Ana içeriğe atla

Kuru Börülce Yemeği Tarifi


Zeytinyağlı kuru börülce yemeği tarifi özellikle Ege bölgesinde sıkça uygulanan bir tariftir. Hem kuru, hem taze olarak pişirilip tüketilen börülcenin, salatası, sulu yemeği, sebzelisi ve zeytinyağlısı hazırlanabiliyor. Yazımızın devamında sizin için zeytinyağlı kuru börülce tarifinin detaylarını paylaştık. Ara sıcak ya da ana yemek olarak bu siz de bu tarifi uygulayabilirsiniz.

Kuru Börülce Yemeği Tarifi

Kuru börülce, orta kısmı siyah kuru fasulyeye benzerdir. Pişirilme aşamaları diğer bakliyatlarda olduğu gibidir. Orta kısmı siyah renkli olduğu için haşlama sırasında siyah bir su bırakır. Yemeğin görüntüsünün bozulmaması için karnıkaranın haşlama suyunun dökülmesi, yemeğin hazırlanması için temiz su kullanılması gerekir. 

Gerekli Malzemeler
  • 2 su bardağı kuru börülce,
  • 1 çorba kaşığı domates salçası,
  • 2 adet kuru soğan,
  • 1-2 diş sarımsak,
  • 1 su bardağı zeytinyağı,
  • Yeteri kadar tuz
Hazırlanışı

Börülce yemeğini yapmadan bir gün öncesinde kuru börülceleri su içinde ıslatın. Sabaha kadar bir kaç kere ıslatma suyunu değiştirip siyah suyunu biraz atmasını sağlayın. Sabah yeniden suyunu değiştirip üzerini kapatacak kadar temiz su ekleyin. Yaklaşık 10-15 dakika kadar kuru börülceleri haşlayın. Sonrasında haşlama suyunu döküp bir kenarda bekletin. Kuru soğanları ince ince doğrayıp sarımsakları bütün olarak zeytinyağında kavurun. Soğanlar sararınca üzerine salçayı ekleyip karıştırarak bir kaç dakika daha kavurun. Tencere içine yaklaşık 4 su bardağı kadar kaynar su ekleyin. Hafif pişmiş börülceler tamamen yumuşayana kadar pişirin. Arada yemeğin suyu azalırsa az miktarda kaynar su ekleyebilirsiniz. Börülceler istediğiniz şekilde yumuşayınca yemeğin tuzunu ekleyin. 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocak üzerinden yemeği indirin. 

Zeytinyağlı kuru börülceyi isterseniz sıcak, isterseniz soğuk olarak servis edebilirsiniz. Börülceleri haşlama aşamasında tamamen pişmemesine özen gösterin. Biraz yumuşamaları yeterli olacaktır. Tamamen yumuşayana kadar salçalı su ile pişmesi, yemeğin lezzetini artıracaktır. Kuru börülcelerin yumuşaklığını kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. İsterseniz hafif sert kalacak şekilde isterseniz de tamamen yumuşayacak şekilde yemeği hazırlayabilirsiniz. Baharatlı tatları sevenler aynı tarife kendi damak tatlarına göre baharatlar da ekleyebilir. Biber salçası sevenler, domates yerine biber salçası ile de bu yemeği hazırlayabilir. Zeytinyağlı kuru börülce yemeği tarifini sıvı yağ ile de hazırlayabilirsiniz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayarlanabilir Bileklik Nasıl Yapılır

Ayarlanabilir kolay bileklik yapımı ile sizde kendiniz, arkadaşlarınız ve sevdikleriniz için kendi el emeğiniz ile harika bileklikler hazırlayabilirsiniz. Uygun malzemeler kullanarak ve yazı sonunda verdiğimiz videomuzu izleyerek ilk denemenizde bile muntazam bir bileklik hazırlayabilirsiniz. Kapama yeri ayarlanabilir şekilde olan bu bilekliği kendi bileğinize göre kolaylıkla ayarlayabilir, rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan ayarlanabilir bileklik nasıl yapılır sorusunun cevabına geçmek istiyoruz. Ayarlanabilir Kolay Bileklik Nasıl Yapılır Ayarlanabilir  kolay bileklik yapımı  düğüm atma tekniğinin uygulanmasıdır. Bilekliğin yapım aşamasında ve ayarlanma kısmında aynı teknik kullanılmıştır. Bu tekniği uygulamak için paraşüt ipi, makrome ip ya da yün ipleri kullanabilirsiniz. Örnek çalışmamızda ince paraşüt iplerinden kullanılmıştır. Verilen ölçüler de bu iplere göredir. Gerekli Malzemeler İstediğiniz renkte bir ya da iki adet 0.8 mm paraşü...

Et Kaç Dakikada Haşlanır?

Et kaç dakikada haşlanır ? sorusunun cevabı hem ağız tadı hem de sağlık açısından oldukça önemlidir. Haşlanmış et, kızarmış ete oranla daha sağlıklı olduğu için çoğunluğun tercihi haşlanmış etten yanadır. Et haşlamak uzun sürse de, bazı püf noktalarına dikkat ederek bu süreyi biraz daha kısaltmak mümkündür. Etin haşlama süresi etin çeşidine ve haşlama yapmak için kullanılacak yönteme göre değişebilir. Etin gereğinden az haşlanması içindeki zararlı bakterileri yok etmeyeceği gibi fazla haşlamak da bu gıdanın besin değerini azaltacaktır. Etin sert olmaması ya da dağılmaması için de haşlanma süresine dikkat edilmelidir. Bu yazımızda vereceğimiz püf noktalarını uygulayarak siz de eti yumuşacık haşlayarak, ağız tadı ile tüketebilirsiniz.  Et Haşlaması Yapmak için Hangi Çeşidini Tercih Etmeliyiz? Dana ya da koyun etini haşlayarak tüketmek mümkündür. Koyun eti dana etine oranla daha yumuşak olsa da kendine has bir kokusu olduğu için haşlama yapımında fazla tercih edilmez. Haşlama yap...

Eva Nedir?

Eva nedir ? diye merak ediyorsanız bu yazımızda sorunun cevabını ve ürünün özellikleri hakkındaki gerekli bilgileri bulabilirsiniz.  Eva ; kelime açılımı Etil Vinil Asetat olan ve çeşitli el işi çalışmalarında kullanılan bir üründür. Yumuşak ve esnek bir yapıya sahip olan eva, el işi ve fon kartonundan sonra okul öncesi etkinliklerde de en sık kullanılan malzemeler arasındadır. Evde farklı hobilerle uğraşanlar da eva kağıdı ile çok güzel tasarımlar yapmaktalar. Eva kağıdı süngerimsi yapısı ve pürüzsüz yüzeyi ile şekillendirmesi kolay bir malzemedir. Piyasada bu ürünün her rengini bulmak mümkündür. Eva kağıdı düz renk olabileceği gibi farklı desenlerde de olabilir. Simli ve kendinden yapışkanlı eva kağıdı çeşitleri de bulunmaktadır. Yapacağınız çalışmaya göre ihtiyacınız olan her türlü evayı rahatlıkla bulabilirsiniz.  Eva ile Neler Yapılır? Eva nasıl bir üründür bunu öğrendikten sonra, eva ile neler yapılır ? diye merak edenler olabilir.  Evayı kesmek ve şekil ...