Tek başına pişirilip tüketilebilen kestane, un haline getirilip tatlandırılarak kestane şekeri olarak da tüketilebilir. Osmanlı mutfağında da salata ve yemeklere eklenerek tat vermesi sağlanan kestane, günümüzde de kek, çörek, pasta ve tatlılarda kullanılıyor.
Mutfakta kullanım alanı geniş olan kestanenin faydaları maddeler halinde aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Kestane diyabet lifi içerir, yani düşük şeker oranına sahip besinlerdendir. Bu özelliğinden dolayı şeker hastaları tarafından rahatlıkla tüketilebilir.
- Kandaki şeker oranını düzenler.
- Şeker oranı düşük olduğu için kilo vermek isteyenler için de güzel bir alternatiftir.
- Yüksek oranda C vitamini içerdiği için antioksidan özelliği vardır.
- Kan ve bağışıklığa bağlı olan hastalıkları önler.
- Beyaz kan hücrelerini artırır.
- Kan oranını artırır.
- B vitamini bakımından zengindir. Bu özelliği beyin ve sinir hücrelerinin yenilenmesini destekler.
- Hafızayı artırır, ilerleyen dönemlerde görülme olasılığı olan unutkanlığı önler.
- Kan basıncını düşürdüğü için damar ve kalp hastalıklarının önlenmesinde etkilidir.
- Damar sertliğinin önüne geçer ve damar tıkanıklığını önler.
Kestane Alerjisinin Belirtileri Nelerdir
Kestane alerjisi, belirtiler hafif olduğunda zor anlaşılır. Özellikle çocukluk döneminde başka hastalıklardan da kaynaklanabileceği düşünülen bu belirtilerin iyi gözlemlenmesi gerekir. Kestane alerjisinin belirtileri kısaca aşağıdaki şekilde maddelendirilebilir.- Dil ve ağız kenarında karıncalanma durumu.
- Gözlerde kızarma, yanma, yaşarma.
- Burun bezlerinde şişmeye bağlı burun tıkanıklığı.
- Solunumda güçlük
- Boğazda kızarıklık, şişme, öksürük ve hırıltı.
- Ciltte kızarıklık, kaşıntı, döküntü.
- Kan basıncında ani değişikliğe bağlı terleme ya da üşüme.
- Karın ağrısı, mide bulantısı, kusma.
- Daha ilerleyen alerjik durumda nefes almada güçlük ve bilinç kaybı.
Kestane alerjisi genelde lateks alerjisinden kaynaklanır. Lateks alerjisi kestane dışında avokado, muz, elma, havuç, kavun, brokoli, patates ve domateste de görülebilir. Aynı belirtiler bu besinleri tükettiğinizde ortaya çıkıyorsa yine doktora ve sağlık kuruluşlarına başvurmanızı öneririz.
Kestane alerjisi sadece kestane tüketildiğinde ortaya çıkmaz. Alerjinin belirtileri kestane ile hazırlanan her tür besinin tüketilmesi ile ortaya çıkar. Kestane şekeri, kestane tatlısı, kestane reçeli ve benzer kestaneli tatların tüketiminde de mutlaka dikkatli olunması gerekir. Küçük çocuklara ilk kez kestane verilmeden önce de alerjiye karşı dikkat edilmesi gerekir.
Yorumlar
Yorum Gönder