Kurban eti nasıl saklanmalı? sorusunun cevabı hem sağlığımız hem de damak tadımız bakımından oldukça önemlidir. Kurban kesenler bu etin bir kısmını dağıttıktan sonra geri kalanını kendilerine ayırırlar. Bu et hemen tüketilemeyeceği için çeşitli şekillerde muhafaza edilmektedir. Daha önceden kurban kesmiş olanlar bu eti nasıl güvenle muhafaza edecekleri konusunda bilgi sahibi olabilirler fakat ilk kez kurban kesecek olanların konu hakkında yeterli bilgisi olmayabilir. Bugün sizlerle kurban etini sağlıklı bir şekilde tüketmenize yardımcı olacak püf noktalarını paylaşmak istiyoruz.
Kurban Eti Nasıl Saklanır?
Kurban kesildikten ve gerekli kısmı dağıtıldıktan sonra sıra geldi sizin kendinize kalan eti nasıl saklayacağınıza. Kurban eti saklamak için bu etin nasıl doğrandığı ve bundan sonraki aşamalar oldukça önemlidir. Çoğumuz kurban etini hemen parçlara ayırıp buzdolabına kaldırmanın en mantıklı çözüm olduğunu düşünsek de bu sağlıklı bir uygulama değildir. İlk yapılması gereken eti küçük parçalar halinde temiz kaplara koyarak 6 saat kadar güneş görmeyen ve 14 derecenin altında bir yerde bekletmektir. Bunu yapmaktaki amaç kurban etinin kesim sıcaklığının düşmesini sağlamaktır. Eğer et kesim sıcaklığı düşmeden büyük parçalar halinde üst üste buzdolabına koyulursa hava alması önlendiği için kısa sürede kokusunda ve tadında değişiklik meydana gelecektir. Böyle bir durumda et bozulduğu için atmak gerekir. İşte bu yüzden kurban eti yukarıda belirttiğimiz şekilde 6 saat bekletildikten sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Bu eti tüketmek için en az 1 gün beklenmesi gerekmektedir.
Kurban Eti Buzdolabında Kaç Gün Saklanabilir?
Sağlık açısından gıdaların muhafaza süreleri son derece önemlidir. Bu nedenle kurban kesenler bu eti buzdolabında ne kadar süre saklayabileceklerini öğrenmek isteyebilirler. Kurban eti normal şartlar altında buzdolabında 6 gün muhafaza edilebilir. Eğer bu etten kıyma yaptıysanız onu da buzdolabında 3 gün saklayabilirsiniz. Eğer elinizdeki et bu belirttiğimiz süre içinde tüketemeyeceğiniz kadar fazla ise o zaman en güvenli yol bunu derin dondurucuya koymaktır. Böyle bir durumda, kurban eti derin dondurucuda kaç gün saklanır? diye merak edebilirsiniz. Küçük parçalara ayırdığınız eti kapalı kaplar içine koyup, eksi 18 derecede 3 ay boyunca saklayabilirsiniz. Eğer kurban etini buzlukta saklamak isterseniz, eksi 2 derecede birkaç hafta saklamanız mümkündür.
Dondurulan Kurban Eti Nasıl Tüketilir?
Kurban etini parçalara ayırmak ve dondurmak kadar donmuş etin nasıl tüketileceği de sağlık açısından önemlidir. Donan etin bozulmadan çözülmesini sağlamak için bunu buzdolabında çözdürmelisiniz. Ayrıca buzdolabından çıkardığınız eti tekrar dondurmak da sağlık açısından sakıncalıdır. Bu nedenle kurban etini dondururken tek seferde tüketebileceğiniz kadarını ayrı ayrı kaplara koymanız gerekmektedir.
Bu yazımızda kurban kesecek olanların eti güvenle muhafaza edebilmeleri için, kurban eti buzdolabında kaç gün saklanabilir, kurban eti derin dondurucuda ne kadar dayanır? gibi konu hakkında en çok merak edilen soruların cevabını paylaştık.
Yorumlar
Yorum Gönder