Sulu köfte nasıl yapılır? diye merak ediyorsanız bu sorunun cevabını ve kolay sulu köfte tarifini bu yazımızda bulabilirsiniz. Sulu köfte Türk mutfağının sevilen yemek çeşitlerinden birisidir. Farklı görünümü ve lezzeti ile dikkat çeken bu köfte ekonomik malzemelerle yapılması bakımından da oldukça idealdir. Yağda kızartılan köfteye oranla daha sağlıklı olan sulu köfte adından da anlaşılacağı gibi suyun içinde kaynatılarak pişirilmektedir. Yemeğin yapımında salçalı su kullanıldığı için çorba yerine de geçer. Top şeklindeki köfteleri küçük çocuklar da çok sevdiği için bu sayede onlara sulu yemek yedirirken zorlanmazsınız. Siz de farklı görünümü ve lezzeti ile tadı damakta kalacak bir yemek pişirmek isterseniz sulu köfte yapabilirsiniz.
Sulu Köfte Yaparken Hangi Malzemeler Kullanılır?
Sulu köfte yapmak için gerekli olan ana malzeme kıymadır. Kıymanın yanı sıra yapılacak olan köfte harcının içine damak tadına uygun baharatlar da ilave edilebilir. Kuru soğan, maydanoz ve yumurta da malzeme listesinde bulunur. Köfteleri yaparken pirinç ya da bulgur kullanılır. Bu sayede köftenin kıvamı ayarlanabilir ve şekil vermek kolaylaşır. Yapılan köfteleri una bulamak gerektiği için biraz da una ihtiyaç vardır. Bunun dışında köfteleri haşlamak için yağ, salça ve suya ihtiyaç vardır. Tüm bu malzemeler bir araya geldiğinde ortaya harika bir lezzet çıkmaktadır.
Sulu Köfte Nasıl Yapılır?
Sulu köfte yapımı 2 aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada köfte harcı hazırlanır ve bu harçtan alınan parçalara istenen büyüklükte şekil verilir. Daha sonra top şeklindeki bu köfteler un dökülen yayvan bir kaba alınır. Bu şekilde köfteler hazırlandıktan sonra bir tencereye salçalı su hazırlanır ve su kaynadıktan sonra köfteler içine atılarak pişirilir. Köftenin en lezzetli halini tatmak isterseniz aşağıda verdiğimiz sulu köfte tarifi bu konuda işinize yarayabilir.
Gerekli Malzemeler
Köfte Harcı için;
* 350 gram kıyma
* 2 yemek kaşığı ince bulgur
* 1 tane kuru soğan
* Yarım demet maydanoz
* 1 tane yumurta
* Karabiber
* Pul biber ( isteğe bağlı )
* Tuz
İsterseniz sulu köfte yapımında bulgur yerine pirinç de kullanabilirsiniz.
Yemeğin Suyu için;
* 1,5 yemek kaşığı sıvı yağ
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 6 su bardağı su
Sulu Köfte Yapılışı
Sulu köfte yapımına başlamadan önce soğanın kabuğunu soyup rendeleyin. Maydanozu da güzelce yıkadıktan sonra bıçakla ince bir şekilde kıyın. Listedeki köfte harcı için verdiğimiz malzemeleri bir kabın içine alın ve güzelce yoğurun. Tüm malzeme birbiri ile kaynaştıktan sonra köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparın ve bunları elinizde yuvarlayarak top şekli verin. Yapmış olduğunuz minik köfteleri içine un döktüğünüz yayvan bir kabın içine alın. Kabı sağa sola hafifçe sallayarak köftelerin una bulanmasını sağlayın. Köfteler hazır şimdi sıra geldi yemeğin suyunu hazırlamaya.
Bir tencerenin içine sıvı yağı alın ve yağ ısındıktan sonra içine salçayı ilave edin. Bu şekilde birkaç dakika kavurduktan sonra tencerenin içine suyu da ilave edin. Tenceredeki salçalı su kaynadıktan sonra içine köfteleri de alın. Bu şekilde köfteler pişene kadar kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın. Afiyet olsun.
Sulu köfte yapılışı tariften de anlaşılacağı gibi oldukça kolaydır. Köfte harcını iyice yoğurup bunları elinizde güzelce sıkarak şekil verirseniz dağılmadan pişirebilirsiniz. Salçalı su ile kaynayan köftelerin üzerindeki bulgur ya da pirinç iyice şiştiği zaman köfteler de olmuş demektir. Eğer köftelerin piştiğinden tam olarak emin olamıyorsanız ocağın altını kapatmadan köftelerden bir tanesini alarak çatal ile ortadan bölüp içinin pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. İsterseniz sulu köfte yapımında patates de kullanabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder