Kruton nasıl yapılır? sorusunun cevabını öğrenerek hem bayat ekmekleri değerlendirebilir hem de çorbaların yanına güzel bir kıtır ekmek yapabilirsiniz. Bayat ekmeklerin küp küp doğrandıktan sonra yağlanarak kızartılması ile elde edilen kıtır ekmeğin diğer adı da krutondur. Bu kıtır ekmekler baharatlarla harmanlanarak yapıldığında cips olarak da tüketilebilir. Bu lezzetli kıtır ekmekler fırında ya da tavada yapılabilir. Kısa sürede kıtır kıtır bir lezzet elde etmek isterseniz siz de evde kruton yapabilirsiniz.
Sade Kruton Tarifi
Gerekli Malzemeler
* 8 dilim bayat ekmek
* 1 yemek kaşığı tereyağ
* 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Sade Kruton Yapımı
İlk olarak ekmek dilimlerini kesme tahtasına alın ve bıçak yardımı ile küp küp doğrayın. ( Küpler orta büyüklükte olabilir. )
Geniş bir teflon tavanın içine tereyağ ve zeytinyağını alın. Ocağı orta ateşe ayarlayın. Yağın tavanın tabanına yayılmasını sağlayın. Yağ eridikten sonra tavanın içine doğradığınız ekmekleri alın. Tavayı hafifçe sallayarak ekmeklerin tavanın tabanına güzelce yaydırın. Bir spatula ile hafifçe karıştırarak ekmeklerin yağlanmasını sağlayın. Krutonları kızartırken çok fazla karıştırmayın aksi halde parçalanıp dağılabilir. Sadece arada bir yanmadan kızarmaları için alt üst edin. Tavadaki ekmekler iyice kızardıktan sonra ocağın altını kapatın. Tüm bu aşamalardan sonra kıtır ekmek servise hazırdır, afiyet olsun.
Baharatlı lezzetlerden hoşlananlar için aşağıda baharatlı kruton tarifi paylaşıyoruz.
Baharatlı Kruton Tarifi
Gerekli Malzemeler
* 8 dilim bayat ekmek
* 1 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 yemek kaşığı tereyağ
* Yarım tatlı kaşığı pul biber
* Yarım tatlı kaşığı kekik
Not: Kullanacağınız baharat oranını ve çeşidini kendi damak tadınıza göre istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Baharatlı kruton yapmak kolaydır fakat dikkatli olmazsanız yanan baharatlar nedeni ile yaptığınız kruton yanık ve kötü bir tat alabilir. Bu nedenle baharatları en baştan tavaya almayın. Ekmekler kızardıktan sonra baharatları ilave edin, biraz alt üst ettikten sonra ocağın altını kapatın.
Baharatlı Kruton Yapımı
İlk olarak ekmekleri kesme tahtasına alın ve bıçak ile orta boy küpler halinde doğrayın. Geniş bir teflon tavaya belirtilen miktarda tereyağ ve zeytinyağını alın. Orta ateşte yağ eriyene kadar bekledikten sonra doğradığınız ekmekleri tavanın içine alın. Ekmeklerin yağı iyice çekmesi için tavayı birkaç defa hafifçe sallayın. Arada bir spatula ile hafifçe alt üst ederek ekmeklerin yanmadan kızarmasını sağlayın. Ocağın altını kapatmaya yakın baharatları ilave edin. Spatula ile güzelce alt üst ettikten sonra ocağın altını kapatabilirsiniz, afiyet olsun.
Sizlerle paylaşmış olduğumuz baharatlı ve sade kruton tarifi sayesinde siz de artık bayat ekmekleri atmak yerine bu şekilde değerlendirebilirsiniz. Ekmekleri tavada kızartırken dikkatli olmazsanız yanabilirler. Bu nedenle ocağın altını çok açmamalısınız. Ayrıca yağın tavanın tabanına iyice yayılmasını sağlamalısınız. Teflon tava yanmaz, yapışmaz özelliği ile kruton yapmak için idealdir. Kullanacağınız tava geniş olmalı çünkü ekmekler üst üste yığılırsa karıştırmak zor olacağı için arada yananlar ve kızarmayanlar kalabilir. Bu saydığımız püf noktalarına dikkat ederek siz de evde kıtır ekmek yaparak sevdiklerinizle birlikte ağız tadı ile tüketebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder