Ana içeriğe atla

Evde Domates Salçası Nasıl Yapılır?



Evde domates salçası nasıl yapılır? sorusunun cevabını bu yazımızda sizlerle paylaşıyoruz. Domates salçası yemeklerimize renk ve lezzet veren bir gıda olması bakımından oldukça önemlidir. Dışarıdan alınan salçalar bazı katkı maddeleri içerdiğinden ev yapımı gibi lezzetli olmaz. Bu nedenle organik salça tüketmek isteyenler evde kendileri yapabilirler. Bunun zor olduğunu düşünüyorsanız yazımızı okuduktan sonra fikriniz değişebilir. Domates salçası yapmanın püf noktalarını yazımızın devamında bulabilirsiniz. 

Domates Salçası Hangi Mevsimde Yapılır?

Kışlık gıda hazırlıkları çoğunlukla ağustos ayı içinde yapılmaktadır. Çünkü yazın bu son ayında hem havalar sıcaktır, hem de sebzeler daha taze ve ucuzdur. Salça yapmak için de en geç ağustos sonu, eylül başı uygun zamandır. Özellikle salçayı açık havada kurutacak olanlar havaların en sıcak olduğu bu ayı tercih etmelidir. Böylece salça uzun zaman beklemeden daha kısa sürede hazır hale gelecektir.

Domates Salçası Yapmak için Gerekli Malzemeler

Domates salçası yapmak için öncelikle taze ve olgun domatese ihtiyaç vardır. Domates ne çok sert ne de çok yumuşak olmamalı. Salçalık olarak satılan domatesler her zaman idealdir. Sonrasında ihtiyacınız olan bir diğer malzeme de iri tuzdur. Bunun dışında kullanacağınız mutfak araçları ise salça yapımında kullanacağınız yönteme göre değişir. Yaptığınız salçaları muhafaza etmek için temiz cam kavanoz ve salçasının bozulmasını önlemek için üzerine dökeceğiniz biraz da zeytinyağı gerekmektedir. Domates ve iri tuz hazırsa hemen salça yapımına başlayabilirsiniz. 

Domates Salçası Yapmak için Kullanılan Yöntemler

Domates salçası yapmak için kullanılan güneşte kurutma yöntemi hala imkanı olanların tercih ettiği en klasik ve güvenilir yöntemdir. Bu uygulama hazırlanan domates püresinin koyulaşana kadar güneşte kurutulması işlemidir. Salçayı güneşte kurutma imkanı olmayanlar da domates püresini hazırladıktan sonra tencereye koyup, ocakta kaynatarak kısa sürede salça yapabilirler. Her iki yöntemde de yapılan domates salçası lezzetli olmaktadır. Şimdi bu yöntemleri nasıl uygulayacağınız hakkında da biraz bilgi verelim. 

Güneşte Kurutarak Domates Salçası Yapımı

İlk olarak domatesleri suyun altında güzelce yıkayın. Saplarını bıçak yardımı ile kestikten sonra büyüklüklerine göre 2 ya da 4 parçaya kesin. Doğradıktan sonra domatesleri yumuşamaları için bekletmeniz gerekiyor. Bekleme süresince domatesler suyunu salacağı için bunların süzülmesi için naylon bir çuvala koymanız gerekiyor. Domatesleri çuvala koyarken aralara iri tuz ekmeyi unutmayın. Domatesler ezilecek kadar yumuşadığı zaman bekleme süresi dolmuş demektir. Havanın sıcaklığına göre bu süre 3-4 günü bulabilir. Yumuşayan domatesleri ince delikleri olan metal bir süzgeçten geçirerek hem kabuklarını ve çekirdeklerini ayırabilir hem de domatesleri ezerek salçalık hale getirebilirsiniz. Elde ettiğiniz domates püresini geniş bir tepsinin içine boşaltın ve suyunu çekene kadar güneşte bekletin. Bekleteceğiniz yer tozsuz bir ortam olursa tepsinin üzerini kapatmadan bekletmenizi tavsiye ediyoruz. Üzeri açık olduğunda suyunu daha kısa sürede çekecektir. Salçayı kuruturken günde birkaç defa karıştırmayı da ihmal etmeyin. Hava sıcaklığına bağlı olarak kurutma işlemi 3 ila 7 gün sürebilir. 

Ocakta Kaynatarak Domates Salçası Yapımı

Salçayı güneşte kurutarak değil de ocakta kaynatarak yapacaksanız yine ilk iş domatesleri güzelce yıkayıp, saplarını çıkarın. Daha sonra bunları 2 veya 4 parçaya kesin. Tuzlayarak naylon çuvalın içine alın ve domatesler yeterince yumuşayana kadar bekleyin. Sonrasında metal süzgeçten geçirerek püre yapın. Buraya kadar her iki yöntemde de aynı aşamalar bulunuyor. Buradan sonrasında domates püresini çelik bir tencerenin içine alın. Suyunu çekene kadar kaynatın. Bu arada dibinin tutmaması için sık sık karıştırmayı da ihmal etmeyin. 

Salça Nasıl Muhafaza Edilir?

Onca emek vererek yaptığınız salçanın bozulmaması için bunu emniyetli bir şekilde muhafaza etmelisiniz. Salçanın bozulmasını önlemek için, yapım aşamasında yeterli miktarda tuz katılmalıdır. Kuru ve temiz cam kavanoza boşalttığınız domates salçasının üzerine biraz zeytinyağı dökün. Kavanozun kapağını kapattıktan sonra bunu güneş görmeyen rutubetsiz bir ortamda muhafaza ederek kışın ağız tadı ile tüketebilirsiniz. 

Bu yazımızda sizlere lezzetli ve sağlıklı bir yemek sosu hazırlayabilmeniz için salça yapmanın püf noktaları hakkında bilgiler verdik. Evde salça yapmak isterseniz yazdığımız bu detaylara dikkat ederek kolay bir şekilde salçanızı hazırlayabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayarlanabilir Bileklik Nasıl Yapılır

Ayarlanabilir kolay bileklik yapımı ile sizde kendiniz, arkadaşlarınız ve sevdikleriniz için kendi el emeğiniz ile harika bileklikler hazırlayabilirsiniz. Uygun malzemeler kullanarak ve yazı sonunda verdiğimiz videomuzu izleyerek ilk denemenizde bile muntazam bir bileklik hazırlayabilirsiniz. Kapama yeri ayarlanabilir şekilde olan bu bilekliği kendi bileğinize göre kolaylıkla ayarlayabilir, rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan ayarlanabilir bileklik nasıl yapılır sorusunun cevabına geçmek istiyoruz. Ayarlanabilir Kolay Bileklik Nasıl Yapılır Ayarlanabilir  kolay bileklik yapımı  düğüm atma tekniğinin uygulanmasıdır. Bilekliğin yapım aşamasında ve ayarlanma kısmında aynı teknik kullanılmıştır. Bu tekniği uygulamak için paraşüt ipi, makrome ip ya da yün ipleri kullanabilirsiniz. Örnek çalışmamızda ince paraşüt iplerinden kullanılmıştır. Verilen ölçüler de bu iplere göredir. Gerekli Malzemeler İstediğiniz renkte bir ya da iki adet 0.8 mm paraşü...

Et Kaç Dakikada Haşlanır?

Et kaç dakikada haşlanır ? sorusunun cevabı hem ağız tadı hem de sağlık açısından oldukça önemlidir. Haşlanmış et, kızarmış ete oranla daha sağlıklı olduğu için çoğunluğun tercihi haşlanmış etten yanadır. Et haşlamak uzun sürse de, bazı püf noktalarına dikkat ederek bu süreyi biraz daha kısaltmak mümkündür. Etin haşlama süresi etin çeşidine ve haşlama yapmak için kullanılacak yönteme göre değişebilir. Etin gereğinden az haşlanması içindeki zararlı bakterileri yok etmeyeceği gibi fazla haşlamak da bu gıdanın besin değerini azaltacaktır. Etin sert olmaması ya da dağılmaması için de haşlanma süresine dikkat edilmelidir. Bu yazımızda vereceğimiz püf noktalarını uygulayarak siz de eti yumuşacık haşlayarak, ağız tadı ile tüketebilirsiniz.  Et Haşlaması Yapmak için Hangi Çeşidini Tercih Etmeliyiz? Dana ya da koyun etini haşlayarak tüketmek mümkündür. Koyun eti dana etine oranla daha yumuşak olsa da kendine has bir kokusu olduğu için haşlama yapımında fazla tercih edilmez. Haşlama yap...

Eva Nedir?

Eva nedir ? diye merak ediyorsanız bu yazımızda sorunun cevabını ve ürünün özellikleri hakkındaki gerekli bilgileri bulabilirsiniz.  Eva ; kelime açılımı Etil Vinil Asetat olan ve çeşitli el işi çalışmalarında kullanılan bir üründür. Yumuşak ve esnek bir yapıya sahip olan eva, el işi ve fon kartonundan sonra okul öncesi etkinliklerde de en sık kullanılan malzemeler arasındadır. Evde farklı hobilerle uğraşanlar da eva kağıdı ile çok güzel tasarımlar yapmaktalar. Eva kağıdı süngerimsi yapısı ve pürüzsüz yüzeyi ile şekillendirmesi kolay bir malzemedir. Piyasada bu ürünün her rengini bulmak mümkündür. Eva kağıdı düz renk olabileceği gibi farklı desenlerde de olabilir. Simli ve kendinden yapışkanlı eva kağıdı çeşitleri de bulunmaktadır. Yapacağınız çalışmaya göre ihtiyacınız olan her türlü evayı rahatlıkla bulabilirsiniz.  Eva ile Neler Yapılır? Eva nasıl bir üründür bunu öğrendikten sonra, eva ile neler yapılır ? diye merak edenler olabilir.  Evayı kesmek ve şekil ...