Yumurta haşlama yöntemleri nelerdir? sorusunun cevabını bilirsek, sabah kahvaltılarında istediğimiz kıvamda yumurta yiyebiliriz. Hepimizin farklı bir damak tadı olduğu için haşlanmış yumurta seçimimiz de farklı olabilir. Kimi haşlanmış yumurtayı az pişmiş olarak severken, kimimiz de çok pişmiş halini severiz. Yumurta haşlama yöntemlerini ve yumurtanın istenen kıvamda pişmesi için kaç dakika kaynatılması gerektiğini bilmek oldukça önemlidir. Yumurta haşlama yöntemlerinin isimlerini ve konu hakkındaki püf noktalarını aşağıda bulabilirsiniz.
Yumurta Haşlama Yöntemleri
Yumurtanın sarısının kıvamına göre rafadan, kayısı ve top yumurta haşlama yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemlerden rafadan yumurta sulu, top yumurta katı ve kayısı yumurta da bu ikisinin ortası bir kıvamdadır. Bu haşlama yöntemlerinden en sağlıklı olanı rafadan olsa da herkes yumurtayı bu şekilde sevmeyebilir. Haşlanmış yumurta suda kaynatarak pişirildiği için yağda yumurtaya oranla daha sağlıklıdır.
1- Rafadan Yumurta
Rafadan yumurta, yumurtanın en az pişmiş halidir. Çoğumuz rafadan yumurta yapmak isterken pişirme süresine dikkat etmediğimiz için bazen rafadan yerine katı yumurta yemek zorunda kalırız. Böyle bir sorun yaşamamak için yumurtayı tencereye koyduktan sonra orta ateşte 3 dakika pişirin ve ocağın altını kapatın. Ocağın altını kapattıktan sonra yumurtayı suyun içinden hemen almalısınız. Aksi halde sıcak suyun etkisi nedeni ile yumurta katı bir kıvam alabilir.
2- Kayısı Yumurta
Yumurtayı kayısı kıvamında yemek istiyorsanız bunu bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ilave edin. Biraz da tuz ekin ve orta ateşte 6 dakika kaynatın. Sürenin sonunda ocağın altını kapatın ve yumurtayı bir kaşık yardımı ile sıcak suyun içinden alarak soğuk su dolu bir kaseye alın.
3- Top Yumurta
Yumurta sarısının katı halde pişirildiği yönteme top yumurta denir. Yumurtayı tencerenin içine alın. Üzerini geçecek kadar su biraz da tuz ilave edin. Daha sonra orta ateşte 12 dakika kaynatın ve ocağın altını kapatın. Yumurtayı bu şekilde haşladıktan sonra suyun içinde bekletmeden hemen çıkarın ve biraz ılıdıktan sonra kabuğunu soyun.
Yumurtayı fazla haşlamanız halinde sarısının etrafı yeşilimsi bir renk alabilir. Böyle bir durumda yumurta bozulduğu için bunu tüketmek sağlık yönünden sakıncalı olabilir. Bu konuda risk almamak için yumurtayı 15 dakikadan fazla haşlamamalısınız.
Yorumlar
Yorum Gönder