Evde biber salçası nasıl yapılır? diye merak edenler varsa bu sorunun cevabını ve biber salçası yapmanın püf noktalarını bu yazımızda bulabilirler. Biber salçası görünüm olarak domates salçasına benzese de yemeklere daha yoğun bir renk ve koku vermektedir. Bu lezzetli salçanın tadını bilenler dışarıdan satın almaktalar. Dışarıda satılan bu tarz gıdaların içinde dayanıklılığını arttırmak için çeşitli katkı maddeleri bulunur. Bu nedenle sağlık açısından organik gıdalar tüketilmesi gerekmektedir. Salça ve daha birçok organik ürünü dışarıdan satın almak mümkündür fakat bu şekilde de biraz pahalıya gelmektedir. En sağlıklı ve hesaplı tercih biber salçasını evde yapmaktır. Bunun zor olduğunu düşünenler varsa işin püf noktasını bildikten sonra hiç bir zorluğu olmadığını söyleyebiliriz.
Biber Salçası Yapmak için Gerekli Malzemeler
İlk olarak etli, kırmızı biber temin etmeniz gerekiyor. Salçanın lezzetini sağlaması ve dayanıklılığını arttırması için iri tuz ve son olarak da bozulmadan muhafaza etmek için biraz zeytinyağına ihtiyaç var. Yaptığınız biber salçasını muhafaza etmek için kapaklı cam kavanozu da hazır etmeyi unutmayın. Malzemeler tamamlandıktan sonra salça yapımına geçebilirsiniz.
Biber Salçası Nasıl Yapılır?
Bu konuda ilk yapmanız gereken biberleri birkaç defa sudan geçirerek güzelce yıkamak. Yıkadığınız kırmızı biberleri büyüklüklerine göre 3 ya da 4 parçaya kesin. Doğranmış biberleri derin ve büyük bir tencerenin içine alın. Suyunu bırakana kadar kısık ateşte, suyunu bıraktıktan sonra da orta ateşte suyunu tamamen çekene kadar kaynatın. Kaynatma işleminin ardından biberleri robottan geçirerek püre haline gelmelerini sağlayın. Daha sonra içindeki kabukları temizlemek için biber püresini ince delikli bir süzgeçten geçirin. Hazırladığınız pürenin salça haline gelmesi için kuruması gerekiyor. Bunu yapmak için uygulayabileceğiniz iki yöntem var. Biberleri geniş bir tepsinin içine alarak güneşte kurutabilir veya bir tencerenin içine alıp, ocakta kaynatarak salça yapabilirsiniz. Güneş gören bir bahçe ya da balkonunuz yoksa ocakta kaynatma yöntemini uygulayarak da evde salça yapmanız mümkün.
Biber Salçası Hangi Mevsimde Yapılır?
Biber salçası kışlık gıda hazırlama döneminde yapılmalıdır. Bu dönem Ağustos ayı ve eylül ayının başına kadar olan süredir. Bu aylarda hem sebzeler taze hem de daha ucuz olacağı için biber salçası yapımı için en uygun zaman dilimidir. Ayrıca bu aylarda havalar çok sıcak olduğundan, güneşte kurutulacak salçanın yapımı daha kısa sürede tamamlanacaktır. Tüm bu nedenlere bağlı olarak biber salçasını en geç eylül ayı başına kadar yapmaya çalışın.
Biber Salçası Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Salçalık biber taze ve etli olmalıdır. Biberleri püre haline getirdikten sonra bolca tuzlamanız gerekiyor. Biber salçası yapıldıktan sonra bunu cam kavanoza koymalı ve üzerine biraz zeytinyağı döktükten sonra kapağınını sıkıca kapatmalısınız. Kavanozdaki salçayı güneş ve nemden uzak tuttuğunuzda, bozulmadan ilk günkü tazeliğini koruyacaktır. Biber salçası yapmanın püf noktaları hakkında verdiğimiz bilgileri dikkatli bir şekilde uygularsanız, kendi yaptığınız salçayı kışın ağız tadı ile yiyebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder