Tarhana çorbası nasıl yapılır? sorusunun cevabını ve kolay tarhana çorbası tarifini bu yazımızda sizlerle paylaşıyoruz. Geleneksel lezzetlerimizden birisi olan tarhana çorbası kış aylarının en sık tüketilen yemek çeşitleri arasındadır. Yazdan hazırlanan toz tarhana soğuk kış aylarında 1 kase sıcacık lezzet olarak sofralarımızın baş köşesinde yer alır. Tarhana, domates, biber, yoğurt, un gibi birçok malzeme yoğrulup, kurutulduktan sonra un haline getirilerek yapılır. Zengin içeriği nedeni ile oldukça sağlıklı bir çorba çeşididir. Günümüzde evde tarhana yapan kişi sayısı az olsa da organik gıdalar satan yerlerden hazır tarhanayı kolaylıkla temin edebilirsiniz. Damak tadınıza uygun acılı ya da acısız bir tarhana çorbası yapmak isterseniz konu hakkındaki püf noktalarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Tarhana Çorbası Yapmanın Püf Noktaları
Tarhana çorbası diğer çorba çeşitlerinden biraz farklı olarak yapılmaktadır. Çorbanın çabuk pişmesini istiyorsanız tarhanayı önceden sıcak suyun içinde eritmek gerekiyor. Erittiğiniz tarhanayı ocakta kaynayan sıcak su karışımına ilave ettiğinizde çorba kısa sürede pişecektir. Tarhana çorbasını dibini tutmadan pişirmek için ocaktayken sürekli karıştırmayı ihmal etmemelisiniz. Erittiğiniz tarhanayı kısık ateşte kıvamı koyulaşana kadar kaynattığınızda lezzeti ve kıvamı ile ağzınıza layık olacaktır. Bu ön bilginin ardından kolay tarhana çorbası tarifi ve malzeme lisesini paylaşmak istiyoruz.
Gerekli Malzemeler
* 4 yemek kaşığı toz tarhana
* 2 yemek kaşığı sıvı yağ
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* Tuz ( tarhana tuzlu ise ayrıca tuz koymanıza gerek yoktur. )
* 1 tatlı kaşığı kuru nane
* Yarım tatlı kaşığı pul biber ( isteğe bağlı )
* Tarhanayı açmak için 2 su bardağı sıcak su
* Çorbanın yapımında kullanmak için 1 litre su
Evde tavuk suyu varsa çorbanın lezzetini arttırmak için bir miktar kullanabilirsiniz.
Tarhana Çorbası Yapılışı
İlk olarak tarhanayı açmakla işe başlamalısınız. Bunun için bir kasenin içine tarhanayı alın ve üzerine 2 su bardağı sıcak su ilave ederek güzelce karıştırın. Tarhanayı bu şekilde erittikten sonra çorbayı yapacağınız tencerenin içine yağı alın. Yağ ısındıktan sonra içine salçayı ilave edin. Birkaç dakika kavurduktan sonra üzerine 1 litre su ilave edin. Orta ateşte salçalı su kaynayana kadar pişirdikten sonra erittiğiniz tarhanayı da tencerenin içine alın. Ocağın altını kısık ayara getirerek çorbanın kıvamı koyulaşana kadar karıştırarak pişirin. Tarhana çorbasına koyacağınız baharatları ocakta pişerken ilave edebilir ya da sonradan biraz sıvı yağ ile kızdırarak çorbanın üzerine dökebilirsiniz. Afiyet olsun.
Bu yazımızda bahsettiğimiz püf noktalarına dikkat ettiğinizde tarhana çorbası yapılışı oldukça kolaydır. Çabuk pişirildiği için dışarıdan hazır çorba almak yerine toz tarhana alarak kısa sürede sağlıklı ve besleyici bir çorba pişirebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder