Kışlık menemen nasıl yapılır? sorusunun cevabını ve bu konuda uygulayabileceğiniz sağlıklı ve pratik yöntemleri bu yazımızda sizlerle paylaşıyoruz. Kavrulmuş domates ve biberin içine kırılan yumurtalarla yapılan çok pratik bir yemek çeşidi olan menemeni sevmeyen yoktur. Sebze ve yumurta ile yapıldığı için oldukça besleyici ve doyurucu bir lezzettir. Yazın domates, biber bol olduğu için sabah kahvaltısında, gün içinde hatta akşam yemeğinde menemeni sık sık pişiririz. Fakat kışın aldığımız sebzelerle yaptığımız menemenden aynı tadı alamayız. Çünkü yazın olgun sebzeler bu yemeğe lezzet vermektedir. Sonbahardan sonra havaların soğuması ile hem sebzelerin fiyatı artar hem de lezzetlerinde azalma meydana gelir. Bu nedenle yazdan kışlık menemen malzemelerini hazırlayarak bunları kışın yemek için saklamamız gerekir.
Kışlık Menemen Yapımı
Kışlık menemen yapımı konusunda uygulayabileceğiniz iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden ilki cam kavanozda kışlık menemen yapımı, diğeri de derin dondurucuda saklamaktır. Hangi yöntemi kullanacak olursanız olun domates ve biber almanız gerekmektedir. Ne kadar sebze alacağınız ihtiyaca göre değişebilir. Lezzetli bir menemen karışımı hazırlamak için domates miktarının yarısı kadar biber kullanabilirsiniz. Biber olarak da sivri biber, çarliston biber ve kırmızı biber kullanılabilir. Şimdi her iki yöntemin de nasıl uygulandığına bir göz atalım.
Cam Kavanozda Kışlık Menemen Yapımı
Cam kavanozda menemen yapımı için ilk olarak malzemeleri temin etmeli, sonrasında adım adım yapım aşamasını uygulamanız yeterlidir.
Gerekli Malzemeler
- İhtiyacınıza göre domates
- Domateslerin yarısı kadar biber
- Sıvı yağ
- Tuz
- Kapaklı cam kavanoz
- İlk olarak domatesleri güzelce yıkamanız lazım. Daha sonra bunların kabuklarının soyulması gerekiyor. Domates kabuklarını çabuk ve zahmetsiz bir şekilde soyabilmek için bunları yarım saat kadar sıcak suda bekletin. Suda bekleyen domatesleri soyun ve bıçakla küp küp doğrayın. Domatesleri doğramak yerine rendeleyerek kullanacaksanız bunları ortadan ikiye kestikten sonra doğrudan rendeden geçirebilirsiniz. Domatesleri bu şekilde hazırladıktan sonra sıra biberlere geldi.
- Biberleri yıkadıktan sonra bıçak ile doğrayın. Tüm malzeme doğrandıktan sonra bunları kavurmak için bir tencereye ihtiyaç var. Tencerenin içine sıvı yağı alın ve yağ kızdıktan sonra içine ilk olarak kırmızı biberleri alın bunları birkaç dakika soteledikten sonra tencereye yeşil biberleri de alın.
- Biberler biraz yumuşayana kadar kavurduktan sonra tenceredeki malzemenin içine domatesleri de ekleyin.Tuzunu da ektikten sonra tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte kaynatmaya başlayın. Tenceredeki malzeme kaynarken arada bir karıştırmayı ihmal etmeyin.
- Domatesler yumuşamaya başladığında bir kabın içine kaynar su doldurun. Menemen karışımını koyacağınız cam kavanoz ve kapakları kaynar suyun içinde bekletin.
- Daha sonra bir bez yardımı ile kavanozu suyun içinden çıkarın. Ocakta kaymakta olan karışımı bir kepçe yardımı ile kavanoza doldurun. Daha sonra kavanozun kapağını sıkı bir şekilde kapatın. Bu aşamada kavanoz kapağının sıkı bir şekilde kapanmasına dikkat etmelisiniz. Aksi halde menemen karışımı bozularak kullanılamaz hale gelebilir.
- Tüm karışımı kavanozlara boşalttıktan sonra bunları bir battaniyenin üzerine ters olarak çevirin. Battaniye ile kavanozların üzerini güzelce kapatın ve bir gün bu şekilde bekletin. Ertesi gün kavanozları battaniyenin arasından çıkarın, düz çevirin ve güneş görmeyen bir yere kaldırın.
Kışlık menemeni derin dondurucuda hazırlamak istiyorsanız bunun için menemen malzemeleri ve bir de buzdolabı poşeti gereklidir. Sonrasında aşağıdaki adımları uygulamanız gerekiyor.
- Domatesleri güzelce yıkadıktan sonra kabuklarını soyun ve bıçak yardımı ile küp küp doğrayın. ( İsterseniz domatesleri doğramak yerine rendeleyerek de kullanabilirsiniz. )
- Domatesleri doğradıktan sonra biberleri de yıkayın ve küçük bir şekilde doğrayın. Kışlık menemen malzemelerini bu şekilde hazırladıktan sonra sıra bunları derin dondurucuya yerleştirmeye geldi.
- Malzemeleri birer pişirimlik porsiyonlara ayırarak buzdolabı poşetine koyun. Poşetin ağzını sıkı bir şekilde kapattıktan sonra derin dondurucuya koyabilirsiniz. Bu şekilde hazırlamış olduğunuz menemen malzemesi 1 yıl boyunca güvenli bir şeklide muhafaza edilebilir. Kışın canınız menemen istedikçe poşetlerden birini ya da ikisini derin dondurucudan çıkararak hemen pişirip, sevdiklerinizle birlikte afiyetle yiyebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder