Ana içeriğe atla

Kruton Nasıl Yapılır?


Kruton nasıl yapılır? sorusunun cevabını öğrenerek hem bayat ekmekleri değerlendirebilir hem de çorbaların yanına güzel bir kıtır ekmek yapabilirsiniz. Bayat ekmeklerin küp küp doğrandıktan sonra yağlanarak kızartılması ile elde edilen kıtır ekmeğin diğer adı da krutondur. Bu kıtır ekmekler baharatlarla harmanlanarak yapıldığında cips olarak da tüketilebilir. Bu lezzetli kıtır ekmekler fırında ya da tavada yapılabilir. Kısa sürede kıtır kıtır bir lezzet elde etmek isterseniz siz de evde kruton yapabilirsiniz. 
Sade Kruton Tarifi
Gerekli Malzemeler
* 8 dilim bayat ekmek
* 1 yemek kaşığı tereyağ
* 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Sade Kruton Yapımı
İlk olarak ekmek dilimlerini kesme tahtasına alın ve bıçak yardımı ile küp küp doğrayın. ( Küpler orta büyüklükte olabilir. ) 
Geniş bir teflon tavanın içine tereyağ ve zeytinyağını alın. Ocağı orta ateşe ayarlayın. Yağın tavanın tabanına yayılmasını sağlayın. Yağ eridikten sonra tavanın içine doğradığınız ekmekleri alın. Tavayı hafifçe sallayarak ekmeklerin tavanın tabanına güzelce yaydırın. Bir spatula ile hafifçe karıştırarak ekmeklerin yağlanmasını sağlayın. Krutonları kızartırken çok fazla karıştırmayın aksi halde parçalanıp dağılabilir. Sadece arada bir yanmadan kızarmaları için alt üst edin. Tavadaki ekmekler iyice kızardıktan sonra ocağın altını kapatın. Tüm bu aşamalardan sonra kıtır ekmek servise hazırdır, afiyet olsun. 
Baharatlı lezzetlerden hoşlananlar için aşağıda baharatlı kruton tarifi paylaşıyoruz.
Baharatlı Kruton Tarifi 
Gerekli Malzemeler
8 dilim bayat ekmek
* 1 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 yemek kaşığı tereyağ
* Yarım tatlı kaşığı pul biber
* Yarım tatlı kaşığı kekik
Not: Kullanacağınız baharat oranını ve çeşidini kendi damak tadınıza göre istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Baharatlı kruton yapmak kolaydır fakat dikkatli olmazsanız yanan baharatlar nedeni ile yaptığınız kruton yanık ve kötü bir tat alabilir. Bu nedenle baharatları en baştan tavaya almayın. Ekmekler kızardıktan sonra baharatları ilave edin, biraz alt üst ettikten sonra ocağın altını kapatın. 
Baharatlı Kruton Yapımı
İlk olarak ekmekleri kesme tahtasına alın ve bıçak ile orta boy küpler halinde doğrayın. Geniş bir teflon tavaya belirtilen miktarda tereyağ ve zeytinyağını alın. Orta ateşte yağ eriyene kadar bekledikten sonra doğradığınız ekmekleri tavanın içine alın. Ekmeklerin yağı iyice çekmesi için tavayı birkaç defa hafifçe sallayın. Arada bir spatula ile hafifçe alt üst ederek ekmeklerin yanmadan kızarmasını sağlayın. Ocağın altını kapatmaya yakın baharatları ilave edin. Spatula ile güzelce alt üst ettikten sonra ocağın altını kapatabilirsiniz, afiyet olsun. 
Sizlerle paylaşmış olduğumuz baharatlı ve sade kruton tarifi sayesinde siz de artık bayat ekmekleri atmak yerine bu şekilde değerlendirebilirsiniz. Ekmekleri tavada kızartırken dikkatli olmazsanız yanabilirler. Bu nedenle ocağın altını çok açmamalısınız. Ayrıca yağın tavanın tabanına iyice yayılmasını sağlamalısınız. Teflon tava yanmaz, yapışmaz özelliği ile kruton yapmak için idealdir. Kullanacağınız tava geniş olmalı çünkü ekmekler üst üste yığılırsa karıştırmak zor olacağı için arada yananlar ve kızarmayanlar kalabilir. Bu saydığımız püf noktalarına dikkat ederek siz de evde kıtır ekmek yaparak sevdiklerinizle birlikte ağız tadı ile tüketebilirsiniz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayarlanabilir Bileklik Nasıl Yapılır

Ayarlanabilir kolay bileklik yapımı ile sizde kendiniz, arkadaşlarınız ve sevdikleriniz için kendi el emeğiniz ile harika bileklikler hazırlayabilirsiniz. Uygun malzemeler kullanarak ve yazı sonunda verdiğimiz videomuzu izleyerek ilk denemenizde bile muntazam bir bileklik hazırlayabilirsiniz. Kapama yeri ayarlanabilir şekilde olan bu bilekliği kendi bileğinize göre kolaylıkla ayarlayabilir, rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan ayarlanabilir bileklik nasıl yapılır sorusunun cevabına geçmek istiyoruz. Ayarlanabilir Kolay Bileklik Nasıl Yapılır Ayarlanabilir  kolay bileklik yapımı  düğüm atma tekniğinin uygulanmasıdır. Bilekliğin yapım aşamasında ve ayarlanma kısmında aynı teknik kullanılmıştır. Bu tekniği uygulamak için paraşüt ipi, makrome ip ya da yün ipleri kullanabilirsiniz. Örnek çalışmamızda ince paraşüt iplerinden kullanılmıştır. Verilen ölçüler de bu iplere göredir. Gerekli Malzemeler İstediğiniz renkte bir ya da iki adet 0.8 mm paraşüt ipi Ma

Saçtaki Sarımsak Kokusu Nasıl Çıkar?

Saçtaki sarımsak kokusu nasıl çıkar ? sorusunun cevabı saçlarınıza sarımsak ile saç bakımı yaptığınız zaman çok işinize yarayabilir. Sarımsak ve sarımsak yağı saç bakımında sıkça kullanılmaktadır. Saçlara çok faydalı olan sarımsağın o rahatsızlık veren kokusu nedeni ile sarımsak içeren bakım ürünlerinden uzak duran kişi sayısı oldukça fazladır. Siz de saçlarınıza sarımsak ile bakım yapmak istiyorsanız, saçlardaki sarımsak kokusundan kurtulmak için vereceğimiz bilgiler çok işinize yarayacaktır.  Saçlardaki Sarımsak Kokusundan Kurtulma Yöntemleri Sarımsak yendiği zaman ağızda günlerce rahatsızlık veren bir koku oluştuğu gibi saçlara sarımsak sürüldüğünde de kötü bir koku meydana gelir. Bu tür durumlarda sarımsak kokusunu bastıracak pratik yöntemler sorunu çözmeye yardımcı olabilir. Bu yöntemlerden en etkili olanlarını aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.  Süt Sarımsak kokusuna karşı en etkili çözümlerden birisi süttür. Bu nedenle saçlara sarımsak ile bakım yapılacağı zamanda kullanılabi

Tavuk Kaç Dakikada Haşlanır?

Tavuk kaç dakikada haşlanır ? diye merak ediyorsanız bu konu hakkındaki detayları ve tavuk haşlamanın püf noktalarını bu yazımızda bulabilirsiniz. Haşlanmış tavuk, kızarmış tavuğa oranla daha sağlıklı olduğu için çoğumuz haşlamasını tercih ederiz. Tavuğu yağda kızartacağımız zaman da önden haşlamak gerekmektedir. Tavuk haşlandıktan sonra sade olarak tüketilebileceği gibi sebze ve bakliyat yemeklerinde de kullanılabilir. Tavuğun besin değerini kaybetmeden yumuşacık ve lezzetli olması için pişirme süresine dikkat edilmelidir.  Tavuk Haşlama Süresi Mutfakla arası çok iyi olmayanlar  tavuk haşlama süresi hakkında yeterli bilgiye sahip olmayabilirler. Bu konuda vereceğimiz cevap haşlama süresinin tavuğun büyüklüğüne ve kullanılan yönteme göre değişebileceğidir. Tavuğun bütün ya da parçalara ayrılmış olarak haşlanması bu süreyi etkiler. Tavuk haşlanırken kullanılan su miktarı da süreye etki eder. Ayrıca tavuğu düdüklü ya da tencerede haşlamak da pişme süresinde farklılığa neden olabilir