Ana içeriğe atla

Kestanenin Faydaları, Kestane Alerjisi


Tek başına pişirilip tüketilebilen kestane, un haline getirilip tatlandırılarak kestane şekeri olarak da tüketilebilir. Osmanlı mutfağında da salata ve yemeklere eklenerek tat vermesi sağlanan kestane, günümüzde de kek, çörek, pasta ve tatlılarda kullanılıyor.

Mutfakta kullanım alanı geniş olan kestanenin faydaları maddeler halinde aşağıdaki gibi sıralanabilir.
  • Kestane diyabet lifi içerir, yani düşük şeker oranına sahip besinlerdendir. Bu özelliğinden dolayı şeker hastaları tarafından rahatlıkla tüketilebilir.
  • Kandaki şeker oranını düzenler.
  • Şeker oranı düşük olduğu için kilo vermek isteyenler için de güzel bir alternatiftir.
  • Yüksek oranda C vitamini içerdiği için antioksidan özelliği vardır.
  • Kan ve bağışıklığa bağlı olan hastalıkları önler.
  • Beyaz kan hücrelerini artırır.
  • Kan oranını artırır.
  • B vitamini bakımından zengindir. Bu özelliği beyin ve sinir hücrelerinin yenilenmesini destekler.
  • Hafızayı artırır, ilerleyen dönemlerde görülme olasılığı olan unutkanlığı önler.
  • Kan basıncını düşürdüğü için damar ve kalp hastalıklarının önlenmesinde etkilidir.
  • Damar sertliğinin önüne geçer ve damar tıkanıklığını önler.
Uzmanlar, düzenli olarak günde 4 adet kestane tüketilmesinin sağlık için olumlu etkisi olduğunu ön görüyor. Her besin maddesinde olduğu gibi kestane için de fazla tüketilmesi yarardan çok zarara neden olabileceği için kararında tüketilmesinde fayda vardır. Bazı vücutlar kestanenin içeriğinde bulunan proteinleri zararlı bir bakteri olarak algılayıp tepki verebilir. Bu durumda kestane alerjisi ortaya çıkar. Kestane tükettikten sonra vücudunda değişiklik olan insanlar vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurup kestaneye alerjisi olup olmadığını araştırmalıdır. Kestane alerjisi olanların kestane dışında kestane şekeri ve içeriğinde kestane bulunan her hangi bir besini tüketmeleri de tehlikeli olabilir.

Kestane Alerjisinin Belirtileri Nelerdir

Kestane alerjisi, belirtiler hafif olduğunda zor anlaşılır. Özellikle çocukluk döneminde başka hastalıklardan da kaynaklanabileceği düşünülen bu belirtilerin iyi gözlemlenmesi gerekir. Kestane alerjisinin belirtileri kısaca aşağıdaki şekilde maddelendirilebilir.
  • Dil ve ağız kenarında karıncalanma durumu.
  • Gözlerde kızarma, yanma, yaşarma.
  • Burun bezlerinde şişmeye bağlı burun tıkanıklığı.
  • Solunumda güçlük
  • Boğazda kızarıklık, şişme, öksürük ve hırıltı.
  • Ciltte kızarıklık, kaşıntı, döküntü.
  • Kan basıncında ani değişikliğe bağlı terleme ya da üşüme.
  • Karın ağrısı, mide bulantısı, kusma.
  • Daha ilerleyen alerjik durumda nefes almada güçlük ve bilinç kaybı.
Yukarıdaki belirtilerden biri ya da bir kaçı kestane tüketiminden sonra ortaya çıktığında doktora başvurmanızı öneririz. Kestane alerjisi, kan örneği ve deriden alınan örneklere göre belirlenebilir. Kesin bir tedavisi yoktur. Ancak kişinin alerjik reaksiyonuna göre doktorun vereceği ilaçlar alerjinin belirtilerini hafifletebilir. Alerjisi olduğunu bilmeden fazla miktarda kestane tüketiminden dolayı kusma, karın ağrısı gibi rahatsızlıklar kestane zehirlenmesi olarak isimlendirilir. Kestane zehirlenmesi, tüketilen kestanenin vücuttan tamamen atılıp temizlenmesine kadar etkilerini devam ettirir. Bu sırada kişiye hastanede ya da evde doktor kontrolünde tedavi uygulanabilir.
Kestane alerjisi genelde lateks alerjisinden kaynaklanır. Lateks alerjisi kestane dışında avokado, muz, elma, havuç, kavun, brokoli, patates ve domateste de görülebilir. Aynı belirtiler bu besinleri tükettiğinizde ortaya çıkıyorsa yine doktora ve sağlık kuruluşlarına başvurmanızı öneririz.
Kestane alerjisi sadece kestane tüketildiğinde ortaya çıkmaz. Alerjinin belirtileri kestane ile hazırlanan her tür besinin tüketilmesi ile ortaya çıkar. Kestane şekeri, kestane tatlısı, kestane reçeli ve benzer kestaneli tatların tüketiminde de mutlaka dikkatli olunması gerekir. Küçük çocuklara ilk kez kestane verilmeden önce de alerjiye karşı dikkat edilmesi gerekir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayarlanabilir Bileklik Nasıl Yapılır

Ayarlanabilir kolay bileklik yapımı ile sizde kendiniz, arkadaşlarınız ve sevdikleriniz için kendi el emeğiniz ile harika bileklikler hazırlayabilirsiniz. Uygun malzemeler kullanarak ve yazı sonunda verdiğimiz videomuzu izleyerek ilk denemenizde bile muntazam bir bileklik hazırlayabilirsiniz. Kapama yeri ayarlanabilir şekilde olan bu bilekliği kendi bileğinize göre kolaylıkla ayarlayabilir, rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan ayarlanabilir bileklik nasıl yapılır sorusunun cevabına geçmek istiyoruz. Ayarlanabilir Kolay Bileklik Nasıl Yapılır Ayarlanabilir  kolay bileklik yapımı  düğüm atma tekniğinin uygulanmasıdır. Bilekliğin yapım aşamasında ve ayarlanma kısmında aynı teknik kullanılmıştır. Bu tekniği uygulamak için paraşüt ipi, makrome ip ya da yün ipleri kullanabilirsiniz. Örnek çalışmamızda ince paraşüt iplerinden kullanılmıştır. Verilen ölçüler de bu iplere göredir. Gerekli Malzemeler İstediğiniz renkte bir ya da iki adet 0.8 mm paraşü...

Et Kaç Dakikada Haşlanır?

Et kaç dakikada haşlanır ? sorusunun cevabı hem ağız tadı hem de sağlık açısından oldukça önemlidir. Haşlanmış et, kızarmış ete oranla daha sağlıklı olduğu için çoğunluğun tercihi haşlanmış etten yanadır. Et haşlamak uzun sürse de, bazı püf noktalarına dikkat ederek bu süreyi biraz daha kısaltmak mümkündür. Etin haşlama süresi etin çeşidine ve haşlama yapmak için kullanılacak yönteme göre değişebilir. Etin gereğinden az haşlanması içindeki zararlı bakterileri yok etmeyeceği gibi fazla haşlamak da bu gıdanın besin değerini azaltacaktır. Etin sert olmaması ya da dağılmaması için de haşlanma süresine dikkat edilmelidir. Bu yazımızda vereceğimiz püf noktalarını uygulayarak siz de eti yumuşacık haşlayarak, ağız tadı ile tüketebilirsiniz.  Et Haşlaması Yapmak için Hangi Çeşidini Tercih Etmeliyiz? Dana ya da koyun etini haşlayarak tüketmek mümkündür. Koyun eti dana etine oranla daha yumuşak olsa da kendine has bir kokusu olduğu için haşlama yapımında fazla tercih edilmez. Haşlama yap...

Eva Nedir?

Eva nedir ? diye merak ediyorsanız bu yazımızda sorunun cevabını ve ürünün özellikleri hakkındaki gerekli bilgileri bulabilirsiniz.  Eva ; kelime açılımı Etil Vinil Asetat olan ve çeşitli el işi çalışmalarında kullanılan bir üründür. Yumuşak ve esnek bir yapıya sahip olan eva, el işi ve fon kartonundan sonra okul öncesi etkinliklerde de en sık kullanılan malzemeler arasındadır. Evde farklı hobilerle uğraşanlar da eva kağıdı ile çok güzel tasarımlar yapmaktalar. Eva kağıdı süngerimsi yapısı ve pürüzsüz yüzeyi ile şekillendirmesi kolay bir malzemedir. Piyasada bu ürünün her rengini bulmak mümkündür. Eva kağıdı düz renk olabileceği gibi farklı desenlerde de olabilir. Simli ve kendinden yapışkanlı eva kağıdı çeşitleri de bulunmaktadır. Yapacağınız çalışmaya göre ihtiyacınız olan her türlü evayı rahatlıkla bulabilirsiniz.  Eva ile Neler Yapılır? Eva nasıl bir üründür bunu öğrendikten sonra, eva ile neler yapılır ? diye merak edenler olabilir.  Evayı kesmek ve şekil ...