Sebzeler evde nasıl kurutulur? sorusunun cevabı kışlık kuru sebze hazırlamak isteyenlerin merak ettiği bir konudur. Kuru sebzelerle yapılan yemekler farklı koku ve lezzetleri ile çok sevilmektedir. Özellikle kurutulmuş patlıcan ve dolmalık biberler ile yapılan kuru dolmanın tadına doyum olmaz. Bu enfes lezzete alışkın olanlar dışarıdan kurutulmuş sebze satın almaktadır. Güneş gören bir evde oturuyorsanız kışın tüketeceğiniz sebzeleri evde kendiniz de kurutabilirsiniz. Bu yazımızda vereceğimiz püf noktalarını uygulayarak kurutacağınız sebzeleri kışın ağız tadı ile tüketebilirsiniz.
Hangi Sebzeler Evde Kurutulur?
Kızartma ve dolma yapımında kullanılan her türlü biber çeşidi evde kurutulabilir. Mutfaklarımızın en sevilen sebzelerinden birisi olan domates de kurutulabilir. Patlıcan ve kabak da kuru olarak tüketilen sebzeler arasında bulunmaktadır. Bunların yanı sıra taze fasulye ve bamyayı da evde kurutmak mümkündür.
Sebze Kurutma Yöntemleri
Sebzeleri sağlıklı bir şekilde kurutmak için onları açık havada, güneş gören bir yerde bekletmeniz gerekiyor. Bahçeli bir eviniz olmasa bile balkon ya da terasta da kurutma işlemi yapılabilir. Kurutmak istediğiniz sebzeleri ipe geçirerek ya da bir bezin üzerine yayarak güvenli bir şekilde kurutabilirsiniz. Domatesi dilerseniz fırında da kurutmanız mümkün.
Sebze Kuruturken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bu konudaki en önemli nokta sebzelerin taze ve çürüksüz olmasıdır. Çürük sebzeler diğer sağlamların da bozulmasına neden olabileceği için bu konuya gereken hassasiyeti göstermelisiniz.
- Sebze kurutmak için tercih edeceğiniz yer güneş gören ve nemsiz bir ortam olmalıdır.
- Kurutulacak sebzeleri yıkamadan ve ilaçlamadan oldukları gibi kurumaya bırakın.
- Patlıcan ve kabak gibi dolmalık sebzelerin içini oyduktan sonra kurutmalısınız. Dolmalık biberlerin de içindeki çekirdekleri çıkarmayı unutmayın.
- Sebzeleri kuruturken arada bir kontrol edip, arada çürüyenler varsa bunları atmalısınız.
- Kurutma işlemi esnasında yağmur yağarsa sebzeleri içeri alın ve yağmur dindikten sonra tekrar eski yerlerine koyun.
- Sebzeleri ipte kurutacaksanız bunları ipe aralarında boşluk bırakarak geçirmeye dikkat edin. Ayrıca ipin çok uzun olmaması gerekmekte. Aksi halde sebzelerin ağırlığına dayanamayıp kopabilir.
- Sebzeleri bezin üzerinde kurutacaksanız o zaman da bunların birbirine değmemesi için aralarında biraz boşluk kalmasını sağlamalısınız.
- Sebzelerin kuruma süresi bunların büyüklüklerine ve hava sıcaklığına göre değişebilir. Ortalama 1 hafta ila 10 gün arası sürebilir.
- Sebzelerin yeterince kuruduğunu anlamak için bunlara dokunmanız yeterlidir. Elinizle dokunduğunuzda kuru kabuk gibi geliyorlarsa kurumuşlar demektir.
Kurutulan Sebzeler Nasıl Saklanmalı?
Evde kışlık sebze kuruttuğunuzda bunları kullanacağınız zamana kadar bozulmadan güvenli bir şekilde saklamak son önemlidir. Kuruyan sebzeleri aldıktan sonra hafifçe silkeleyerek tozlarını giderin. İpe sıraladığınız sebzeleri nemsiz ve güneş almayan bir yerde ipten çıkarmadan saklayabilirsiniz. Kuru sebzeler hava alabilecekleri bez torbalara koyularak da güvenli bir şekilde muhafaza edilebilir. İşinizi sağlama almak istiyorsanız kuru sebzeleri birkaç diş kabuklu sarımsak ve 2 çay kaşığı karbonatla birlikte buzdolabı poşetine koyarak emniyete alabilirsiniz.
Kışlık sebze kurutmak için en uygun zaman ağustos sonudur. Bu mevsimde sebzeler hem taze hem de ucuz olduğu için uygun bir dönemdir. Ayrıca hava sıcak olduğu için kurutma süresi de kısa olacaktır. En geç eylülün ilk haftasına kadar evde sebze kurutulabilir. Ondan sonra yağmurlar başlayacağı ve havalar serinleyeceği için sebze kurutmak mümkün olmayacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder