsiniz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayarlanabilir Bileklik Nasıl Yapılır

Ayarlanabilir kolay bileklik yapımı ile sizde kendiniz, arkadaşlarınız ve sevdikleriniz için kendi el emeğiniz ile harika bileklikler hazırlayabilirsiniz. Uygun malzemeler kullanarak ve yazı sonunda verdiğimiz videomuzu izleyerek ilk denemenizde bile muntazam bir bileklik hazırlayabilirsiniz. Kapama yeri ayarlanabilir şekilde olan bu bilekliği kendi bileğinize göre kolaylıkla ayarlayabilir, rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan ayarlanabilir bileklik nasıl yapılır sorusunun cevabına geçmek istiyoruz. Ayarlanabilir Kolay Bileklik Nasıl Yapılır Ayarlanabilir  kolay bileklik yapımı  düğüm atma tekniğinin uygulanmasıdır. Bilekliğin yapım aşamasında ve ayarlanma kısmında aynı teknik kullanılmıştır. Bu tekniği uygulamak için paraşüt ipi, makrome ip ya da yün ipleri kullanabilirsiniz. Örnek çalışmamızda ince paraşüt iplerinden kullanılmıştır. Verilen ölçüler de bu iplere göredir. Gerekli Malzemeler İstediğiniz renkte bir ya da iki adet 0.8 mm paraşüt ipi Ma

Saçtaki Sarımsak Kokusu Nasıl Çıkar?

Saçtaki sarımsak kokusu nasıl çıkar ? sorusunun cevabı saçlarınıza sarımsak ile saç bakımı yaptığınız zaman çok işinize yarayabilir. Sarımsak ve sarımsak yağı saç bakımında sıkça kullanılmaktadır. Saçlara çok faydalı olan sarımsağın o rahatsızlık veren kokusu nedeni ile sarımsak içeren bakım ürünlerinden uzak duran kişi sayısı oldukça fazladır. Siz de saçlarınıza sarımsak ile bakım yapmak istiyorsanız, saçlardaki sarımsak kokusundan kurtulmak için vereceğimiz bilgiler çok işinize yarayacaktır.  Saçlardaki Sarımsak Kokusundan Kurtulma Yöntemleri Sarımsak yendiği zaman ağızda günlerce rahatsızlık veren bir koku oluştuğu gibi saçlara sarımsak sürüldüğünde de kötü bir koku meydana gelir. Bu tür durumlarda sarımsak kokusunu bastıracak pratik yöntemler sorunu çözmeye yardımcı olabilir. Bu yöntemlerden en etkili olanlarını aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.  Süt Sarımsak kokusuna karşı en etkili çözümlerden birisi süttür. Bu nedenle saçlara sarımsak ile bakım yapılacağı zamanda kullanılabi

Tavuk Kaç Dakikada Haşlanır?

Tavuk kaç dakikada haşlanır ? diye merak ediyorsanız bu konu hakkındaki detayları ve tavuk haşlamanın püf noktalarını bu yazımızda bulabilirsiniz. Haşlanmış tavuk, kızarmış tavuğa oranla daha sağlıklı olduğu için çoğumuz haşlamasını tercih ederiz. Tavuğu yağda kızartacağımız zaman da önden haşlamak gerekmektedir. Tavuk haşlandıktan sonra sade olarak tüketilebileceği gibi sebze ve bakliyat yemeklerinde de kullanılabilir. Tavuğun besin değerini kaybetmeden yumuşacık ve lezzetli olması için pişirme süresine dikkat edilmelidir.  Tavuk Haşlama Süresi Mutfakla arası çok iyi olmayanlar  tavuk haşlama süresi hakkında yeterli bilgiye sahip olmayabilirler. Bu konuda vereceğimiz cevap haşlama süresinin tavuğun büyüklüğüne ve kullanılan yönteme göre değişebileceğidir. Tavuğun bütün ya da parçalara ayrılmış olarak haşlanması bu süreyi etkiler. Tavuk haşlanırken kullanılan su miktarı da süreye etki eder. Ayrıca tavuğu düdüklü ya da tencerede haşlamak da pişme süresinde farklılığa neden olabilir