Ana içeriğe atla

Lahana Sarması Nasıl Yapılır?


Lahana sarması nasıl yapılır? diye merak ediyorsanız bu sorunun cevabını ve lezzetli lahana sarması yapmanın püf noktalarını bu yazımızda bulabilirsiniz. Sevilen bir sebze olan lahananın kara lahana, kırmızı lahana ve beyaz lahana gibi farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan beyaz lahana salata ve yemek yapımında sıkça kullanılmasının yanı sıra turşusu da yapılmaktadır. Geleneksel lezzetlerimizden birisi olan kapuska yemeği de beyaz lahana ile yapılmaktadır. Türk mutfağında sarma ve dolma yemeklerinin yeri ayrıdır. Çoğunluk yaprak sarmasını tercih etse de lahana sarması da tadılmaya değer bir lezzettir. Siz de bu harika lezzetle tanışmak isterseniz aşağıda kolay lahana sarması tarifi ve malzeme listesini paylaşıyoruz. 
Lahana Sarması için Gerekli Malzemeler
* 1 orta boy beyaz lahana
* 1 kase pirinç
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 2 tane orta boy soğan
* Yarım demet maydanoz
* Yarım tatlı kaşığı pul biber ( tercihe bağlı )
* Yarım tatlı kaşığı karabiber
* Yarım tatlı kaşığı kuru nane
* Tuz 
* 1 çay bardağı zeytinyağı
Sosu için;
* Yarım litre su
* 1 yemek kaşığı salça
* 1 yemek kaşığı margarin
Lahana sarması yapmak için gerekli olan malzemeler listede verildiği şekildedir. Kullanacağınız baharat oranını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. 
Lahana Sarması Nasıl Yapılır?
Zeytinyağlı lahana sarması yapmak için ilk olarak lahana yapraklarını kaynatarak yumuşatmanız gerekiyor. Bunun için beyaz lahananın üst kısmını bıçakla kesin ve yapraklarına ayırın. Bunları güzelce yıkadıktan sonra tuzlu kaynar su bulunan bir tencerede 5 dakika kadar haşlayın. Lahana yaprakları yumuşadıktan sonra bunları bir süzgece alın ve soğuk sudan geçirdikten sonra suyunu süzmesi için beklemeye alın. Siz de bu arada sarmanın içini hazırlamaya geçebilirsiniz.
Pirinci çeşmenin altında yıkayın ve bunu derin bir kasenin içine alın. Maydanozu yıkadıktan sonra ince bir şekilde kıyın ve bunu da kasenin içine ekleyin. Kuru soğanların kabuğunu soyduktan sonra bunu yemeklik olarak doğrayın ve kasedeki malzemenin içine ilave edin. Sonrasında yağ, salça, tuz ve baharatlarını da katın ve tüm malzemeyi güzelce karıştırın. Bu şekilde sarmanın içini hazırladıktan sonra yemeğin yapımına geçebilirsiniz. 
Haşlanmış lahana yapraklarını kesme tahtasının üzerine alın ve bunların sert damarlı kısımlarını bıçakla keserek çıkarın. Daha sonra lahana yapraklarını saracağınız boyutlarda kesin. Çıkardığınız damarlı kısımları sarmayı yapacağınız tencerenin altına yerleştirin. Lahana yaprağının uç kısmına sarma harcından biraz koyun ve bunu hafifçe yaydırın. Daha sonra yaprağın kenarlarını biraz içe doğru kıvırarak sarın. Tüm lahana yapraklarını bu şekilde sarın ve tencerenin içine aralarında boşluk bırakmadan sıkıca yerleştirin. 
Şimdi sıra geldi sarmanın sosunu hazırlamaya. Bir tavanın içine margarini alın ve eridikten sonra içine salçayı ilave edin. Birkaç dakika kavurduktan sonra üzerine su ve tuz ekleyin. Bu şekilde salça eriyene kadar kaynatın. Tenceredeki lahanaların üzerine ısıya dayanıklı bir tabağı ters olarak çevirerek koyun. Bu şekilde yemek ocakta kaynarken sarmaların içinin açılmasını önleyebilirsiniz. Hazırladığınız salçalı sosu yavaş bir şekilde tencereye aktarın ve önce orta ateşte kaynadıktan sonra da kısık ateşte lahanalar yumuşayana kadar pişirin. Afiyet olsun. 
Lahana Sarması Yapmanın Püf Noktaları
Lahana sarması yapmanın püf noktalarından birisi kullanılacak olan lahananın boyutudur. Lahana sarması için en ideali orta boy olanlardır. Lahana yapraklarının damarlı kısımları sert olduğu için bunları sarma yapımında kullanmayın. Lahana yapraklarından kestiğiniz parçaları sarmayı pişireceğiniz tencerenin dibine döşeyin. Bu şekilde yemek suyunu çekse de dibini tutup sarmalar yanmayacaktır. Lahana yapraklarından kalan parçaları kapuska yemeği ya da lahana turşusu yapmak için kullanabilirsiniz. İsterseniz lahana sarmasını kıymalı olarak da yapmanız mümkün. Sarma ocakta pişerken bunu çatal ile kontrol edebilirsiniz. Lahana çatalın batacağı kadar yumuşamış ise pişmiş demektir. Lahana yapraklarını sarmadan önce biraz yumuşamaları için tuzlu kaynar suda haşlamalısınız. Sonrasında yaprakların bayılmaması için bunları soğuk sudan geçirmeniz gerekiyor. Lahana sarmasına lezzetini veren baharatlardır. Bu nedenle sarma içini hazırlarken damak tadınıza uygun baharatlardan uygun oranda kullanmalısınız. 
Lahana sarması yapılışı bu şekilde olup bu lezzetli yemeği yanında yoğurt ile birlikte servis yapabilirsiniz. Sizlere bahsettiğimiz püf noktalarına dikkat ederek siz de pişirdiğiniz lezzetli lahana sarmasını sevdiklerinizle birlikte afiyetle yiyebilirsiniz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayarlanabilir Bileklik Nasıl Yapılır

Ayarlanabilir kolay bileklik yapımı ile sizde kendiniz, arkadaşlarınız ve sevdikleriniz için kendi el emeğiniz ile harika bileklikler hazırlayabilirsiniz. Uygun malzemeler kullanarak ve yazı sonunda verdiğimiz videomuzu izleyerek ilk denemenizde bile muntazam bir bileklik hazırlayabilirsiniz. Kapama yeri ayarlanabilir şekilde olan bu bilekliği kendi bileğinize göre kolaylıkla ayarlayabilir, rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan ayarlanabilir bileklik nasıl yapılır sorusunun cevabına geçmek istiyoruz. Ayarlanabilir Kolay Bileklik Nasıl Yapılır Ayarlanabilir  kolay bileklik yapımı  düğüm atma tekniğinin uygulanmasıdır. Bilekliğin yapım aşamasında ve ayarlanma kısmında aynı teknik kullanılmıştır. Bu tekniği uygulamak için paraşüt ipi, makrome ip ya da yün ipleri kullanabilirsiniz. Örnek çalışmamızda ince paraşüt iplerinden kullanılmıştır. Verilen ölçüler de bu iplere göredir. Gerekli Malzemeler İstediğiniz renkte bir ya da iki adet 0.8 mm paraşü...

Et Kaç Dakikada Haşlanır?

Et kaç dakikada haşlanır ? sorusunun cevabı hem ağız tadı hem de sağlık açısından oldukça önemlidir. Haşlanmış et, kızarmış ete oranla daha sağlıklı olduğu için çoğunluğun tercihi haşlanmış etten yanadır. Et haşlamak uzun sürse de, bazı püf noktalarına dikkat ederek bu süreyi biraz daha kısaltmak mümkündür. Etin haşlama süresi etin çeşidine ve haşlama yapmak için kullanılacak yönteme göre değişebilir. Etin gereğinden az haşlanması içindeki zararlı bakterileri yok etmeyeceği gibi fazla haşlamak da bu gıdanın besin değerini azaltacaktır. Etin sert olmaması ya da dağılmaması için de haşlanma süresine dikkat edilmelidir. Bu yazımızda vereceğimiz püf noktalarını uygulayarak siz de eti yumuşacık haşlayarak, ağız tadı ile tüketebilirsiniz.  Et Haşlaması Yapmak için Hangi Çeşidini Tercih Etmeliyiz? Dana ya da koyun etini haşlayarak tüketmek mümkündür. Koyun eti dana etine oranla daha yumuşak olsa da kendine has bir kokusu olduğu için haşlama yapımında fazla tercih edilmez. Haşlama yap...

Eva Nedir?

Eva nedir ? diye merak ediyorsanız bu yazımızda sorunun cevabını ve ürünün özellikleri hakkındaki gerekli bilgileri bulabilirsiniz.  Eva ; kelime açılımı Etil Vinil Asetat olan ve çeşitli el işi çalışmalarında kullanılan bir üründür. Yumuşak ve esnek bir yapıya sahip olan eva, el işi ve fon kartonundan sonra okul öncesi etkinliklerde de en sık kullanılan malzemeler arasındadır. Evde farklı hobilerle uğraşanlar da eva kağıdı ile çok güzel tasarımlar yapmaktalar. Eva kağıdı süngerimsi yapısı ve pürüzsüz yüzeyi ile şekillendirmesi kolay bir malzemedir. Piyasada bu ürünün her rengini bulmak mümkündür. Eva kağıdı düz renk olabileceği gibi farklı desenlerde de olabilir. Simli ve kendinden yapışkanlı eva kağıdı çeşitleri de bulunmaktadır. Yapacağınız çalışmaya göre ihtiyacınız olan her türlü evayı rahatlıkla bulabilirsiniz.  Eva ile Neler Yapılır? Eva nasıl bir üründür bunu öğrendikten sonra, eva ile neler yapılır ? diye merak edenler olabilir.  Evayı kesmek ve şekil ...