Ana içeriğe atla

Kek Yapmanın Püf Noktaları


Kek yapmanın püf noktaları sayesinde çay saatleriniz için birbirinden lezzetli ikramlıklar hazırlayabilirsiniz. Kek şekerli bir hamur işi çeşidi olup en önemli özelliği yumuşak ve kabarık olmasıdır. Mutfakla arası iyi olan çoğu kişi bile yaptığı kekin yeterince kabarmadığından şikayetçidir. İşte bu nedenle biz de bugün sizlerle lezzetli ve kabarık kek yapmanın püf noktalarını paylaşıyoruz.
Kek yaparken tarifi güvendiğiniz bir yerden almalısınız çünkü kekin görünümü ve lezzeti açısından kullanılan malzemeler ve bunların doğru oranda kullanılması son derece önemlidir. Malzemelerden herhangi birinin eksik olması ya da kullanılan oranın yanlış olması tüm emeğinizi boşa çıkarabilir. Bu nedenle daha önceden denenmiş tarifleri tercih etmekte fayda var.
Kek Malzemeleri Nelerdir?
Günümüzde sadeden kakaoluya, meyveliden tarçınlıya kadar birçok farklı malzeme ile yapılan kek çeşidi bulunmaktadır. Buradan da anlaşılacağı gibi herkesin damak tadına uygun kek yapma imkanı vardır. Ekstra malzemeler keke farklı bir lezzet vermek için kullanılır. Kekin ana malzemeleri; yumurta, toz şeker, süt, sıvı yağ, kabartma tozu ve undur. Sade kek yapmak için elinizde bu malzemelerin bulunması yeterlidir. Bunun dışında kuru meyve, kakao, tarçın, portakal ya da limon kabuğu, damla çikolata gibi farklı malzemeler de kek yapmak için kullanılmaktadır.
Kek Yapımında Kullanılan Ölçüler
Kek yapımında kullanılan malzemeler doğru ölçüde kullanıldığında sonuç oldukça başarılıdır. Klasik kek tariflerinde ölçü olarak çoğunlukla su bardağı kullanılır. 200-240ml'lik su bardağı ile verilen bu ölçülerin ve yemek kaşıklarının gram olarak ölçülerini de yeri gelmişken sizlerle paylaşalım. 
1 su bardağı un: 140 gram
1 yemek kaşığı un: 9 gram
1 su bardağı toz şeker: 200 gram
1 çay bardağı toz şeker: 110 gram
1 su bardağı süt: 240 mililitre
1 su bardağı sıvı yağ: 240 mililitre
1 su bardağı su: 240 mililitre
 Yapacağınız kek için su bardağı yerine gram olarak ölçü verilmiş ise yukarıdaki oranları uygulayarak dönüştürme işlemini kolayca yapmanız mümkün. 
Kek Nasıl Yapılır?
Kek yapımında kullanacağınız tereyağı ve yumurta gibi malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekmektedir. Eğer bu malzemeler buzdolabında ise bunları kek yapımına başlamadan önce buzdolabından çıkararak oda sıcaklığına gelmelerini sağlayın. 
Kek yapımına başlarken ilk olarak kabın içine yumurta ve toz şekeri alın ve toz şeker tamamen eriyinceye kadar iyice karıştırın. Sonrasında içine unu eleyerek ilave edin. Bunların ardından süt ve sıvı yağı ekleyin ve malzemeleri güzelce karıştırın. Kekin kabarık olması için tıpkı un gibi kabartma tozunu da malzemenin içine eleyerek ilave edin. Kek hamuru pürüzsüz ve hafif akışkan bir kıvamda olmalıdır. Hamuru bu şekilde hazırladıktan sonra kullanacağınız kek kalıbını yağlamayı unutmayın. Kalıbın her yerini boşluk kalmayacak şekilde yağladıktan sonra biraz da un serpin. Unun fazlasını kalıbı ters çevirerek dökün. Yapacağınız bu basit fakat etkili uygulama sayesinde pişirdiğiniz kek kalıptan, parçalanmadan çok kolay bir şekilde çıkacaktır. 
Kek Nasıl Pişirilir?
Kekin sıcak fırında pişmesi daha lezzetli ve kabarık olmasını sağlayacağı için keki fırına vermeden önce fırını 180 dereceye ayarlayın ve önceden ısıtmaya başlayın. Keki fırına verdikten sonra bunun pişme süresi ortalama 25 ila 35 dakika arasında değişebilir. Kekin pişip pişmediğini kontrol etmek için sık sık fırının kapağını açmayın. Eğer bunu yaparsanız hem oluşan ısı kaybı nedeni ile kekin pişme süresi uzar hem de yeterince kabarmaz. Keki fırına verdikten 20 dakika kadar sonra kürdan kullanarak pişip pişmediğini test edebilirsiniz. Kürdanı keke batırıp çıkardığınızda üzerine hamur bulaşmışsa henüz pişmemiş demektir. Kürdan temiz ise kek pişmiştir. 
Keki fırından çıkardıktan sonra hemen servis etmek için acele etmeyin. Önce ilk sıcaklığının geçmesini bekleyin. Daha sonra kalıbı ters çevirip keki çıkardıktan sonra 15 dakika kadar dinlendirin. Kek soğudukça kıvamı daha güzel olacağı için bu püf noktası mutlaka aklınızda bulunsun. Sürenin sonunda keki bıçak yardımı ile istediğiniz şekilde dilimleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Bu yazımızda kek nasıl kabarır? sorusunun cevabı olabilecek püf noktalarını sizlerle paylaştık. Siz de bu pratik bilgilerden faydalanarak evde enfes kekler pişirerek, sevdiklerinizle birlikte afiyetle yiyebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayarlanabilir Bileklik Nasıl Yapılır

Ayarlanabilir kolay bileklik yapımı ile sizde kendiniz, arkadaşlarınız ve sevdikleriniz için kendi el emeğiniz ile harika bileklikler hazırlayabilirsiniz. Uygun malzemeler kullanarak ve yazı sonunda verdiğimiz videomuzu izleyerek ilk denemenizde bile muntazam bir bileklik hazırlayabilirsiniz. Kapama yeri ayarlanabilir şekilde olan bu bilekliği kendi bileğinize göre kolaylıkla ayarlayabilir, rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan ayarlanabilir bileklik nasıl yapılır sorusunun cevabına geçmek istiyoruz. Ayarlanabilir Kolay Bileklik Nasıl Yapılır Ayarlanabilir  kolay bileklik yapımı  düğüm atma tekniğinin uygulanmasıdır. Bilekliğin yapım aşamasında ve ayarlanma kısmında aynı teknik kullanılmıştır. Bu tekniği uygulamak için paraşüt ipi, makrome ip ya da yün ipleri kullanabilirsiniz. Örnek çalışmamızda ince paraşüt iplerinden kullanılmıştır. Verilen ölçüler de bu iplere göredir. Gerekli Malzemeler İstediğiniz renkte bir ya da iki adet 0.8 mm paraşüt ipi Ma

Saçtaki Sarımsak Kokusu Nasıl Çıkar?

Saçtaki sarımsak kokusu nasıl çıkar ? sorusunun cevabı saçlarınıza sarımsak ile saç bakımı yaptığınız zaman çok işinize yarayabilir. Sarımsak ve sarımsak yağı saç bakımında sıkça kullanılmaktadır. Saçlara çok faydalı olan sarımsağın o rahatsızlık veren kokusu nedeni ile sarımsak içeren bakım ürünlerinden uzak duran kişi sayısı oldukça fazladır. Siz de saçlarınıza sarımsak ile bakım yapmak istiyorsanız, saçlardaki sarımsak kokusundan kurtulmak için vereceğimiz bilgiler çok işinize yarayacaktır.  Saçlardaki Sarımsak Kokusundan Kurtulma Yöntemleri Sarımsak yendiği zaman ağızda günlerce rahatsızlık veren bir koku oluştuğu gibi saçlara sarımsak sürüldüğünde de kötü bir koku meydana gelir. Bu tür durumlarda sarımsak kokusunu bastıracak pratik yöntemler sorunu çözmeye yardımcı olabilir. Bu yöntemlerden en etkili olanlarını aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.  Süt Sarımsak kokusuna karşı en etkili çözümlerden birisi süttür. Bu nedenle saçlara sarımsak ile bakım yapılacağı zamanda kullanılabi

Tavuk Kaç Dakikada Haşlanır?

Tavuk kaç dakikada haşlanır ? diye merak ediyorsanız bu konu hakkındaki detayları ve tavuk haşlamanın püf noktalarını bu yazımızda bulabilirsiniz. Haşlanmış tavuk, kızarmış tavuğa oranla daha sağlıklı olduğu için çoğumuz haşlamasını tercih ederiz. Tavuğu yağda kızartacağımız zaman da önden haşlamak gerekmektedir. Tavuk haşlandıktan sonra sade olarak tüketilebileceği gibi sebze ve bakliyat yemeklerinde de kullanılabilir. Tavuğun besin değerini kaybetmeden yumuşacık ve lezzetli olması için pişirme süresine dikkat edilmelidir.  Tavuk Haşlama Süresi Mutfakla arası çok iyi olmayanlar  tavuk haşlama süresi hakkında yeterli bilgiye sahip olmayabilirler. Bu konuda vereceğimiz cevap haşlama süresinin tavuğun büyüklüğüne ve kullanılan yönteme göre değişebileceğidir. Tavuğun bütün ya da parçalara ayrılmış olarak haşlanması bu süreyi etkiler. Tavuk haşlanırken kullanılan su miktarı da süreye etki eder. Ayrıca tavuğu düdüklü ya da tencerede haşlamak da pişme süresinde farklılığa neden olabilir