Patates Nasıl Haşlanır?
Patatesin nasıl haşlanır derseniz bunun için kullanılan farklı yöntemler olduğunu söyleyebiliriz. Yapacağınız haşlamanın kullanım amacına göre patates haşlama yöntemi de farklılık gösterebilir. Patates haşlaması yapmak için ilk olarak bu sebzelerin güzelce yıkanması gerekmektedir. Daha sonra kabuklarını soyarak ya da kabuklu olarak bir tencereye aldığınız patateslerin üzerini geçecek kadar su koyun. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ilave ettikten sonra orta ateşte patatesler yumuşayana kadar kaynatın. Temelde yapılması gereken işlem bu şekildedir. Fakat patateslerin daha çabuk haşlanması, kabuklarının kolay soyulması ve lezzetini korumak için bazı ekstra uygulamalar da yapılabilir.
Patates Haşlamanın Püf Noktaları
Patatesin lezzetini ve vitaminini kaybetmeden kısa sürede haşlanması için bazı püf noktalarını bilmekte fayda var.
* Bu konudaki en önemli nokta haşlamalık patates tercih etmektir. Haşlama yapılacak patatesler küçük olmalıdır. Patatesin küçük olması kısa sürede pişmesi bakımından oldukça önemlidir.
* Haşlayacağınız patatesler büyükse bunları bıçakla birkaç parçaya böldükten sonra haşlayın.
* Haşlama süresini kısaltmak için patateslerin kabuklarını soyarak bunları iri küpler halinde doğradıktan sonra haşlayabilirsiniz.
* Patatesleri haşlamak için uygun büyüklükte tencere kullanmalısınız. Tencerenin içinde çok fazla patates olduğunda bunlardan bazıları haşlanırken arada diri kalanlar olabilir.
* Patatesleri yıkadıktan sonra bunların üzerine çatal ile birkaç delik açın. Bu şekilde patateslerin içine işleyen buhar sayesinde kısa sürede içleri de tamamen pişecektir.
* Patatesi haşladığınız suyun içine tuz ilave edin. Bu şekilde patatesler daha iyi haşlanır ve lezzetli olur.
* Patatesleri bütün ve kabuklu olarak haşlayacaksanız bunları tencereye atmadan önce bıçakla ortadan ikiye kesebilirsiniz. Bunu yaptığınızda haşlanmış patatesleri soymak daha kolay olacaktır.
* Patatesin daha kısa sürede haşlanmasını istiyorsanız bunları düdüklüde haşlayabilirsiniz.
Patates haşlamanın püf noktaları sayesinde siz de bu sebzeyi kısa sürede, sağlıklı bir şekilde haşlayarak sevdiklerinizle birlikte afiyetle tüketebilirsiniz.
Patates Kaç Dakikada Haşlanır?
İlk kez mutfağa girenler patates kaç dakikada haşlanır? diye merak ediyor olabilirler. Patatesi haşlama süresi uygulanan yönteme göre değişir. Eğer patates tencerede haşlanacaksa ortalama 25 dakikada pişecektir. Eğer patateslerin kabuğunu soyup bunları parçalar halinde doğrarsanız bu süre 15 dakikaya kadar inebilir. Eğer haşlanacak patatesler büyükse bu süre biraz daha uzayabilir. Patatesi daha kısa sürede haşlamak isterseniz düdüklüde pişirebilirsiniz. Bu şekilde haşlama süresini 5 dakikaya kadar düşürmeniz mümkün.
Patates Haşlama Yöntemleri
Patates haşlama yöntemleri dediğimizde ilk aklımıza gelen tencere ya da düdüklüde pişirmektir. Bu yöntemler patatesin pişirme süresi bakımından son derece önemlidir.
Tencerede Patates Haşlaması Nasıl Yapılır?
Patatesleri tencerede haşlamak istiyorsanız ilk olarak bunları çeşmenin altında güzelce yıkayın. Daha sonra kabuklarını soyun ya da kabuklu olarak bırakın. Haşlama yapacağınız patatesleri bütün ya da parçalara bölünmüş şekilde geniş bir tencerenin içine alın. Daha sonra içine 1 tatlı kaşığı tuz ekin ve üzerini geçecek kadar su ilave edin. Arada bir patatesleri çatal ile çevirerek 25 dakika kadar kaynatın. Sürenin sonuna doğru çatal batırarak patateslerin yeterince haşlanıp haşlanmadığını kontrol edebilirsiniz. Ocağın altını kapattıktan sonra patatesleri süzgece alın ve biraz ılıdıktan sonra kabuklarını soyun.
Düdüklü Tencerede Patates Haşlaması Nasıl Yapılır?
Patatesi kısa sürede haşlamak isterseniz düdüklü kullanabilirsiniz. İlk olarak patatesleri güzelce yıkayın. Daha sonra bunların kabuklarını soyun ve bıçakla iri küpler halinde doğrayın. Patatesleri düdüklüye aldıktan sonra biraz tuz ekin ve üzerini kaplayacak kadar su ilave ettikten sonra 5 dakika kaynatın. Sürenin sonunda ocağın altını kapatıp, patatesleri bir süzgece alarak hemen kullanabilirsiniz. Bu yöntem patates püresi ve börek için iç harcı hazırlarken çok işinize yarayabilir.
Bu yazımızda patates nasıl haşlanır? sorusunun cevabı olabilecek püf noktalarını sizlerle paylaştık. Siz de patates haşlarken bu püf noktalarını uygulayarak mutfaktaki işinizi daha kolay hale getirebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder