Ana içeriğe atla

Sebzeleri Doğrama Şekilleri


Sebzeleri doğrama şekilleri, salata yaparken ya da yemek pişirirken bu sebzeleri farklı boyutlarda ve şekillerde kesme işlemidir. Bir tarif uygularken yapım aşamasında jülyen, küp, yemeklik, kuşbaşı, halka, yarım ay ya da piyaz olarak doğrayın şeklinde talimatlarla sıkça karşılaşırız. Mutfakla arası iyi olanlar bu tanımlamaları bilirler fakat yeni mutfağa girmeye başlayanlar sebzeleri doğrama yöntemleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmayabilirler. Sebzeleri doğrama şekilleri onların çiğ ya da pişmiş olarak daha hoş görünmelerini sağlar. Ayrıca yemek pişirirken uygulanan sebze doğrama şekilleri yemeğin daha iyi ve çabuk pişmesine de yardımcı olur. Bu yazımızda sebzeleri doğrama şekilleri hakkında bilgiler bulabilirsiniz. 
Küp Doğrama
Küp doğrama sebzelerin zar şeklinde doğranmış halidir. Genelde tariflerde domatesi küp küp doğrayın talimatı ile karşılaşırız. Domates dışında soğan, havuç ve biber gibi sebzeler de küp şeklinde doğranmaktadır. Sebzeleri küp doğramak için bunları küçük çubuklar halinde kesmeli ve sonrasında bıçak yardımı ile zar büyüklüğünde doğramalısınız. 



Halka Şeklinde Doğrama
Patates, havuç, domates kuru soğan, kabak, patlıcan ve pırasa gibi sebzeler için sıklıkla kullanılan doğrama yöntemlerinden birisi de halka şeklinde doğramadır. Yuvarlak şekilde olan sebzeleri güzelce yıkadıktan sonra hiç bir şekilde bölmeden, 1 ya da 2 santim kalınlığında kesin. Yapacağınız yemeğe göre sebzeleri istediğiniz kalınlıkta doğramanız mümkün. 



Kuşbaşı
Sebzeleri kuşbaşı doğramak için buları uzunlamasına bölmeli ve sonrasında 1 ya da 2 santim kalınlığında iri küpler şeklinde doğramalısınız. Kuşbaşı doğrama yöntemi küp doğramanın daha büyük halidir. Sulu sebze yemeklerinin çoğunda kuşbaşı doğrama yöntemi kullanılmaktadır. Kızartma yaparken de patates ve patlıcan gibi sebzeleri kuşbaşı keserek yemeğe farklı bir görünüm katabilirsiniz. 



Yarım Ay
Sebzeleri yarım ay şeklinde doğramak için bunları bıçak yardımı boylamasına olarak 2 mm kalınlıkta kesin. Yapacağınız yemek ya da salata türüne göre sebzeleri daha kalın da kesmeniz mümkün. 



Piyaz 
Birçok yemeğin yanında tüketilen piyaz farklı şekillerde tüketilmektedir. Soğanı piyaz olarak doğramak için ilk önce kabuklarını soyun ve bunu bıçak ile ortadan ikiye kesin. Yarım soğanı kesme tahtasının üzerine tersi tahtaya gelecek şekilde koyun. Soğanı yan tarafından yarım ay şeklinde dilimleyin. Bunu yaparken yarım ay dilimlerini ince kesmeye dikkat etmelisiniz. 



Yemeklik Doğrama
Yemeklik soğan nasıl doğranır? derseniz ilk olarak soğanın kabuklarını soymakla işe başlayın. Daha sonra soğanı bıçak ile ortadan ikiye kesin ve keseceğiniz parçanın üzerine bıçak ile derin kesikler yapın. Yarım soğanını kesme tahtasına alın ve bıçağı yanlamasına tutarak soğanı dilimler gibi kesin. Yemeklik soğan doğrarken bıçağı çok fazla bastırarak soğanı ezmemeye dikkat etmelisiniz. 



Jülyen
Jülyen doğrama şekli çiğ sebzelerin yanı sıra sebze haşlaması ve kızartması yaparken de sıkça kullanılır. Çubuk şeklinde kesilmiş sebzeler ile yemek sunumları daha şık bir hale gelir. Sebzeyi jülyen doğramak için bunu bıçak yardımı ile boylamasına olarak ikiye kesin. Sonrasında sebzeleri istediğiniz kalınlıkta çubuklar halinde doğrayın. 



Bu yazımızda merak edenler için sebzeler nasıl doğranır? sorusunun cevabını paylaştık. Siz de yapacağınız yemek ve salata sunumlarının daha şık olması için bu doğrama yöntemlerinden faydalanabilirsiniz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayarlanabilir Bileklik Nasıl Yapılır

Ayarlanabilir kolay bileklik yapımı ile sizde kendiniz, arkadaşlarınız ve sevdikleriniz için kendi el emeğiniz ile harika bileklikler hazırlayabilirsiniz. Uygun malzemeler kullanarak ve yazı sonunda verdiğimiz videomuzu izleyerek ilk denemenizde bile muntazam bir bileklik hazırlayabilirsiniz. Kapama yeri ayarlanabilir şekilde olan bu bilekliği kendi bileğinize göre kolaylıkla ayarlayabilir, rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan ayarlanabilir bileklik nasıl yapılır sorusunun cevabına geçmek istiyoruz. Ayarlanabilir Kolay Bileklik Nasıl Yapılır Ayarlanabilir  kolay bileklik yapımı  düğüm atma tekniğinin uygulanmasıdır. Bilekliğin yapım aşamasında ve ayarlanma kısmında aynı teknik kullanılmıştır. Bu tekniği uygulamak için paraşüt ipi, makrome ip ya da yün ipleri kullanabilirsiniz. Örnek çalışmamızda ince paraşüt iplerinden kullanılmıştır. Verilen ölçüler de bu iplere göredir. Gerekli Malzemeler İstediğiniz renkte bir ya da iki adet 0.8 mm paraşü...

Eva Nedir?

Eva nedir ? diye merak ediyorsanız bu yazımızda sorunun cevabını ve ürünün özellikleri hakkındaki gerekli bilgileri bulabilirsiniz.  Eva ; kelime açılımı Etil Vinil Asetat olan ve çeşitli el işi çalışmalarında kullanılan bir üründür. Yumuşak ve esnek bir yapıya sahip olan eva, el işi ve fon kartonundan sonra okul öncesi etkinliklerde de en sık kullanılan malzemeler arasındadır. Evde farklı hobilerle uğraşanlar da eva kağıdı ile çok güzel tasarımlar yapmaktalar. Eva kağıdı süngerimsi yapısı ve pürüzsüz yüzeyi ile şekillendirmesi kolay bir malzemedir. Piyasada bu ürünün her rengini bulmak mümkündür. Eva kağıdı düz renk olabileceği gibi farklı desenlerde de olabilir. Simli ve kendinden yapışkanlı eva kağıdı çeşitleri de bulunmaktadır. Yapacağınız çalışmaya göre ihtiyacınız olan her türlü evayı rahatlıkla bulabilirsiniz.  Eva ile Neler Yapılır? Eva nasıl bir üründür bunu öğrendikten sonra, eva ile neler yapılır ? diye merak edenler olabilir.  Evayı kesmek ve şekil ...

Et Kaç Dakikada Haşlanır?

Et kaç dakikada haşlanır ? sorusunun cevabı hem ağız tadı hem de sağlık açısından oldukça önemlidir. Haşlanmış et, kızarmış ete oranla daha sağlıklı olduğu için çoğunluğun tercihi haşlanmış etten yanadır. Et haşlamak uzun sürse de, bazı püf noktalarına dikkat ederek bu süreyi biraz daha kısaltmak mümkündür. Etin haşlama süresi etin çeşidine ve haşlama yapmak için kullanılacak yönteme göre değişebilir. Etin gereğinden az haşlanması içindeki zararlı bakterileri yok etmeyeceği gibi fazla haşlamak da bu gıdanın besin değerini azaltacaktır. Etin sert olmaması ya da dağılmaması için de haşlanma süresine dikkat edilmelidir. Bu yazımızda vereceğimiz püf noktalarını uygulayarak siz de eti yumuşacık haşlayarak, ağız tadı ile tüketebilirsiniz.  Et Haşlaması Yapmak için Hangi Çeşidini Tercih Etmeliyiz? Dana ya da koyun etini haşlayarak tüketmek mümkündür. Koyun eti dana etine oranla daha yumuşak olsa da kendine has bir kokusu olduğu için haşlama yapımında fazla tercih edilmez. Haşlama yap...