Ayva, kış aylarında tüketilmesi önerilen meyvelerin başında geliyor. Sade meyvesi tüketilebildiği gibi reçel ya da tatlısı da hazırlanan ayva, genel vücut sağlığı için olumlu etkilere sahiptir. Kış aylarında hastalıklardan korunmak, bağışıklığı güçlendirmek ve daha enerjik olmak için tüketilmesi gereken ayvanın faydaları nelerdir, ayva çayı nasıl yapılır, ayva maskesi nasıl yapılır, ayva hangi hastalıklara iyi gelir, sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.
Ayvanın Faydaları Nelerdir
Soyulup meyvesi tüketilebildiği gibi kabuklarından hazırlanan çayının da tüketildiği ayva, Anadolu'dan Yunanistan'a oradan da tüm Avrupa'ya yayılmıştır. Günümüzde en sevilen ve en çok tüketilen kış meyveleri arasında yer alan ayvanın faydaları hakkında detayları maddeler halinde sizlerle paylaşıyoruz.- Ayvanın glisemik indeksi düşüktür. Kan şekerini yükseltmediği için şeker hastaları tarafından tüketilebilir.
- Kalori değeri düşük olduğu için kış diyetlerine eklenebilir.
- Vücudun günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 30'unu karşılar.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylece zararlı maddeler, bakteri ve virüslerin idrar yolundan atılmasını sağlar.
- Kandaki oksijen değerini artırır. Böylece kan dolaşımını hızlandırır.
- Ciltte oluşan kırışıkların azalmasına yardımcı olur, cildi gençleştirir.
- Daha güçlü ve parlak saçlara sahip olmakta yardımcı olur.
- Kan basıncını düşürür.
- Yüksek tansiyon riskini azaltır.
- Kalp ve damar sağlığını korur.
- Gaz problemleri için haşlanarak tüketilebilir.
- Mide problemlerini büyük ölçüde azaltır.
- Hazımsızlık ve kabızlık gibi sindirim problemlerini azaltır.
- Mideyi temizler, mide kaynaklı ağız kokusunu önler.
- Ağıda oluşan bakterileri büyük ölçüde temizler ve oluşan kötü kokuyu önler.
Ayva Çayı Nasıl Yapılır
Ayva gibi ayva çayı da sağlık için olumlu etkilere sahiptir. Ayva çayı için kurutulmuş ayva yaprakları kullanılır. Yaklaşık 20 adet ayva yaprağı ile bir demlik ayva çayı hazırlayabilirsiniz. Çay için ilk olarak bir demlik içine içme suyu koyup kaynatın. Üzerine 20 adet ayva yaprağını koyun. 5 dakika da bu şekilde kaynatın. Süre sonunda yaprakları süzüp çayı tüketebilirsiniz.Ayva çayı üst solunum yolu hastalıkları, boğaz enfeksiyonları, kabızlık, mide yanması gibi rahatsızlıkların tedavisi sırasında tüketilebilir. İçeriğindeki C vitamini, çinko, bakır, potasyum, demir maddeleri, tümör ve kanserli hücrelerin vücutta yayılması, çoğalmasını önler. Ayva çayını hazırladıktan sonra tatlandırmak için şeker ekleyebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder