Ana içeriğe atla

Kek Yapmanın Püf Noktaları


Kek yapmanın püf noktaları sayesinde çay saatleriniz için birbirinden lezzetli ikramlıklar hazırlayabilirsiniz. Kek şekerli bir hamur işi çeşidi olup en önemli özelliği yumuşak ve kabarık olmasıdır. Mutfakla arası iyi olan çoğu kişi bile yaptığı kekin yeterince kabarmadığından şikayetçidir. İşte bu nedenle biz de bugün sizlerle lezzetli ve kabarık kek yapmanın püf noktalarını paylaşıyoruz.
Kek yaparken tarifi güvendiğiniz bir yerden almalısınız çünkü kekin görünümü ve lezzeti açısından kullanılan malzemeler ve bunların doğru oranda kullanılması son derece önemlidir. Malzemelerden herhangi birinin eksik olması ya da kullanılan oranın yanlış olması tüm emeğinizi boşa çıkarabilir. Bu nedenle daha önceden denenmiş tarifleri tercih etmekte fayda var.
Kek Malzemeleri Nelerdir?
Günümüzde sadeden kakaoluya, meyveliden tarçınlıya kadar birçok farklı malzeme ile yapılan kek çeşidi bulunmaktadır. Buradan da anlaşılacağı gibi herkesin damak tadına uygun kek yapma imkanı vardır. Ekstra malzemeler keke farklı bir lezzet vermek için kullanılır. Kekin ana malzemeleri; yumurta, toz şeker, süt, sıvı yağ, kabartma tozu ve undur. Sade kek yapmak için elinizde bu malzemelerin bulunması yeterlidir. Bunun dışında kuru meyve, kakao, tarçın, portakal ya da limon kabuğu, damla çikolata gibi farklı malzemeler de kek yapmak için kullanılmaktadır.
Kek Yapımında Kullanılan Ölçüler
Kek yapımında kullanılan malzemeler doğru ölçüde kullanıldığında sonuç oldukça başarılıdır. Klasik kek tariflerinde ölçü olarak çoğunlukla su bardağı kullanılır. 200-240ml'lik su bardağı ile verilen bu ölçülerin ve yemek kaşıklarının gram olarak ölçülerini de yeri gelmişken sizlerle paylaşalım. 
1 su bardağı un: 140 gram
1 yemek kaşığı un: 9 gram
1 su bardağı toz şeker: 200 gram
1 çay bardağı toz şeker: 110 gram
1 su bardağı süt: 240 mililitre
1 su bardağı sıvı yağ: 240 mililitre
1 su bardağı su: 240 mililitre
 Yapacağınız kek için su bardağı yerine gram olarak ölçü verilmiş ise yukarıdaki oranları uygulayarak dönüştürme işlemini kolayca yapmanız mümkün. 
Kek Nasıl Yapılır?
Kek yapımında kullanacağınız tereyağı ve yumurta gibi malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekmektedir. Eğer bu malzemeler buzdolabında ise bunları kek yapımına başlamadan önce buzdolabından çıkararak oda sıcaklığına gelmelerini sağlayın. 
Kek yapımına başlarken ilk olarak kabın içine yumurta ve toz şekeri alın ve toz şeker tamamen eriyinceye kadar iyice karıştırın. Sonrasında içine unu eleyerek ilave edin. Bunların ardından süt ve sıvı yağı ekleyin ve malzemeleri güzelce karıştırın. Kekin kabarık olması için tıpkı un gibi kabartma tozunu da malzemenin içine eleyerek ilave edin. Kek hamuru pürüzsüz ve hafif akışkan bir kıvamda olmalıdır. Hamuru bu şekilde hazırladıktan sonra kullanacağınız kek kalıbını yağlamayı unutmayın. Kalıbın her yerini boşluk kalmayacak şekilde yağladıktan sonra biraz da un serpin. Unun fazlasını kalıbı ters çevirerek dökün. Yapacağınız bu basit fakat etkili uygulama sayesinde pişirdiğiniz kek kalıptan, parçalanmadan çok kolay bir şekilde çıkacaktır. 
Kek Nasıl Pişirilir?
Kekin sıcak fırında pişmesi daha lezzetli ve kabarık olmasını sağlayacağı için keki fırına vermeden önce fırını 180 dereceye ayarlayın ve önceden ısıtmaya başlayın. Keki fırına verdikten sonra bunun pişme süresi ortalama 25 ila 35 dakika arasında değişebilir. Kekin pişip pişmediğini kontrol etmek için sık sık fırının kapağını açmayın. Eğer bunu yaparsanız hem oluşan ısı kaybı nedeni ile kekin pişme süresi uzar hem de yeterince kabarmaz. Keki fırına verdikten 20 dakika kadar sonra kürdan kullanarak pişip pişmediğini test edebilirsiniz. Kürdanı keke batırıp çıkardığınızda üzerine hamur bulaşmışsa henüz pişmemiş demektir. Kürdan temiz ise kek pişmiştir. 
Keki fırından çıkardıktan sonra hemen servis etmek için acele etmeyin. Önce ilk sıcaklığının geçmesini bekleyin. Daha sonra kalıbı ters çevirip keki çıkardıktan sonra 15 dakika kadar dinlendirin. Kek soğudukça kıvamı daha güzel olacağı için bu püf noktası mutlaka aklınızda bulunsun. Sürenin sonunda keki bıçak yardımı ile istediğiniz şekilde dilimleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Bu yazımızda kek nasıl kabarır? sorusunun cevabı olabilecek püf noktalarını sizlerle paylaştık. Siz de bu pratik bilgilerden faydalanarak evde enfes kekler pişirerek, sevdiklerinizle birlikte afiyetle yiyebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayarlanabilir Bileklik Nasıl Yapılır

Ayarlanabilir kolay bileklik yapımı ile sizde kendiniz, arkadaşlarınız ve sevdikleriniz için kendi el emeğiniz ile harika bileklikler hazırlayabilirsiniz. Uygun malzemeler kullanarak ve yazı sonunda verdiğimiz videomuzu izleyerek ilk denemenizde bile muntazam bir bileklik hazırlayabilirsiniz. Kapama yeri ayarlanabilir şekilde olan bu bilekliği kendi bileğinize göre kolaylıkla ayarlayabilir, rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan ayarlanabilir bileklik nasıl yapılır sorusunun cevabına geçmek istiyoruz. Ayarlanabilir Kolay Bileklik Nasıl Yapılır Ayarlanabilir  kolay bileklik yapımı  düğüm atma tekniğinin uygulanmasıdır. Bilekliğin yapım aşamasında ve ayarlanma kısmında aynı teknik kullanılmıştır. Bu tekniği uygulamak için paraşüt ipi, makrome ip ya da yün ipleri kullanabilirsiniz. Örnek çalışmamızda ince paraşüt iplerinden kullanılmıştır. Verilen ölçüler de bu iplere göredir. Gerekli Malzemeler İstediğiniz renkte bir ya da iki adet 0.8 mm paraşü...

Et Kaç Dakikada Haşlanır?

Et kaç dakikada haşlanır ? sorusunun cevabı hem ağız tadı hem de sağlık açısından oldukça önemlidir. Haşlanmış et, kızarmış ete oranla daha sağlıklı olduğu için çoğunluğun tercihi haşlanmış etten yanadır. Et haşlamak uzun sürse de, bazı püf noktalarına dikkat ederek bu süreyi biraz daha kısaltmak mümkündür. Etin haşlama süresi etin çeşidine ve haşlama yapmak için kullanılacak yönteme göre değişebilir. Etin gereğinden az haşlanması içindeki zararlı bakterileri yok etmeyeceği gibi fazla haşlamak da bu gıdanın besin değerini azaltacaktır. Etin sert olmaması ya da dağılmaması için de haşlanma süresine dikkat edilmelidir. Bu yazımızda vereceğimiz püf noktalarını uygulayarak siz de eti yumuşacık haşlayarak, ağız tadı ile tüketebilirsiniz.  Et Haşlaması Yapmak için Hangi Çeşidini Tercih Etmeliyiz? Dana ya da koyun etini haşlayarak tüketmek mümkündür. Koyun eti dana etine oranla daha yumuşak olsa da kendine has bir kokusu olduğu için haşlama yapımında fazla tercih edilmez. Haşlama yap...

Eva Nedir?

Eva nedir ? diye merak ediyorsanız bu yazımızda sorunun cevabını ve ürünün özellikleri hakkındaki gerekli bilgileri bulabilirsiniz.  Eva ; kelime açılımı Etil Vinil Asetat olan ve çeşitli el işi çalışmalarında kullanılan bir üründür. Yumuşak ve esnek bir yapıya sahip olan eva, el işi ve fon kartonundan sonra okul öncesi etkinliklerde de en sık kullanılan malzemeler arasındadır. Evde farklı hobilerle uğraşanlar da eva kağıdı ile çok güzel tasarımlar yapmaktalar. Eva kağıdı süngerimsi yapısı ve pürüzsüz yüzeyi ile şekillendirmesi kolay bir malzemedir. Piyasada bu ürünün her rengini bulmak mümkündür. Eva kağıdı düz renk olabileceği gibi farklı desenlerde de olabilir. Simli ve kendinden yapışkanlı eva kağıdı çeşitleri de bulunmaktadır. Yapacağınız çalışmaya göre ihtiyacınız olan her türlü evayı rahatlıkla bulabilirsiniz.  Eva ile Neler Yapılır? Eva nasıl bir üründür bunu öğrendikten sonra, eva ile neler yapılır ? diye merak edenler olabilir.  Evayı kesmek ve şekil ...