Pika sendromu nedir? sorusunun cevabını ve bu hastalıkla ilgili merak edilen bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. Halk arasında vitamin eksikliği olarak bilinen hastalığa tıp dilinde pika sendromu adı verilmektedir. Pika, gıda olmayan maddeleri yeme alışkanlığı olarak tanımlanabilir. Bu tür rahatsızlığı olan kişiler kireç, kum, saç, kağıt, cam, nişasta, kiremit tozu, kibrit ve kil gibi birçok zararlı maddeyi yeme eğilimi gösterirler.
Pika Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalığın belirtileri kişinin gıda özelliği olmayan maddelerini yeme alışkanlığıdır. Bir kişide bu hastalığın varlığından söz etmek için en az 1 aydır bu tür maddeleri yeme eğiliminde olması gerekmektedir. 2 yaşından küçük çocukların yabancı cisimleri ağızlarına götürüp bunları yemeye çalışmaları ise pika hastalığının göstergesi sayılmamaktadır. Bu teşhisin koyulabilmesi için bebeğin 2 yaşından büyük olması gerekmektedir.
Pika Sendromunun Nedenleri Nelerdir?
Pika sendromunun altında yatan etkenler bazı psikolojik ve nörolojik rahatsızlıklar olabileceği gibi kişinin vücudundaki vitamin eksikliği de olabilir.
Pika Sendromu Kimlerde Görülür?
Pika sendromu 2 yaşın üzerindeki çocuklarda, gençlerde, yetişkin ve yaşlılarda görülebilir. Bunların dışında hamile bayanlarda da aşerme döneminde pika hastalığı ortaya çıkabilir. Hastalığın teşhisini biz kendi başımıza koyamayız, bu teşhisi koyacak olan kişi doktordur. Bu tür konularda kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek yanlış olacağı için bir uzmandan yardım almak gerekir.
Pika Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Pika hastalığı nasıl tedavi edilir? diye merak ediyorsanız bu sorununuzun cevabını da hemen verelim. Bu hastalığın tedavi edilebilmesi için öncelikle neden olduğu saptanmalıdır. Hastalık nörolojik ya da psikolojik kökenli ise konunun uzmanı bir doktor hastaya uygulanacak tedaviye karar verebilir. Eğer sorunun kaynağı beslenme bozukluğu sonucu meydana gelen bir vitamin eksikliği ise o zaman hangi vitaminin yetersiz olduğu saptanır. Sonrasında uygun beslenme düzeni ve gerekirse vitamin takviyesi ile hastalık tedavi edilebilir.
Yorumlar
Yorum Gönder