Yumurta kaç dakikada haşlanır? sorusunun cevabını ve yumurta haşlama yöntemleri hakkındaki bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. Protein deposu olan yumurta, besleyici ve doyurucu olmasının yanı sıra en ucuz gıdalardan birisidir. Sabah kahvaltılarında çoğumuz haşlanmış yumurta pişiririz. Haşlanmış yumurtayı damak tadımıza uygun şekilde pişirirken bunun vitamin değerini kaybetmemesine de dikkat etmeliyiz. Yumurtayı gereğinden fazla haşladığımızda sarısının rengi değişebilir ve tadı bozulabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için yumurtayı istediğimiz kıvama gelmesine yetecek sürede haşlamak gerekmektedir. Sevdiklerinizin damak tadına uygun haşlanmış yumurta yapmak için yazımızda vereceğimiz püf noktalarına göz atabilirsiniz.
Yumurta Haşlama Yöntemleri Nelerdir?
Yumurtanın haşlanma süresi hem kıvamı hem de vitaminini kaybetmemesi yönünden oldukça önemlidir. Bu süre yumurtayı haşlamak için kullanılacak olan pişirme yöntemine göre değişir. Yumurta haşlama yöntemleri bu gıdanın kıvamının katılığına göre farklı şekilde adlandırılır. Bu yöntemler; rafadan, kayısı ve top yumurtadır.
Rafadan Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır?
Rafadan yumurta, yumurtanın sarısının çok az pişmiş ve akışkan olduğu kıvamdır. Rafadan yumurtada kısa pişirme süresi olduğu için çok sağlıklı bir pişirme yöntemidir. Rafadan yumurta yapmak istiyorsanız bunun ne kadar süre kaynatılması gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Pişirme süresine dikkat etmediğinizde rafadan yumurta yerine daha katı kıvamlı bir yumurta ile karşılaşabilirsiniz. Tam kıvamında rafadan yumurta yapmak için yumurtayı suyun içine koyduktan sonra 3 dakika kaynatmak gerekir. Rafadan yumurta pişirmek için uygulayabileceğiniz bir başka pratik yöntem ise, su kaynamaya başladıktan sonra 100'e kadar saymaktır. Bu şekilde de tam kıvamında rafadan yumurta yapmanız mümkün. Rafadan yumurta kaç dakikada haşlanır? sorusunun cevabını bu şekilde verdikten sonra diğer yumurta haşlama yöntemlerine de bakabiliriz.
Kayısı Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır?
Katı ve rafadan yumurtanın karışımı olan kayısı yumurta çok lezzetli olmaktadır. Çoğu kişinin sevdiği kayısı kıvamında yumurtayı yapmak diğer yöntemlere oranla biraz daha zor olabilmektedir. Kayısı yumurta yaparken süreye dikkat edilmediği zaman yumurta rafadan ya da top olabilir. Böyle bir sonuçla karşılaşmamak için, kayısı yumurta kaç dakikada haşlanır? bunu bilemek gerekir. Yumurtayı kaynar suya bıraktıktan sonra 5 dakika kaynatıp ardından soğuk suya tutarak kayısı kıvamında olmasını sağlayabilirsiniz.
Top Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır?
En kolay yumurta haşlama yöntemi top yani katı yumurta olmaktadır. Sabah kahvaltısında lezzetli bir haşlanmış yumurta yemek için, top yumurta kaç dakikada haşlanır? bunu bilmek ve süreye uymak yeterlidir. Yumurtayı kaynar suyun içine koyduktan sonra en fazla 12 dakika kaynatmalısınız. Bu süre içerisinde yumurta istediğiniz şekilde katı olarak pişecektir. Yumurtayı gereğinden fazla haşlamanız halinde sarısındaki demir ve beyazındaki sülfür birleşir ve bu durumda yumurta sarısının etrafında yeşilimsi renkte bir halka meydana gelir. Böyle bir durumda yumurtayı yememeliyiz.
Yumurta Haşlama Yöntemleri Nelerdir?
Yumurtanın haşlanma süresi hem kıvamı hem de vitaminini kaybetmemesi yönünden oldukça önemlidir. Bu süre yumurtayı haşlamak için kullanılacak olan pişirme yöntemine göre değişir. Yumurta haşlama yöntemleri bu gıdanın kıvamının katılığına göre farklı şekilde adlandırılır. Bu yöntemler; rafadan, kayısı ve top yumurtadır.
Rafadan Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır?
Rafadan yumurta, yumurtanın sarısının çok az pişmiş ve akışkan olduğu kıvamdır. Rafadan yumurtada kısa pişirme süresi olduğu için çok sağlıklı bir pişirme yöntemidir. Rafadan yumurta yapmak istiyorsanız bunun ne kadar süre kaynatılması gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Pişirme süresine dikkat etmediğinizde rafadan yumurta yerine daha katı kıvamlı bir yumurta ile karşılaşabilirsiniz. Tam kıvamında rafadan yumurta yapmak için yumurtayı suyun içine koyduktan sonra 3 dakika kaynatmak gerekir. Rafadan yumurta pişirmek için uygulayabileceğiniz bir başka pratik yöntem ise, su kaynamaya başladıktan sonra 100'e kadar saymaktır. Bu şekilde de tam kıvamında rafadan yumurta yapmanız mümkün. Rafadan yumurta kaç dakikada haşlanır? sorusunun cevabını bu şekilde verdikten sonra diğer yumurta haşlama yöntemlerine de bakabiliriz.
Kayısı Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır?
Katı ve rafadan yumurtanın karışımı olan kayısı yumurta çok lezzetli olmaktadır. Çoğu kişinin sevdiği kayısı kıvamında yumurtayı yapmak diğer yöntemlere oranla biraz daha zor olabilmektedir. Kayısı yumurta yaparken süreye dikkat edilmediği zaman yumurta rafadan ya da top olabilir. Böyle bir sonuçla karşılaşmamak için, kayısı yumurta kaç dakikada haşlanır? bunu bilemek gerekir. Yumurtayı kaynar suya bıraktıktan sonra 5 dakika kaynatıp ardından soğuk suya tutarak kayısı kıvamında olmasını sağlayabilirsiniz.
Top Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır?
En kolay yumurta haşlama yöntemi top yani katı yumurta olmaktadır. Sabah kahvaltısında lezzetli bir haşlanmış yumurta yemek için, top yumurta kaç dakikada haşlanır? bunu bilmek ve süreye uymak yeterlidir. Yumurtayı kaynar suyun içine koyduktan sonra en fazla 12 dakika kaynatmalısınız. Bu süre içerisinde yumurta istediğiniz şekilde katı olarak pişecektir. Yumurtayı gereğinden fazla haşlamanız halinde sarısındaki demir ve beyazındaki sülfür birleşir ve bu durumda yumurta sarısının etrafında yeşilimsi renkte bir halka meydana gelir. Böyle bir durumda yumurtayı yememeliyiz.
Bu yazımızda sizlerle yumurta haşlamanın püf noktaları hakkında bilgiler paylaştık. Yumurtayı haşladıktan sonra ocağın altını kapatır kapatmaz yumurtayı hemen kaynar suyun içinden almalısınız. Aksi halde suyun sıcaklığı ile bir süre daha yumurta pişmeye devam edeceği için kıvamında farklılık meydana gelebilir.
Yorumlar
Yorum Gönder