Ana içeriğe atla

Beşamel Sos Nasıl Yapılır?


Beşamel sos nasıl yapılır? sorusunun cevabını öğrenerek siz de bu sosu evde çok kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Beşamel sos, Fransız mutfağından tüm dünyaya yayılmış bir sos çeşididir. Yapımında tereyağı, un ve süt kullanılır. Eşit miktarda tereyağı ve un kavrulduktan sonra içine azar azar süt ilave edilerek beyaz, boza kıvamında pürüzsüz bir sos hazırlanır. Yapılacak tarife göre süt yerine tavuk suyu ya da et suyu da kullanılabilir. Beşamel sos yemeklere lezzet vermesinin yanı sıra bunların istenen kıvama gelmesine de yardımcı olur. Yapılacak yemeğe göre sos malzemelerinin içine başka malzemeler de ilave edilebilir. 
Beşamel Sos Hangi Yemekerlerde Kullanılır?
Bu sos tek başına kullanılan bir sos çeşidi değildir. Genelde kremalı çorba, püre, sebze ve et yemeklerinde kullanılmaktadır. Ayrıca lazanya ve fırın makarna gibi yemekler de beşamel sos kullanılmaktadır. Beşamel sosun kullanılacağı yemeğe göre kıvamı değişmektedir. Bu harika sosun yapımı çok kolaydır. Malzemeleri doğru oranda kullanıp, işin püf noktasını da bildiğiniz zaman ortaya harika lezzetler çıkarmanız mümkün. Yapacağınız sosun koyuluğuna göre kullanılacak malzeme oranı değişebilir. Aşağıda vereceğimiz beşamel sos tarifi akışkan kıvamlı bir sos yapmak için gerekli olan malzeme listesidir. Daha koyu sos yapmak için malzeme oranını iki katına çıkarabilirsiniz. 
Malzemeler
* 1 yemek kaşığı tereyağı
* 1 yemek kaşığı un
* 1 su bardağı süt
* Tuz 
Beşamel sos yapımında eşik miktarda tereyağı ve un kullanılması gerekmektedir. Kullanacağınız unu elemeniz gerekmektedir. Yapacağınız sosa defne yaprağı ya da bazı baharatlar ilave ederek farklı bir aroma verebilirsiniz.
Beşamel Sos Yapmanın Püf Noktaları
Beşamel sosun lezzeti ve kıvamı kadar pürüzsüz olması da önemlidir. Sosun içinde kalan topaklar yapacağınız yemeğin lezzetine gölge düşürebileceği için bu konuda dikkatli olmalısınız. Aşağıda vereceğimiz püf noktalarını uygulayarak beşamel sosu lezzetli ve tam kıvamında yapabilirsiniz. 
* Beşamel sos yapımında kullanılacak sosun sıcak olması gerekiyor. Bu nedenle sosu yapmaya başlamadan önce sütü ısıtın.
* Beşamel sosun yapılacağı tencereye önce tereyağını alın ve yağ eridikten sonra içine unu ilave edin ve birkaç dakika kavurun. 
* Yapacağınız sosun topaklanmaması için içine sütü azar azar ilave etmelisiniz. Sos malzemesi ocakta kaynarken tahta bir kaşık ile sürekli karıştırın. 
* Sos kaynamaya başladığı zaman ocağın altını kısın ve istediğiniz koyuluğa gelene kadar sürekli karıştırarak pişirin. Karıştırmayı unutursanız dibi tutabilir. En son tuz ve baharatlarını ilave ettikten sonra beşamel sos hazırdır. 
Bu yazımızda sizlerle paylaştığımız beşamel sos yapmanın püf noktaları sayesinde siz de bu sosu topaklanmadan ve tam kıvamında pişirebilirsiniz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayarlanabilir Bileklik Nasıl Yapılır

Ayarlanabilir kolay bileklik yapımı ile sizde kendiniz, arkadaşlarınız ve sevdikleriniz için kendi el emeğiniz ile harika bileklikler hazırlayabilirsiniz. Uygun malzemeler kullanarak ve yazı sonunda verdiğimiz videomuzu izleyerek ilk denemenizde bile muntazam bir bileklik hazırlayabilirsiniz. Kapama yeri ayarlanabilir şekilde olan bu bilekliği kendi bileğinize göre kolaylıkla ayarlayabilir, rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan ayarlanabilir bileklik nasıl yapılır sorusunun cevabına geçmek istiyoruz. Ayarlanabilir Kolay Bileklik Nasıl Yapılır Ayarlanabilir  kolay bileklik yapımı  düğüm atma tekniğinin uygulanmasıdır. Bilekliğin yapım aşamasında ve ayarlanma kısmında aynı teknik kullanılmıştır. Bu tekniği uygulamak için paraşüt ipi, makrome ip ya da yün ipleri kullanabilirsiniz. Örnek çalışmamızda ince paraşüt iplerinden kullanılmıştır. Verilen ölçüler de bu iplere göredir. Gerekli Malzemeler İstediğiniz renkte bir ya da iki adet 0.8 mm paraşü...

Et Kaç Dakikada Haşlanır?

Et kaç dakikada haşlanır ? sorusunun cevabı hem ağız tadı hem de sağlık açısından oldukça önemlidir. Haşlanmış et, kızarmış ete oranla daha sağlıklı olduğu için çoğunluğun tercihi haşlanmış etten yanadır. Et haşlamak uzun sürse de, bazı püf noktalarına dikkat ederek bu süreyi biraz daha kısaltmak mümkündür. Etin haşlama süresi etin çeşidine ve haşlama yapmak için kullanılacak yönteme göre değişebilir. Etin gereğinden az haşlanması içindeki zararlı bakterileri yok etmeyeceği gibi fazla haşlamak da bu gıdanın besin değerini azaltacaktır. Etin sert olmaması ya da dağılmaması için de haşlanma süresine dikkat edilmelidir. Bu yazımızda vereceğimiz püf noktalarını uygulayarak siz de eti yumuşacık haşlayarak, ağız tadı ile tüketebilirsiniz.  Et Haşlaması Yapmak için Hangi Çeşidini Tercih Etmeliyiz? Dana ya da koyun etini haşlayarak tüketmek mümkündür. Koyun eti dana etine oranla daha yumuşak olsa da kendine has bir kokusu olduğu için haşlama yapımında fazla tercih edilmez. Haşlama yap...

Eva Nedir?

Eva nedir ? diye merak ediyorsanız bu yazımızda sorunun cevabını ve ürünün özellikleri hakkındaki gerekli bilgileri bulabilirsiniz.  Eva ; kelime açılımı Etil Vinil Asetat olan ve çeşitli el işi çalışmalarında kullanılan bir üründür. Yumuşak ve esnek bir yapıya sahip olan eva, el işi ve fon kartonundan sonra okul öncesi etkinliklerde de en sık kullanılan malzemeler arasındadır. Evde farklı hobilerle uğraşanlar da eva kağıdı ile çok güzel tasarımlar yapmaktalar. Eva kağıdı süngerimsi yapısı ve pürüzsüz yüzeyi ile şekillendirmesi kolay bir malzemedir. Piyasada bu ürünün her rengini bulmak mümkündür. Eva kağıdı düz renk olabileceği gibi farklı desenlerde de olabilir. Simli ve kendinden yapışkanlı eva kağıdı çeşitleri de bulunmaktadır. Yapacağınız çalışmaya göre ihtiyacınız olan her türlü evayı rahatlıkla bulabilirsiniz.  Eva ile Neler Yapılır? Eva nasıl bir üründür bunu öğrendikten sonra, eva ile neler yapılır ? diye merak edenler olabilir.  Evayı kesmek ve şekil ...