Evde leblebi nasıl yapılır sorusunun cevabı, bu kuruyemişi sevenlerin çok hoşuna gidecek. Az malzeme ile kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz ev leblebisini isterseniz sade, tuzlu, isterseniz de baharatlı olarak hazırlayabilirsiniz. Ana malzemesi nohut olan bu tarifleri hazırlarken fırın ya da tava kullanabilirsiniz.
Tavada Leblebi Yapımı
Tavada leblebi yapımı için nohutların haşlamanız gerekmez. Yapmak istediğiniz leblebi miktarına göre nohut miktarını ayarlayın. Uygun büyüklükte bir tencere içine nohutları koyup üzerine sıcak su ekleyin. Tencere kapağını kapatıp bir gece bu şekilde bekletin. Ertesi gün nohutların suyunu süzün. Temiz bir havlu ya da bez ile kurulayın. Yapışmaz, yanmaz, kalın tabanlı bir tava içine nohutları alın. Bu aşamada her hangi bir yağ ya da başka madde eklemenize gerek yok. Ocağın büyük gözünde kısık ateşte sürekli karıştırarak nohutları kavurun. Nohutlar kavrulmaya başlayınca damak tadınıza göre istediğiniz kadar tuz ilave edin. Karıştırarak kavurmaya devam edin. Leblebi görüntüsü alınca ocaktan alıp servis edebilirsiniz.
Fırında Leblebi Yapımı
Daha yumuşak ve farklı lezzette leblebi hazırlamak için fırın kullanabilirsiniz. Bu yöntem için nohutları yine bir gece önceden suda ıslatıp hafif yumuşamasını sağlamanız gerekir. Ertesi gün nohutların üzerini biraz geçecek kadar su ekleyip kısık ateşte nohutlar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20 dakika kadar haşlayın. Haşlanan nohutların suyunu süzün ve temiz bir bez ya da havlu üzerine alın. Üzerinin kabuklarını eliniz ile çıkarın. Ardından pişirme kağıdı serili fırın tepsisi üzerine nohutları yayın. Aroma katmak için tuz, karabiber, sarımsak tozu, limon kabuğu ya da farklı malzemeler isterseniz ekleyin. Malzemeler nohutlar ile karışana kadar çevirin. Fırını 200 dereceye ayarlayın. Her 5 dakikada bir fırından nohutları çıkarıp spatula yardımı ile çevirin. 25-30 dakika kadar bu şekilde fırınlayın. Süre sonunda leblebiler hazır olacaktır .
Evde leblebi yapımı için istediğinize göre nohut miktarını ayarlayabilirsiniz. İlk deneme için bir su bardağı kadar nohut kullanabilirsiniz. Sonraki denemelerde kişi sayısına ve beğeninize göre miktarı artırabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder