Salep nedir? sorusunun cevabını ve enfes salep tarifini bu yazımızda bulabilirsiniz. Sahlep, çayırotu ve çamçiçeği gibi isimlerle bilinen tel köklü otsu bir bitki türüdür. Kökünde iki tane yumru bulunan bitkinin gövdesi dik ve silimdirimsi bir yapıdadır. Salkım veya başak şeklinde çiçekleri bulunan salep bitkisinin kullanılan kısmı köklerindeki yumrularıdır. Ülkemizin batı Akdeniz, Marmara, Ege ve batı Karadeniz bölgelerinde yetişen bu bitki dondurma yapımında kullanılmasının yanı sıra sıcak içecek olarak tüketilmektedir.
Koyu kıvamı ve hoş kokusu ile bilinen salep kış aylarının sevilen içeceklerinden birisidir. Sıcak su ya da süt ile yapılan bu içeceğin üzerine tarçın ekilerek harika bir tat elde edilmektedir. İçimizi ısıtan bir içecek olmasının yanı sıra öksürüğe iyi gelir, göğsü yumuşatır, kabızlığı gidermeye yardımcı olur, adet kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Bağırsak solucanlarını düşürmeye de yardımcı olan salep cinsel gücü arttırıcı etkisi ile de bilinmektedir. Siz de bu harika içeceği evde yapmak isterseniz aşağıda vereceğimiz salep tarifi bu konuda işinize yarayabilir.
Gerekli Malzemeler
* 1 su bardağı soğuk süt
* Yarım tatlı kaşığı salep
* 1 tatlı kaşığı toz şeker
* Serviste kullanmak için 1 tatlı kaşığı tarçın
Verdiğimiz malzeme listesi tek kişilik salep yapmak içindir. Bu listeye göre malzeme oranını kişi sayısına uygun şekilde ayarlayabilirsiniz. Kullanacağınız toz şeker ve tarçın oranını kendi damak tadınıza göre ayarlamanız mümkün.
Salep Nasıl Yapılır?
Küçük bir tencerenin içine toz şeker, salep ve sütü alın. Orta ateşte metal bir çırpıcı ile sürekli karıştırarak koyulaşana kadar kaynatın. Tenceredeki salep yeteri kadar koyulaştıktan sonra ocağın altını kapatın. Hazırladığınız salebi fincana boşaltın ve üzerine tarçın serperek servis yapın. Afiyet olsun.
Salep yapımında su da kullanılabilir fakat içeceğin daha faydalı ve lezzetli olması için sütle yapılanı makbuldür. Yapımı kolay ve sağlığa bunca faydası olan salebi soğuk kış aylarında sevdiklerinizle birlikte ağız tadı ile tüketebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder