Ana içeriğe atla

Beşamel Sos Nasıl Yapılır?


Beşamel sos nasıl yapılır? sorusunun cevabını öğrenerek siz de bu sosu evde çok kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Beşamel sos, Fransız mutfağından tüm dünyaya yayılmış bir sos çeşididir. Yapımında tereyağı, un ve süt kullanılır. Eşit miktarda tereyağı ve un kavrulduktan sonra içine azar azar süt ilave edilerek beyaz, boza kıvamında pürüzsüz bir sos hazırlanır. Yapılacak tarife göre süt yerine tavuk suyu ya da et suyu da kullanılabilir. Beşamel sos yemeklere lezzet vermesinin yanı sıra bunların istenen kıvama gelmesine de yardımcı olur. Yapılacak yemeğe göre sos malzemelerinin içine başka malzemeler de ilave edilebilir. 
Beşamel Sos Hangi Yemekerlerde Kullanılır?
Bu sos tek başına kullanılan bir sos çeşidi değildir. Genelde kremalı çorba, püre, sebze ve et yemeklerinde kullanılmaktadır. Ayrıca lazanya ve fırın makarna gibi yemekler de beşamel sos kullanılmaktadır. Beşamel sosun kullanılacağı yemeğe göre kıvamı değişmektedir. Bu harika sosun yapımı çok kolaydır. Malzemeleri doğru oranda kullanıp, işin püf noktasını da bildiğiniz zaman ortaya harika lezzetler çıkarmanız mümkün. Yapacağınız sosun koyuluğuna göre kullanılacak malzeme oranı değişebilir. Aşağıda vereceğimiz beşamel sos tarifi akışkan kıvamlı bir sos yapmak için gerekli olan malzeme listesidir. Daha koyu sos yapmak için malzeme oranını iki katına çıkarabilirsiniz. 
Malzemeler
* 1 yemek kaşığı tereyağı
* 1 yemek kaşığı un
* 1 su bardağı süt
* Tuz 
Beşamel sos yapımında eşik miktarda tereyağı ve un kullanılması gerekmektedir. Kullanacağınız unu elemeniz gerekmektedir. Yapacağınız sosa defne yaprağı ya da bazı baharatlar ilave ederek farklı bir aroma verebilirsiniz.
Beşamel Sos Yapmanın Püf Noktaları
Beşamel sosun lezzeti ve kıvamı kadar pürüzsüz olması da önemlidir. Sosun içinde kalan topaklar yapacağınız yemeğin lezzetine gölge düşürebileceği için bu konuda dikkatli olmalısınız. Aşağıda vereceğimiz püf noktalarını uygulayarak beşamel sosu lezzetli ve tam kıvamında yapabilirsiniz. 
* Beşamel sos yapımında kullanılacak sosun sıcak olması gerekiyor. Bu nedenle sosu yapmaya başlamadan önce sütü ısıtın.
* Beşamel sosun yapılacağı tencereye önce tereyağını alın ve yağ eridikten sonra içine unu ilave edin ve birkaç dakika kavurun. 
* Yapacağınız sosun topaklanmaması için içine sütü azar azar ilave etmelisiniz. Sos malzemesi ocakta kaynarken tahta bir kaşık ile sürekli karıştırın. 
* Sos kaynamaya başladığı zaman ocağın altını kısın ve istediğiniz koyuluğa gelene kadar sürekli karıştırarak pişirin. Karıştırmayı unutursanız dibi tutabilir. En son tuz ve baharatlarını ilave ettikten sonra beşamel sos hazırdır. 
Bu yazımızda sizlerle paylaştığımız beşamel sos yapmanın püf noktaları sayesinde siz de bu sosu topaklanmadan ve tam kıvamında pişirebilirsiniz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayarlanabilir Bileklik Nasıl Yapılır

Ayarlanabilir kolay bileklik yapımı ile sizde kendiniz, arkadaşlarınız ve sevdikleriniz için kendi el emeğiniz ile harika bileklikler hazırlayabilirsiniz. Uygun malzemeler kullanarak ve yazı sonunda verdiğimiz videomuzu izleyerek ilk denemenizde bile muntazam bir bileklik hazırlayabilirsiniz. Kapama yeri ayarlanabilir şekilde olan bu bilekliği kendi bileğinize göre kolaylıkla ayarlayabilir, rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan ayarlanabilir bileklik nasıl yapılır sorusunun cevabına geçmek istiyoruz. Ayarlanabilir Kolay Bileklik Nasıl Yapılır Ayarlanabilir  kolay bileklik yapımı  düğüm atma tekniğinin uygulanmasıdır. Bilekliğin yapım aşamasında ve ayarlanma kısmında aynı teknik kullanılmıştır. Bu tekniği uygulamak için paraşüt ipi, makrome ip ya da yün ipleri kullanabilirsiniz. Örnek çalışmamızda ince paraşüt iplerinden kullanılmıştır. Verilen ölçüler de bu iplere göredir. Gerekli Malzemeler İstediğiniz renkte bir ya da iki adet 0.8 mm paraşüt ipi Ma

Saçtaki Sarımsak Kokusu Nasıl Çıkar?

Saçtaki sarımsak kokusu nasıl çıkar ? sorusunun cevabı saçlarınıza sarımsak ile saç bakımı yaptığınız zaman çok işinize yarayabilir. Sarımsak ve sarımsak yağı saç bakımında sıkça kullanılmaktadır. Saçlara çok faydalı olan sarımsağın o rahatsızlık veren kokusu nedeni ile sarımsak içeren bakım ürünlerinden uzak duran kişi sayısı oldukça fazladır. Siz de saçlarınıza sarımsak ile bakım yapmak istiyorsanız, saçlardaki sarımsak kokusundan kurtulmak için vereceğimiz bilgiler çok işinize yarayacaktır.  Saçlardaki Sarımsak Kokusundan Kurtulma Yöntemleri Sarımsak yendiği zaman ağızda günlerce rahatsızlık veren bir koku oluştuğu gibi saçlara sarımsak sürüldüğünde de kötü bir koku meydana gelir. Bu tür durumlarda sarımsak kokusunu bastıracak pratik yöntemler sorunu çözmeye yardımcı olabilir. Bu yöntemlerden en etkili olanlarını aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.  Süt Sarımsak kokusuna karşı en etkili çözümlerden birisi süttür. Bu nedenle saçlara sarımsak ile bakım yapılacağı zamanda kullanılabi

Tavuk Kaç Dakikada Haşlanır?

Tavuk kaç dakikada haşlanır ? diye merak ediyorsanız bu konu hakkındaki detayları ve tavuk haşlamanın püf noktalarını bu yazımızda bulabilirsiniz. Haşlanmış tavuk, kızarmış tavuğa oranla daha sağlıklı olduğu için çoğumuz haşlamasını tercih ederiz. Tavuğu yağda kızartacağımız zaman da önden haşlamak gerekmektedir. Tavuk haşlandıktan sonra sade olarak tüketilebileceği gibi sebze ve bakliyat yemeklerinde de kullanılabilir. Tavuğun besin değerini kaybetmeden yumuşacık ve lezzetli olması için pişirme süresine dikkat edilmelidir.  Tavuk Haşlama Süresi Mutfakla arası çok iyi olmayanlar  tavuk haşlama süresi hakkında yeterli bilgiye sahip olmayabilirler. Bu konuda vereceğimiz cevap haşlama süresinin tavuğun büyüklüğüne ve kullanılan yönteme göre değişebileceğidir. Tavuğun bütün ya da parçalara ayrılmış olarak haşlanması bu süreyi etkiler. Tavuk haşlanırken kullanılan su miktarı da süreye etki eder. Ayrıca tavuğu düdüklü ya da tencerede haşlamak da pişme süresinde farklılığa neden olabilir