Ana içeriğe atla

Kestanenin Faydaları, Kestane Alerjisi


Tek başına pişirilip tüketilebilen kestane, un haline getirilip tatlandırılarak kestane şekeri olarak da tüketilebilir. Osmanlı mutfağında da salata ve yemeklere eklenerek tat vermesi sağlanan kestane, günümüzde de kek, çörek, pasta ve tatlılarda kullanılıyor.

Mutfakta kullanım alanı geniş olan kestanenin faydaları maddeler halinde aşağıdaki gibi sıralanabilir.
  • Kestane diyabet lifi içerir, yani düşük şeker oranına sahip besinlerdendir. Bu özelliğinden dolayı şeker hastaları tarafından rahatlıkla tüketilebilir.
  • Kandaki şeker oranını düzenler.
  • Şeker oranı düşük olduğu için kilo vermek isteyenler için de güzel bir alternatiftir.
  • Yüksek oranda C vitamini içerdiği için antioksidan özelliği vardır.
  • Kan ve bağışıklığa bağlı olan hastalıkları önler.
  • Beyaz kan hücrelerini artırır.
  • Kan oranını artırır.
  • B vitamini bakımından zengindir. Bu özelliği beyin ve sinir hücrelerinin yenilenmesini destekler.
  • Hafızayı artırır, ilerleyen dönemlerde görülme olasılığı olan unutkanlığı önler.
  • Kan basıncını düşürdüğü için damar ve kalp hastalıklarının önlenmesinde etkilidir.
  • Damar sertliğinin önüne geçer ve damar tıkanıklığını önler.
Uzmanlar, düzenli olarak günde 4 adet kestane tüketilmesinin sağlık için olumlu etkisi olduğunu ön görüyor. Her besin maddesinde olduğu gibi kestane için de fazla tüketilmesi yarardan çok zarara neden olabileceği için kararında tüketilmesinde fayda vardır. Bazı vücutlar kestanenin içeriğinde bulunan proteinleri zararlı bir bakteri olarak algılayıp tepki verebilir. Bu durumda kestane alerjisi ortaya çıkar. Kestane tükettikten sonra vücudunda değişiklik olan insanlar vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurup kestaneye alerjisi olup olmadığını araştırmalıdır. Kestane alerjisi olanların kestane dışında kestane şekeri ve içeriğinde kestane bulunan her hangi bir besini tüketmeleri de tehlikeli olabilir.

Kestane Alerjisinin Belirtileri Nelerdir

Kestane alerjisi, belirtiler hafif olduğunda zor anlaşılır. Özellikle çocukluk döneminde başka hastalıklardan da kaynaklanabileceği düşünülen bu belirtilerin iyi gözlemlenmesi gerekir. Kestane alerjisinin belirtileri kısaca aşağıdaki şekilde maddelendirilebilir.
  • Dil ve ağız kenarında karıncalanma durumu.
  • Gözlerde kızarma, yanma, yaşarma.
  • Burun bezlerinde şişmeye bağlı burun tıkanıklığı.
  • Solunumda güçlük
  • Boğazda kızarıklık, şişme, öksürük ve hırıltı.
  • Ciltte kızarıklık, kaşıntı, döküntü.
  • Kan basıncında ani değişikliğe bağlı terleme ya da üşüme.
  • Karın ağrısı, mide bulantısı, kusma.
  • Daha ilerleyen alerjik durumda nefes almada güçlük ve bilinç kaybı.
Yukarıdaki belirtilerden biri ya da bir kaçı kestane tüketiminden sonra ortaya çıktığında doktora başvurmanızı öneririz. Kestane alerjisi, kan örneği ve deriden alınan örneklere göre belirlenebilir. Kesin bir tedavisi yoktur. Ancak kişinin alerjik reaksiyonuna göre doktorun vereceği ilaçlar alerjinin belirtilerini hafifletebilir. Alerjisi olduğunu bilmeden fazla miktarda kestane tüketiminden dolayı kusma, karın ağrısı gibi rahatsızlıklar kestane zehirlenmesi olarak isimlendirilir. Kestane zehirlenmesi, tüketilen kestanenin vücuttan tamamen atılıp temizlenmesine kadar etkilerini devam ettirir. Bu sırada kişiye hastanede ya da evde doktor kontrolünde tedavi uygulanabilir.
Kestane alerjisi genelde lateks alerjisinden kaynaklanır. Lateks alerjisi kestane dışında avokado, muz, elma, havuç, kavun, brokoli, patates ve domateste de görülebilir. Aynı belirtiler bu besinleri tükettiğinizde ortaya çıkıyorsa yine doktora ve sağlık kuruluşlarına başvurmanızı öneririz.
Kestane alerjisi sadece kestane tüketildiğinde ortaya çıkmaz. Alerjinin belirtileri kestane ile hazırlanan her tür besinin tüketilmesi ile ortaya çıkar. Kestane şekeri, kestane tatlısı, kestane reçeli ve benzer kestaneli tatların tüketiminde de mutlaka dikkatli olunması gerekir. Küçük çocuklara ilk kez kestane verilmeden önce de alerjiye karşı dikkat edilmesi gerekir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayarlanabilir Bileklik Nasıl Yapılır

Ayarlanabilir kolay bileklik yapımı ile sizde kendiniz, arkadaşlarınız ve sevdikleriniz için kendi el emeğiniz ile harika bileklikler hazırlayabilirsiniz. Uygun malzemeler kullanarak ve yazı sonunda verdiğimiz videomuzu izleyerek ilk denemenizde bile muntazam bir bileklik hazırlayabilirsiniz. Kapama yeri ayarlanabilir şekilde olan bu bilekliği kendi bileğinize göre kolaylıkla ayarlayabilir, rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan ayarlanabilir bileklik nasıl yapılır sorusunun cevabına geçmek istiyoruz. Ayarlanabilir Kolay Bileklik Nasıl Yapılır Ayarlanabilir  kolay bileklik yapımı  düğüm atma tekniğinin uygulanmasıdır. Bilekliğin yapım aşamasında ve ayarlanma kısmında aynı teknik kullanılmıştır. Bu tekniği uygulamak için paraşüt ipi, makrome ip ya da yün ipleri kullanabilirsiniz. Örnek çalışmamızda ince paraşüt iplerinden kullanılmıştır. Verilen ölçüler de bu iplere göredir. Gerekli Malzemeler İstediğiniz renkte bir ya da iki adet 0.8 mm paraşüt ipi Ma

Saçtaki Sarımsak Kokusu Nasıl Çıkar?

Saçtaki sarımsak kokusu nasıl çıkar ? sorusunun cevabı saçlarınıza sarımsak ile saç bakımı yaptığınız zaman çok işinize yarayabilir. Sarımsak ve sarımsak yağı saç bakımında sıkça kullanılmaktadır. Saçlara çok faydalı olan sarımsağın o rahatsızlık veren kokusu nedeni ile sarımsak içeren bakım ürünlerinden uzak duran kişi sayısı oldukça fazladır. Siz de saçlarınıza sarımsak ile bakım yapmak istiyorsanız, saçlardaki sarımsak kokusundan kurtulmak için vereceğimiz bilgiler çok işinize yarayacaktır.  Saçlardaki Sarımsak Kokusundan Kurtulma Yöntemleri Sarımsak yendiği zaman ağızda günlerce rahatsızlık veren bir koku oluştuğu gibi saçlara sarımsak sürüldüğünde de kötü bir koku meydana gelir. Bu tür durumlarda sarımsak kokusunu bastıracak pratik yöntemler sorunu çözmeye yardımcı olabilir. Bu yöntemlerden en etkili olanlarını aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.  Süt Sarımsak kokusuna karşı en etkili çözümlerden birisi süttür. Bu nedenle saçlara sarımsak ile bakım yapılacağı zamanda kullanılabi

Tavuk Kaç Dakikada Haşlanır?

Tavuk kaç dakikada haşlanır ? diye merak ediyorsanız bu konu hakkındaki detayları ve tavuk haşlamanın püf noktalarını bu yazımızda bulabilirsiniz. Haşlanmış tavuk, kızarmış tavuğa oranla daha sağlıklı olduğu için çoğumuz haşlamasını tercih ederiz. Tavuğu yağda kızartacağımız zaman da önden haşlamak gerekmektedir. Tavuk haşlandıktan sonra sade olarak tüketilebileceği gibi sebze ve bakliyat yemeklerinde de kullanılabilir. Tavuğun besin değerini kaybetmeden yumuşacık ve lezzetli olması için pişirme süresine dikkat edilmelidir.  Tavuk Haşlama Süresi Mutfakla arası çok iyi olmayanlar  tavuk haşlama süresi hakkında yeterli bilgiye sahip olmayabilirler. Bu konuda vereceğimiz cevap haşlama süresinin tavuğun büyüklüğüne ve kullanılan yönteme göre değişebileceğidir. Tavuğun bütün ya da parçalara ayrılmış olarak haşlanması bu süreyi etkiler. Tavuk haşlanırken kullanılan su miktarı da süreye etki eder. Ayrıca tavuğu düdüklü ya da tencerede haşlamak da pişme süresinde farklılığa neden olabilir